Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σφοδρή σύγκρουση Οικουμενικού Πατριάρχη και Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Επιστολή απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Απάντηση στον πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο, και στην επιστολή-πρόσκληση που απέστειλε προς τον Οικουμενικό πατριάρχη, Βαρθολομαίο, και τους προκαθήμενους των Ορθόδοξων Εκκλησιών «διά την διατήρησιν της μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ευχαριστιακής ενότητος», δίνει σήμερα με δική του επιστολή ο Οικουμενικός πατριάρχης, μεταξύ άλλων, εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι η επιστολή Θεοφίλου είναι για πρώτη φορά στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά, όπως συνηθίζεται στη μεταξύ τους αλληλογραφία.

«Εν πρώτοις εκπλησσόμεθα ουχί ευχαρίστως εκ του γεγονότος ότι διά πρώτην φοράν εις την μακραίωνα ιστορίαν των δύο ημετέρων Πατριαρχείων το ορθώς επιγραφόμενον ‘'Ελληνορθόδοξον Πατριαρχείον Ιεροσολύμων'' αλληλογραφεί μετά του Οικουμενικού Πατριάρχου εις γλώσσαν ξένην προς την μητρικήν ημών τοιαύτην, ως εάν έπαυσεν αίφνης να αισθάνηται τούτο όμαιμον και ανήκον μεθ΄ ημών εις το αυτό ιστορικόν και μαρτυρικόν Γένος… Τι, άραγε, ωδήγησε την Υμετέραν Μακαριότητα εις την ούτω ουχί τιμητικήν δι' ημάς αποστολήν εγκυκλίου Γράμματος εις την Αγγλικήν αντί του από αιώνων καθιερωμένου τρόπου αλληλογραφίας μεταξύ των Εκκλησιών ημών;» τονίζει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολούθως, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρθολομαίος θυμίζει στον πατριάρχη Ιεροσολύμων ποιος προεδρεύει μεταξύ των προκαθημένων και ποιος έχει το δικαίωμα σύγκλησης πανορθοδόξου συνάξεως.

«Περιττόν να υπομνήσωμεν Υμίν την θέσιν την οποίαν κατέχει το Υμέτερον Πατριαρχείον εις την τάξιν των Διπτύχων της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως και το γεγονός ότι, κατά την κανονικήν τάξιν, ήτις ανέκαθεν και μέχρι προσφάτως εγένετο υφ' όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών σεβαστή, αι Πανορθόδοξοι Συνάξεις των Προκαθημένων συγκαλούνται πάντοτε υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου, όστις και προεδρεύει αυτών. Ποίου είδους ενότητα θέλει υπηρετήσει η Υμετέρα πρωτοβουλία, εάν απουσιάζη εκ της προτεινομένης υφ' Υμών Συνάξεως ο Πρώτος τη τάξει των Ορθοδόξων Προκαθημένων;» διερωτάται.

Τέλος, αφού τονίζει ότι ουδέποτε διακόπηκε η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών, με εξαίρεση την Εκκλησία της Μόσχας, ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε τον πατριάρχη Θεόφιλο να ανακαλέσει την αντικανονική αυτή πρωτοβουλία που υπηρετεί ξένους σκοπούς και υπονομεύει τον Οικουμενικό Θρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι