Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δήμος Σιντικής: Όχι σε δομή για πρόσφυγες στα όρια του δήμου

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών τo Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστού κέντρου φύλαξης προσφύγων και μεταναστών στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του δήμου.

Στη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του, παρουσία κατοίκων τόσο από τη Ροδόπολη όσο και από τη Βυρώνεια, τονίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων ότι "δεν υπάρχει δυνατότητα καμία περιοχή να φιλοξενήσει ένα τέτοιο κέντρο".

Το Δ.Σ. προκλήθηκε ύστερα από την απόρριψη της επιλογής του αρμόδιου υπουργείου να δημιουργηθεί η προσωρινή δομή στη Ροδόπολη, αλλά να αναζητηθεί άλλη περιοχή που ενδεχομένως προκύψει μετά από πρόταση ή υπόδειξη.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Μάνος Λογοθέτης που χθες πραγματοποίησε αυτοψία στη Ροδόπολη, πείστηκε ότι ο χώρος του στρατοπέδου «Βασιλειάδη» δεν είναι ο καταλληλότερος καθώς βρίσκεται εντός του οικισμού και κοντά σε σχολική μονάδα. Ως εναλλακτική λύση το υπουργείο στράφηκε στο πρώην στρατόπεδο «Καλλέργη» στη Βυρώνεια Σερρών που βρίσκεται 300 μέτρα από τον οικισμό. Η είδηση ότι το εν λόγω στρατόπεδο αποτελεί την εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργία της δομής μεταναστών μετατόπισε το ενδιαφέρον των δημοτών στη Βυρώνεια όπου σήμερα το πρωί συγκεντρώθηκε εκεί μεγάλος αριθμός κατοίκων προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Σιντικής, ο δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης υπογράμμισε την ανάγκη να μην υπάρξει διχασμός στην κοινωνία του δήμου και το Δ.Σ. να στείλει και πάλι το ίδιο ξεκάθαρο μήνυμα. Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στις τοποθετήσεις τους πρότειναν να υπάρξει ομοψυχία και να τηρηθεί παρόμοια στάση, δηλαδή, μαζικός αγώνας ώστε να αποτραπεί η κατασκευή δομής και στη Βυρώνεια.

Στη σημερινή συνεδρίαση παρέστη και ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και ως πρόεδρος της Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κρίσεων της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από τη πολιτεία για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας στα διοικητικά όρια του δήμου Σερρών. Υπογράμμισε ωστόσο ότι με τη δύναμη που εξελίσσονται οι καταστάσεις στη χώρα και με τη μαζική εισβολή μεταναστών και προσφύγων "η συζήτηση που γίνεται σήμερα στο Δ.Σ. Σιντικής θα αποτελεί σταγόνα στο ωκεανό αφού ανάλογο ζήτημα θα αντιμετωπίσουν όλοι οι δήμοι".
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο δήμαρχος Σιντικής δήλωσε ότι «το Δ.Σ. εξέφρασε για άλλη μία φορά ότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί δομή στα όρια του δήμου. Αν όμως εμμένει στη αρχική του θέση, το υπουργείο, να επιλέξει το ίδιο κι όχι ο δήμος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ