Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα φαρμακεία ενημερώνουν για το νέο κορωνοϊό – Δράση του ΠΦΣ

Αποστέλλει σήμερα 500.000 έντυπα στους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας με οδηγίες πρόληψης

Δράση ενημέρωσης του κοινού για τον νέο κοροναϊό με κεντρικό σύνθημα "Ενημερώσου από τον Φαρμακοποιό σου", υλοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). "Αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης μετά και τα νέα κρούσματα κοροναϊού", αποστέλλει σήμερα 500.000 έντυπα στους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας με οδηγίες πρόληψης και τα συμπτώματα του κοροναϊού COVID-19, τα οποία στη συνέχεια θα διανεμηθούν στα φαρμακεία για να ενημερώνεται το κοινό.

 

Παράλληλα, ο ΠΦΣ προχώρησε στην έκδοση του ενημερωτικού εντύπου "συστάσεις και οδηγίες για τα φαρμακεία σχετικά με τον κοροναϊό COVID-19", οι οποίες αφορούν:

 

1. Τήρηση αποθεμάτων σε φάρμακα που δύναται να χρειασθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της νόσου: Είναι γνωστό ότι επί του παρόντος δεν υφίσταται φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του COVID - 19, ωστόσο φάρμακα που μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των επιπλοκών ή των συμπτωμάτων της νόσου αλλά και στην πρόληψη αυτής πρέπει να τηρούνται στα φαρμακεία στο μέτρο του εφικτού.

 

2. Ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού: Τα φαρμακεία οφείλουν να ενημερώνουν και να κατευθύνουν το κοινό σχετικά με τις απαιτούμενες δράσεις ως κάτωθι. Συμπληρωματικά των επισημάνσεων προτείνεται να διανέμεται το φυλλάδιο με οδηγίες πρόληψης και τα συμπτώματα του κοροναϊού COVID-19.

 

Τα άτομα χωρίς αναπνευστικά συμπτώματα πρέπει:

 

Να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τους κλειστούς χώρους.

 

Να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από οποιοδήποτε άτομο με αναπνευστικά συμπτώματα.

 

Να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Να χρησιμοποιούν μετά το πλύσιμο ή όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, απολυμαντικά με βάση την αλκοόλη.

 

Να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με τον αγκώνα τους ή χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται και να απορρίπτουν το χαρτομάντιλο αμέσως μετά τη χρήση απολυμαίνοντας τα χέρια τους στη συνέχεια.

 

Να μην αγγίζουν το στόμα, τη μύτη και τα μάτια πριν πλύνουν ή απολυμάνουν τα χέρια τους.

 

Δεν απαιτείται ιατρική μάσκα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη χρησιμότητά της στην προστασία υγιών ατόμων.

 

Τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα πρέπει :

 

Να φορούν ιατρική μάσκα.

 

Να ακολουθούν τις συμβουλές σχετικά με την ατομική υγιεινή.

 

3. Συμβουλευτική - Παραπομπή στο θεράποντα Ιατρό ή την κατάλληλη μονάδα υγείας:

 

Σε περίπτωση πυρετού, βήχα ή/και δυσκολίας στην αναπνοή η παραπομπή στο θεράποντα ιατρό ή στην πλησιέστερη πρωτοβάθμια μονάδα υγείας θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν. Σε περίπτωση που κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων διαπιστώνεται επιδημιολογική έκθεση του ασθενή σε περιοχή με επιβεβαιωμένη έξαρση του ιού COVID - 19, θα πρέπει να υπάρχει σύσταση για άμεση απομόνωση και επικοινωνία με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 2105212054.

 

4. Πρόληψη της μετάδοσης του COVID-19

 

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία οι κοροναϊοί, συμπεριλαμβανομένων των ιών υπεύθυνων για το SARS και MERS, μπορούν να παραμείνουν σε επιφάνειες υπό ορισμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας έως και 9 ημέρες. Ο ρόλος των επιφανειών στην μετάδοση των εν λόγω λοιμώξεων θεωρείται επομένως σημαντικός, ακόμη και αν δεν αποδειχθεί.

 

Ταυτόχρονα τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι οι παραπάνω ιοί είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τις γενικές διαδικασίες απολύμανσης που περιλαμβάνουν τη χρήση κοινών απολυμαντικών, όπως τα διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου (0,1% -0,5%), η αιθανόλη (62-71%) ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου (0,5%).

 

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα των κοροναϊών γενικά και ειδικότερα του SARS 2-CoV ή χαμηλότερη ευαισθησία στα προαναφερθέντα απολυμαντικά. Συνεπώς, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΠΟΥ, η ως άνω διαδικασία "απολύμανσης" θεωρείται αποτελεσματική και επαρκής. Η απορρύπανση των επιφανειών με νερό και απορρυπαντικό, ακολουθούμενη από την εφαρμογή απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται συνήθως (όπως το υποχλωριώδες νάτριο) είναι επαρκής μέθοδος πρόληψης.

Ο χώρος του φαρμακείου πρέπει να απολυμαίνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, η συντομότερα κατά το δυνατό. Προτείνεται υψηλότερος ρυθμός εξυγίανσης των επιφανειών με υψηλότερη συχνότητα επαφής με ασθενείς (πχ πάγκος εργασίας).

Για την απολύμανση είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αποκλειστικό εξοπλισμό ή είδη μιας χρήσης. Ο εξοπλισμός που επαναχρησιμοποιείται πρέπει να απολυμαίνεται μετά από χρήση, με χλωριούχα απολυμαντικά.

Οι ασχολούμενοι με την απολύμανση των φαρμακείων οφείλουν να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής ώστε να επιτυγχάνεται η αυτοπροστασία τους.

5. Παρασκευή αντισηπτικού διαλύματος: Εν όψη της αναμενόμενης έλλειψης σε αντισηπτικά διαλύματα χεριών, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του κοινού, είναι δυνατή η παρασκευή τους με τη μορφή γαληνικού σκευάσματος με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»
Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα συναντήθηκε με το δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει δομή στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»