Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παρατείνεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για το 2020

ergazomenoi-dimosio

Υπεγράφη η νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2020

Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2020 υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι, παρατείνοντας την ισχύ της προηγούμενης σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2018.

Η νέα Εθνική Σύμβαση υπεγράφη από την Διοίκηση της ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) στις 30 Δεκεμβρίου 2019 και κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έληγε αρχικά τον Ιούνιο του 2019, είχε παραταθεί με νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις 31/12/2019, λόγω της αδυναμίας της ΓΣΕΕ να διεξάγει συνέδριο και να εκλέξει νέα Διοίκηση μετά από σφοδρές συγκρούσεις με στελέχη του ΠΑΜΕ.

Η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

ΑΡΘΡΟ 1

Το σύνολο των κανονιστικών και ενοχικών όρων της ΕΓΣΣΕ 2018 (Π.Κ. 6/29-3- 2018) διατηρούνται σε ισχύ ως έχουν σήμερα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Το διάστημα αυτό νοείται ως χρόνος κανονικής (συμβατικής) ισχύος της ΕΓΣΣΕ 2018.

ΑΡΘΡΟ 2

Επαναβεβαιώνεται η συμφωνία των μερών για περαιτέρω προώθηση των κοινών δράσεων και υλοποίηση των έργων για τη δημιουργία από τα συμβαλλόμενα μέρη Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου να αποτελεί ένα πρόσθετο αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας για την υποστήριξη των εργαζομένων που αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πρόσθετου εισοδήματος κατά την συνταξιοδότηση.

ΑΡΘΡΟ 3

Τα συμβαλλόμενα μέρη ρητώς συμφωνούν ότι, εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσης ΕΓΣΣΕ με οποιονδήποτε τρόπο αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο των μισθολογικών όρων των Εθνικών Γενικών ΣΣΕ, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ.

ΑΡΘΡΟ 4

Συμφωνείται ρητά ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, που θεσπίστηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες διαιτητικές αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν για όσο χρόνο ισχύει η παρούσα ΕΓΣΣΕ.

ΑΡΘΡΟ 5

Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπερισχύουν.

ΑΡΘΡΟ 6

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 1η Ιανουάριου 2020 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών
Ένας εξ αυτών έχει απασχολήσει στο παρελθόν με την τέλεση παρόμοιων αδικημάτων και βρίσκεται έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών