Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χρέωση τουλάχιστον 15 ευρώ από τα ΕΛΤΑ για κάθε δέμα από Κίνα και ΗΠΑ

Τι απαντούν τα ΕΛΤΑ

Σε μία απόφαση, που ανατρέπει πολλά στο ηλεκτρονικό εμπόριο προχώρησαν τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της διοίκησης πλέον θα χρεώνουν με 15 ευρώ τον εκτελωνισμό όλων των δεμάτων και ειδικότερα εκείνα που προέρχονται από την Κίνα. Πρόκειται για την εφαρμογή σχετική υπουργικής απόφασης, που θα πρέπει να εφαρμοστεί όχι μόνο από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αλλά από όλες τις εταιρείες διανομής εισαγόμενων από τρίτες χώρες, δεμάτων.

Η επιπλέον αυτή χρέωση αφορά ακόμη και πολύ μικρά δέματα, που η αξία τους δεν ξεπερνά τα 22 ευρώ! Θα υπάρξουν περιπτώσεις δηλαδή, που ένα μικρό δέμα αξίας οκτώ ευρώ θα επιβαρύνεται με άλλα 15 ευρώ ως κόστος εκτελωνισμού. Οι χρεώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τα δέματα από την Κίνα, ενώ επεκτείνοται και σε άλλες χώρες.

Μάλιστα μέχρι και σήμερα τα συγκεκριμένα δέματα έρχονταν χωρίς καμία χρέωση από τα ΕΛΤΑ. Ωστόσο από τη Δευτέρα και μετά θα χρεώνουν με 15 ευρώ όλα τα δέματα, που φθάνουν στην ελληνική επικράτεια. Από τις χρεώσεις αυτές εξαιρούνται προφανώς οι χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο πίνακας χρέωσης έχει ως εξής:

Από 0-22€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€

Από 22-150€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€ + ΦΠΑ 24%

Πάνω από 150€ τα τέλη εκτελωνισμού θα είναι 15€-50€ ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + Τελωνειακούς δασμούς.

Οι ηλεκτρονικές, κυρίως, αγορές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κίνα, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ είναι μια πρακτική πολύ ευρέως διαδεδομένη, ειδικά στις νέες γενιές καταναλωτών.

Οι χαμηλές τιμές που έχουν ηλεκτρονικές συσκευές και προϊόντα με επώνυμες ετικέτες σε ιστοσελίδες με έδρα αυτές τις χώρες κάνουν πολλούς να τα προτιμούν έναντι των αντίστοιχων που πωλούνται σε ελληνικά καταστήματα. Κι αυτό γιατί μέχρι πρότινος ο εκτελωνισμός αυτών των προϊόντων γινόταν επιλεκτικά, ενώ αν ήταν συσκευασμένα – και δηλωμένα – ως δώρα, δεν υπόκεινταν σε έλεγχο. Αυτό γνώριζε ο μέσος καταναλωτής. Πλέον, όμως, όλα τα δέματα, εμπορικού και μη χαρακτήρα, που προέρχονται από τρίτες χώρες υπόκεινται σε διαδικασία εκτελωνισμού βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για το πιο μικρό δέμα, αξίας άνω των 22 ευρώ, που αποστέλλεται στην Ελλάδα από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο παραλήπτης θα πρέπει να πληρώσει δασμούς, τέλη εκτελωνισμού και ΦΠΑ.

Τι απαντούν τα ΕΛΤΑ

Σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛΤΑ αναφέρουν:

«Τα ΕΛΤΑ προχωρούν σε διευκρινίσεις σε συνέχεια δημοσιευμάτων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις αλλαγές στα ειδικά τέλη εκτελωνισμού και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός Ε.Ε.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. ότι για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται από τις Τελωνειακές Αρχές «Ελεύθερα», δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό. Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα.

Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα «Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού». Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί «Τέλος Εκτελωνισμού» για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες ότι ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Αν είμαι πρωθυπουργός θα επιδιώξω συνάντηση με Ερντογάν στη σύνοδο ΝΑΤΟ
Θα ήθελα μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες, σημείωσε
Μητσοτάκης: Αν είμαι πρωθυπουργός θα επιδιώξω συνάντηση με Ερντογάν στη σύνοδο ΝΑΤΟ
ΚΚΕ: Για να καταργηθούν οι άδικοι φόροι πρέπει να χάσουν οι όμιλοι που έχουν 300% κέρδη
Τι δήλωσε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική
ΚΚΕ: Για να καταργηθούν οι άδικοι φόροι πρέπει να χάσουν οι όμιλοι που έχουν 300% κέρδη