Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πυκνή χιονόπτωση στα ορεινά της Β. Ελλάδας (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Χιονισμένα τα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας

Του Μιχαήλ Λιάπη

Τα «Χριστούγεννα» εν μέσω της πανδημίας του κορονοιού, δείχνουν να έχουν έρθει σε ορεινά μέρη της Β. Ελλάδας με το χιόνι σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνει και τους 50 πόντους, εντός κατοικημένων περιοχών. Ο δήμος, παράλληλα καταβάλει προσπάθειες για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί. Όπως μας ανέφερε ο Γιώργος Μάρκου βιβλιοπώλης, ο οποίος μετέβη στην ιδιαίτερη πατρίδα του το χωριό Περιβόλι Γρεβενών, «Χιονίζει εδώ και τρεις ημέρες μάλιστα σήμερα το πρωί (Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020) το χιόνι έχει φτάσει τους 50 πόντους» ανέφερε χαρακτηριστικά στο «TyposThes.»

Μόλις δύο μόνιμοι κάτοικοι

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Μάρκου, στο χωρίο αυτή την στιγμή κατοικούν 2 άτομα ηλικιωμένα ενώ το κοντινότερο χωριό που μπορεί κάποιος να αγοράσει τα απαραίτητα απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα.

Βόλτα στο χιονισμένο Περιβόλι

Ο κ. Μάρκου, με το βίντεο που μας έστειλε, μας «ξεναγεί» μέσω ενός μικρού οδοιπορικού στο κατάλευκο αλλά ερημωμένο γραφικό χωριό της Πίνδου, καταγράφοντας εικόνες μαγευτικές.

xionia.jpg
x6.jpg
xionia_5.jpg
x4.jpg
x3.jpg
x2.jpg

Το χωριό Περιβόλι

Το Περιβόλι που υπάγεται στον δήμο Γρεβενών, βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της πόλης των Γρεβενών. Είναι χτισμένο στις πλαγιές της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου, πιο συγκεκριμένα στο όρος Λύγκος με υψηλότερη κορυφή του το Αυγό, στα όρια Μακεδονίας – Ηπείρου, σε υψόμετρο 1.260-1.370 μέτρων και σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την ομώνυμη δημοτική ενότητα της.οποίας είναι έδρα. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή 2011 είναι 21 κάτοικοι, ενώ με τα στοιχεία της απογραφής του 2001 ήταν 547 κάτοικοι. Η διοικητική περιοχή της κοινότητας καλύπτει 450.000 στρέμματα περίπου. Η περιοχή του Περιβολιού χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλα ύψη χιονιού το χειμώνα ενώ και το καλοκαίρι οι βροχές είναι συχνές με την θερμοκρασία ακόμη και την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου να μην ξεπερνάει τους 26-27 °C. Στα διοικητικά όρια της κοινότητας ανήκει ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου Βάλια Κάλντα.

Οι κάτοικοι είναι στο σύνολό τους Βλάχοι και ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Από το αιγοπρόβειο γάλα παράγονται παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα φέτα, κεφαλοτύρι, βούτυρο και μυζήθρα. Εξαιρετικής ποιότητας είναι και η ξυλεία της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στην περιοχή ο οικοτουρισμός. Από τα μέσα Μαΐου ως τα μέσα Οκτωβρίου επιστρέφει για τις θερινές διακοπές η Περιβολιώτικη Διασπορά και το χωριό μετατρέπεται σε μικρή πολιτεία (μέχρι και 5.000 παραθεριστές τον Αύγουστο).

Από το Περιβόλι κατάγονταν ο Ρήγας Φεραίος, του οποίου ο παππούς Κωνσταντίνος Κυριαζής ή Κυρατζής μετεγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Βελεστίνο που είχε μεταβληθεί σε Περιβολιώτικη παροικία. Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι Περιβολιώτες ξεσηκώθηκαν με κυριότερο αγωνιστή τον Αθανάσιο (Νάσιο) Μάνταλο. Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, διακρίθηκε για την προσφορά του ο Περιβολιώτης μακεδονομάχος οπλαρχηγός Ζήσης Βράκας, καθώς και ο οπλαρχηγός Γεώργιος Τσιουκαντάνας.

Το χωριό αναφερόταν πάντα με το ίδιο όνομα και στον Κώδικα της Ζάβορδας καταγράφονται κάτοικοί του ως αφιερωτές της Ιεράς Μονής Αγίου Νικάνορος ή Ζάβορδας την περίοδο 1534 έως 1692

Με πληροφορίες από το διαδίκτυο

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ