Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χίος: Ακρότητες των ΜΑΤ – Έσπασαν ΙΧ, φώναζαν «τουρκόσπορους» (VIDEO)

Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι θα διερευνηθούν συμπεριφορές και γεγονότα

Την έναρξη διαδικασίας για την διερεύνηση όλων των περιστατικών που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο και τη Χίο, ανακοίνωσε πριν από λίγο το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ για το ζήτημα, αναφέρεται:

«Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι θα διερευνηθούν συμπεριφορές και γεγονότα που σχετίζονται με τα συμβάντα του τελευταίου τριημέρου στα νησιά της Χίου και της Λέσβου»

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα διερευνηθούν συμπεριφορές και γεγονότα που σχετίζονται με τα συμβάντα του τελευταίου τριημέρου στα νησιά της Χίου και της Λέσβου.

Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, για τις συμπεριφορές των αστυνομικών που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από βίντεο και φωτογραφίες, θα διαταχθούν Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις και θα εξεταστούν όλες οι καταγγελίες, ενώ η διερεύνηση περιλαμβάνει και τις ενέργειες πολιτών σε βάρος αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι στην απόφαση αυτή του αρχηγείου συνέβαλαν τα βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς των ΜΑΤ να σπάνε αυτοκίνητα και να βιαιοπραγούν εναντίον πολιτών και ιδίως οι εικόνες από τις επιθέσεις με πολιτικά εναντίον κατοίκων και βανδαλισμούς στο λιμάνι της Χίου, κατά την αναχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το νησί.

Σύμφωνα με το alithia.gr «θερμόαιμοι» Χιώτες που τους περίμεναν εκεί άρχισαν να τους βρίζουν. Τότε οι αστυνομικοί χωρίς να υπακούσουν στον επικεφαλής τους, πήραν κράνη, γκλοπ και δακρυγόνα και επιτέθηκαν ανεξέλεγκτα κατά πάντων. Προπηλάκισαν ακόμη και άνδρες του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονταν εκεί για να διευκολύνουν την αποχώρησή τους.

Σύμφωνα με το politischios.gr η συντονιστική επιτροπή κατοίκων και αιρετών, μετέβη στο Λιμεναρχείο Χίου καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κατά όσων προχώρησαν στην καταστροφή αυτοκινήτων.

Λίγο πριν την επιβίβασή τους στο πλοίο «Νήσος Ρόδος», οι δυνάμεις των ΜΑΤ αντέδρασαν στις αποδοκιμασίες των κατοίκων. Σύμφωνα με τη ιστοσελίδα politischios.gr, πήραν τα κράνη και τα ρόπαλά τους, και αφού έκαναν χρήση χημικών, πήδηξαν την περίφραξη του λιμανιού και έσπασαν αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στο περιβάλλοντα χώρο. Στα βίντεο που κυκλοφορούν ακούγονται άνδρες των ΜΑΤ να αποκαλούν τους κατοίκους της Χίου "Τουρκόσπορους".

 

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα επεισόδια

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά (Λέσβο, Χίο και Σάμο) αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την κατάσταση στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ειδικά για τα επεισόδια, εξέφρασε τη λύπη του «για τις εικόνες που είδαμε όλοι». «Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση. Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε. Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ' όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους», ανέφερε.

 

Μηνυτήρια αναφορά βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδη σχετικά με την απρόκλητη, όπως καταγγέλλει, επίθεση που δέχθηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, την Τρίτη το πρωί στην περιοχή Άγιος Μακάριος Βροντάδου, όπου πολίτες είχα στήσει μπλόκο για να μην περάσουν μηχανήματα και ΜΑΤ, προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ επειδή ζήτησε εξηγήσεις για τον άδικο ξυλοδαρμό πολίτη -όπως ανέφερε- ο οποίος είχε συλληφθεί και αιμορραγούσε.

Ο βουλευτής ενημέρωσε τη Εισαγγελία Πρωτοδικών για το συμβάν και κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά.

Ν. Σαντορινιός: «Για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα νησιά την ευθύνη την έχει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης»

Στην εκπομπή Mega Μαγκαζίνο ήταν σήμερα καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ και τέως Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχοντας απέναντί του στο πάνελ τον νυν Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Πλακιωτάκη, υπογράμμισε τις κυβερνητικές ευθύνες για τον εκτροχιασμό της κατάστασης στα νησιά.

 «Για τη βία που ασκήθηκε στους νησιώτες από τα ΜΑΤ, για τη βία που ασκήθηκε στους Αστυνομικούς μέσα στο ξενοδοχείο στη Χίο για τη συμφόρηση των νησιών και για την αδιέξοδη κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες, την απόλυτη ευθύνη φέρει προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του συνεχίζουν σε μια αδιέξοδη πολιτική, χωρίς αποτέλεσμα Η κατάσταση στα νησιά αυτή τη στιγμή είναι πρωτόγνωρη: έχει κυριολεκτικά τριπλασιαστεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών. Τον Ιούλιο του 2019 τα νησιά είχαν 15.000 πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών, ενώ η Μόρια, με χωρητικότητα 2,500, είχε 5.000. Σήμερα στα νησιά βρίσκονται 45.000. Η Κυβέρνηση αντί να αποσυμφορήσει τα νησιά, στέλνει ΜΑΤ», υποστήριξε.

«Και είναι αίολη η δικαιολογία της ΝΔ ότι τώρα αυξήθηκαν οι ροές, γιατί εμείς αντιμετωπίσαμε το προσφυγικό όταν είχε 10.000 αφίξεις την ημέρα. Μην ξεχνάμε, δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ, με περισσό λαϊκισμό μας έλεγαν ότι εμείς είχαμε πολιτική «ανοιχτών συνόρων». Τώρα επί των ημερών τους τι έχουμε και αυξάνονται οι ροές;», είπε ακόμη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές