Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Τρεις Έλληνες σε καραντίνα - Εγκλωβισμένοι στην Κίνα

Αναμένουν τον επαναπατρισμό τους

Τρεις Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι καλά στην υγεία τους και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συντονισμό με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

Οι τρεις Έλληνες, ένας μόνιμος κάτοικος και δύο που βρέθηκαν στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους, παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς οι κινεζικές Αρχές δεν επιτρέπουν την προσέγγιση κανενός μεταφορικού μέσου στην επαρχία Χουμπέι.

Ένας εξ αυτών βρίσκεται αρκετά κοντά στην Ουχάν, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται σε πολλές που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πόλη από όπου ξέσπασε ο κοροναϊός.

Σημειώνεται ότι στην Ουχάν βρίσκεται και το μόνο αεροδρόμιο της επαρχίας Χουμπέι, από το οποίο έχουν απαγορευτεί όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις και πραγματοποιούνται μόνο έκτακτες.

Το γεγονός αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων, καθώς ακόμη και αν οι κινεζικές Αρχές δώσουν το «πράσινο φως» για να μεταφερθούν οι τρεις Ελληνες με ασφάλεια στο αεροδρόμιο, θα πρέπει στη συνέχεια να βρεθεί θέση στις πτήσεις επαναπατρισμού, οι οποίες είναι πολύ λίγες.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για του Έλληνες πολίτες.

Επαναπατρισμοί Ευρωπαίων

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να επαναπατρίσει τους πολίτες της από την Κίνα, μετά την έξαρση του φονικού ιού.

Συνολικά, ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν να επαναπατρίσουν περίπου 600 ανθρώπους.

«Συνεργαζόμαστε ενεργά» με τις κινεζικές αρχές για να επαναπατρίσουν πολίτες από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Βρετανία, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσεων, Γιάνες Λερνάτσιτς.

Ήδη, την Παρασκευή 200 Γάλλοι πολίτες έφτασαν έφθασαν από την επαρχία Ουχάν στη Γαλλία, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης με τις κινεζικές αρχές. Οι εν λόγω πολίτες θα τεθούν σε καραντίνα, σε γαλλικό έδαφος, και θα διαμείνουν σε καραντίνα σε μία άδεια κατασκήνωση.

Επιπλέον, περίπου 100 Βρετανοί πολίτες από την περιοχή της πόλης Ουχάν της Κίνας αναμένεται να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στις επόμενες ώρες, μέσω μιας έκτακτης πτήσης.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχους της Ουχάν παραδέχθηκε ότι φταίει για την πολύ αργή αντίδραση

O πλέον υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος της κινεζικής πόλης Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του νέου κορωναϊού παραδέχθηκε ότι φταίει για την «αργή αντίδραση» που υπήρξε μπροστά στον ιό, σύμφωνα με μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Έχω κυριευθεί από ένα αίσθημα ενοχής, από τύψεις και θεωρώ υπεύθυνο τον εαυτό μου» με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκα την κρίση, είπε ο Μα Γκοκιάνγκ, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCC) στην πόλη. «Εάν είχα πάρει νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα περιορισμών, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο σε σύγκριση με σήμερα».

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Κίνα σπάνια παραδέχονται δημοσίως λάθη, ακόμα σπανιότερα στην τηλεόραση σε ώρες υψηλής τηλεθέασης.

Όμως, οι αρχές της Ουχάν βρίσκονται υπό ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της κοινής γνώμης. Πολλοί Κινέζοι τους κατηγορούν ότι καθυστέρησαν να ενημέρωσουν τους πολίτες όταν ξεκίνησε η επιδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 213 ανθρώπων στη χώρα.

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κορωναϊού 2019-nCoV, οι αρχές έθεσαν την 23η Ιανουαρίου την Ουχάν και άλλες περιοχές στην επαρχία Χουμπέι σε καραντίνα.

Όμως, ο Μα Γκοκιάνγκ εκτιμά ότι θα έπρεπε να λάβει μέτρα 10 ημέρες νωρίτερα.

«Η επιδημία θα είχε πιθανόν μετριαστεί, δεν θα είχε τέτοιο εύρος» υπογράμμισε ο Μα, που είναι επίσης αναπληρωτής γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος για την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Το Πεκίνο προειδοποιεί για τον «άχρηστο πανικό»

Ο Κινέζος πρεσβευτής του ΟΗΕ στη Γενεύη προειδοποίησε σήμερα έναντι του «άχρηστου πανικού» και των «υπερβολικών» προληπτικών μέτρων που λαμβάνουν ορισμένες χώρες μπροστά στην επιδημία ιογενούς πνευμονίας, για την οποία ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού.

«Δεν είναι αναγκαίο να επικρατεί άχρηστος πανικός ούτε να λαμβάνονται υπερβολικά μέτρα» δήλωσε ο Κινέζος αντιπρόσωπος Χου Τσεν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι ο «Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμπιστεύεται απόλυτα την Κίνα».

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να αποδειχθούν «αναποτελεσματικοί», να προκαλέσουν προβλήματα στη διανομή βοήθειας και να βυθίσουν την οικονομία των πληγεισών χωρών.

Σήμερα, υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγικός ωθώντας τους ανθρώπους να ταξιδέψουν παράνομα, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο την εξάπλωση της επιδημίας.

Η Ρωσία, η Σιγκαπούρη και η Μογγολία ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων τους στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, επιχειρώντας να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας.

Ο Τσεν επισήμανε ότι μόλις το 1% των κρουσμάτων ζει εκτός της Κίνας, «γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την Κίνα είναι πολύ αποτελεσματικά».

Σχετικά με την κατάσταση συναγερμού σε παγκόσμιο επίπεδο που κήρυξε ο ΠΟΥ, ο Τσεν εκτιμά ότι αυτό το μέτρο «ελήφθη για να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας κι όχι ειδικά εναντίον μιας χώρας».

«Όσο μας εμπιστεύονται, πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη. Η διεθνής συνεργασία και εμπιστοσύνη είναι αυτό που χρειαζόμαστε» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, μια εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για τα ταξίδια στην Κίνα δεν συνάδει με τα γεγονότα κι είναι ανάρμοστη.

Το Στέιτ Ντπάρτμεντ ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τα ταξίδια στην Κίνα και πλέον βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πηγές: thetoc.gr, in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ