Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Διαβεβαίωση Τσιόδρα για επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για ασθενείς

Τι είπε για τα αισιόδοξα μηνύματα και τους ελέγχους από τον ΕΟΔΥ

Στα μηνύματα που αφορούν στη θεραπεία του  νέου κορωνοϊού, αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα αισιόδοξα μηνύματα για τη θεραπεία, που πήραμε χθες, διαβεβαίωσε πως υπάρχουν επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων για τους ασθενείς.

«Ο αλγόριθμος που υλοποιήθηκε χθες το βράδυ από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και τον Πρόεδρό της, κ. Γαργαλιάνο, μαζί με ομάδα επιστημόνων, συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή μας και θα σχολιαστεί και εγκριθεί και από την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. Τα σοβαρά περιστατικά απαιτούν συνδυασμένη θεραπεία με κοκτέιλ φαρμάκων, που κάποια είναι μόνο νοσοκομειακά είδη», τόνισε.

Ταυτόχρονα, ειδική ομάδα της Επιτροπής ήδη εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού και τις συνθήκες που μπορεί να γίνει αυτό, από συμπολίτες μας που έχουν αναρρώσει από τη νόσο.

Άλλο ένα αισιόδοξο μήνυμα έρχεται σήμερα όπως συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. Ξεκίνησε η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ. Θα εξετάσει 45 ανθρώπους για την απάντησή τους με αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου. Αυτό θα δίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Ήδη, 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση. «Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται σε τρεις μήνες και αυτό δείχνει ότι δε μπορούμε να ευελπιστούμε σε μία ταχεία και μαζική παραγωγή εμβολίου, πριν περάσει τουλάχιστον το καλοκαίρι», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχων που θα γίνει από τον ΕΟΔΥ ο καθηγητής είπε ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά δύο κατηγορίες ατόμων. Η πρώτη κατηγορία είναι άτομα στην κοινότητα που έχουν γριπώδη συνδρομή, δηλαδή έχουν αυτό που ονομάζουμε βήχα και πυρετό, άρα κλινική εικόνα συμβατή με τη νόσο.

«Θα υπάρχουν κριτήρια, δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι, θα ελέγχεται ένα τυχαίο δείγμα ώστε να έχουμε μία πορεία της επιδημίας στη χώρα μας», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Αυτούς τους λέμε να μείνουν σπίτι και να μην πάνε στο νοσοκομείο να μεταδώσουν τη νόσο τους. Για αυτούς, ήδη έχει προβλεφθεί η διαδικασία με εκατοντάδες κλιμάκια σε όλη τη χώρα και θα παίρνουν δειγματοληπτικά δείγματα που θα ελέγχονται, ώστε να καταγράφεται ακόμα καλύτερα η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, θα αφορά επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ώστε γρήγορα με τη βοήθεια και της Πολιτικής Προστασίας την οποία εξαιρετικά ευχαριστούμε, έχει δώσει πάρα πολλά τις τελευταίες μέρες σε αυτή την εξαντλητική διαδικασία της ιχνηλάτησης, να ιχνηλατούμε τα περιστατικά και να διακόπτονται περαιτέρω κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα στη χώρα μας.

«Θεωρώ ότι είναι και οι δυο στόχοι πολύ σημαντικοί ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγρίνιο: 15χρονη ξυλοκόπησε και έστειλε στο νοσοκομείο την ανήλικη αδερφή της
Η 17χρονη αδερφή της σωριάστηκε λιπόθυμη – Συνελήφθη η μικρότερη αδερφή και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία
Αγρίνιο: 15χρονη ξυλοκόπησε και έστειλε στο νοσοκομείο την ανήλικη αδερφή της