Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αίτημα να ενταχθούν οι ιαματικές πηγές σε ειδικό καθεστώς προστασίας

Επιστολή του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στο Υπουργείο Τουρισμού

Επιστολή με την οποία ζητά να ενταχθούν οι ιαματικές πηγές της Ελλάδας σε ειδικό καθεστώς προστασίας, ως πληττόμενες από τον κορωνοϊό, απέστειλε στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο σύνδεσμος, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών που λειτουργούν κατά την χειμερινή περίοδο, αλλά και όλες οι οικονομικές μονάδες που εξαρτώνται από την λειτουργία των υδροθεραπευτηρίων, τις τελευταίες εβδομάδες και για απροσδιόριστο ακόμη χρόνο, «υφίστανται μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού».

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται: 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών που λειτουργούν κατά την χειμερινή περίοδο, αλλά και όλες οι οικονομικές μονάδες που εξαρτώνται από την λειτουργία των υδροθεραπευτηρίων, τις τελευταίες εβδομάδες και για απροσδιόριστο ακόμη χρόνο, υφίστανται μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες ημέρες οι διοικήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων, με δική τους πρωτοβουλία, σταμάτησαν να δέχονται επισκέπτες συνεισφέροντας κατά το δυνατόν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ως άνω επιχειρήσεις επιβαρύνονται με το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων σε αυτές με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας (μόνιμοι, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ, συμβάσεις έργου), καθώς, επίσης, και με πάγια λειτουργικά έξοδα.

Δεδομένης της σημασίας που έχουν οι επιχειρήσεις αυτές στις τοπικές οικονομίες, παρακαλούμε να εντάξετε σε ειδικό καθεστώς προστασίας ως πληττόμενες από την πανδημία του κορωνοϊού, τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών αλλά και τα ξενοδοχεία που υποστηρίζουν την λειτουργία τους στις παρακάτω περιοχές.

  • Ι.Π Άγκιστρο (Δήμος Σιντικής)
  • Ι.Π Σιδηρόκαστρο (Δήμος Σιντικής)
  • Ι.Π Λαγκαδά (Δήμου Λαγκαδά)
  • Ι.Π Λουτρακιού Αριδαίας (Δήμος Αλμωπίας)
  • Ι.Π Σμοκόβου (Δήμος Σοφάδων)
  • Ι.Π Χανόπουλου (Δήμος Αρταίων)
  • Ι.Π Αιδηψού (Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού)
  • Ι.Π Καμμένων Βούρλων (Δήμος Καμμένων Βούρλων)
  • Ι.Π Λουτρακίου Κορινθίας (Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας – Αγ.Θεοδώρων)
  • Ι.Π Κόλπου Γέρας (Δήμος Μυτιλήνης)

Όλα αυτά βέβαια, αφορούν τις λειτουργούσες κατά τη χειμερινή περίοδο μονάδες. Μεγάλος αριθμός αντίστοιχων μονάδων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών, πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον μήνα Μάιο. Αυτονόητο για εμάς θεωρείται, ότι τα όποια ευεργετικά μέτρα θεσπιστούν θα πρέπει να καλύπτουν και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά τη θερινή περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μέσα σε 2 μήνες κατασχέθηκαν 21.000 προϊόντα παρεμπορίου
Έγιναν 966 έλεγχοι σε λαϊκές αγορές σε Ξηροκρήνη, Κανάρη, Κλεάνθους, Σόλωνος και Βούλγαρη, όπως επίσης σε Νέα Παραλία και ιστορικό κέντρο
Θεσσαλονίκη: Μέσα σε 2 μήνες κατασχέθηκαν 21.000 προϊόντα παρεμπορίου