Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: «Πολεμικό» σκηνικό στον Έβρο – STOP σε 4.000 εισόδους (VIDEO)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Του Μιχαήλ Λιάπη 

Ένταση και επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και δυνάμεις της αστυνομίας επικράτησαν ξανά πριν από λίγη ώρα στον Έβρο στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Ομάδες προσφύγων προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική πλευρά, ενώ πετάνε πέτρες, ρόπαλα και ότι άλλο βρουν μπροστά τους, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο Έβρος με σκοπό να περάσουν τα ελληνικά σύνορα συνεχίζονται με τις αστυνομικές αρχές και τις ένοπλες δυνάμεις να δίνουν «μάχη» από εχθές να κρατήσουν εκτός των ελληνικών εδαφών τους μετανάστες.

Δείτε το video του TyposThes με πέτρες και φλεγόμενα ξύλα προς τους αστυνομικούς, που απαντούν με δακρυγόνα. 

Στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 3000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ 66 άτομα κατάφεραν να μπουν στην Ελλάδα και συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές.

Πριν από λίγο άλλωστε ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξει τα σύνορά της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι.

Με δέσμη τριών αξόνων απαντά η ελληνική κυβέρνηση στις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα.

Πρώτον, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην 'Αγκυρα με την αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα - χθες μάλιστα διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου.

Δεύτερον με την επιχείρηση διεθνοποίησης του προβλήματος, που εξελίχθηκε μέσα από τον μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με ηγέτες της περιοχής, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους εξήγησε τα δεδομένα των τελευταίων ωρών και με τους οποίους συμφώνησε στο τι μέλλει γενέσθαι.

Και τρίτον με τη σύγκληση της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποτιμηθεί στο σύνολό της η κατάσταση και να χαραχθούν τα επόμενα βήματα της Αθήνας.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.

Η μεγάλη εικόνα ανοίγει σε ένα σκηνικό πολυεπίπεδων εξελίξεων που ώθησαν τη χώρα μας «να αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό -όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές- τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα».

Την ώρα που απροσδιόριστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών συνέρρεε σε τουρκικά εδάφη κοντά στην ελληνοτουρκική μεθόριο ο πρωθυπουργός διατύπωνε αυστηρή προειδοποίηση και ενημέρωνε ευρωπαίους ηγέτες και το ΝΑΤΟ για την κατάσταση.

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων» καθώς και ότι «έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί