Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μεγάλη Εβδομάδα: Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες

Εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδο - Ανοιχτές θύρες για δυο ώρες μετά τις πρωινές ακολουθίες την Μ. Εβδομάδα

Στην έκδοση εγκυκλίου σχετικά με την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας προχώρησε η Ιερά Σύνοδος.

Ως προς το ωράριο των ιερών ακολουθιών και των Θείων Λειτουργιών της Μ. Εβδομάδας επισημαίνεται ότι παραμένει κατά το σύνηθες με την υπόδειξη ότι το ιερό Ευχέλαιο δέον είναι να τελεστεί το πρωί της Μ. Τετάρτης αντί της προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας και όχι το απόγευμα.

Οι θύρες των ναών παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια όλων των ιερών ακολουθιών, ενώ η  Ιερά Σύνοδος ζητά οι λειτουργίες να γίνουν με τρόπο σεμνό και λιτό. Επίσης, ζητά να μην γίνει χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων των εκκλησιών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι την Μ. Εβδομάδα οι εκκλησίες θα ανοίγουν τουλάχιστον δυο ώρες μετά το τέλος των πρωινών ιερών ακολουθιών, δηλαδή από τις 11 έως την 1 με εξαίρεση τη Μ. Παρασκευή οπότε το άνοιγμα τον θυρών θα γίνει από την 1 το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην εγκύκλιο:

«Αἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5ην μ.μ.».

Η Ιερά Σύνοδος προσθέτει ότι η χρήση των καμπάνων των Ιερών Ναών δεν είναι απαραίτητη κατά την έναρξη των ιερών Ακολουθιών, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής οπότε και σημαίνουν πένθιμα και κατά την τέλεση της Αναστάσεως, ψαλλόμενου του «Χριστός Ανέστη» χαρμόσυνα και πανηγυρικά.

Η περιφορά του Επιταφίου τη Μ. Παρασκευή θα γίνει αποκλειστικά μέσα στον Ιερό Ναό. Επίσης, η Ανάσταση θα γίνει μέσα στον Ιερό Ναό κατά την καθιερωμένη ώρα τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου.

Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται και στην νηστεία για όσους έχουν προβλήματα υγείας σημειώνοντας ότι επιτρέπεται η κατ' οικονομίαν λύσις της αυστηρής νηστείας της Μεγάλης Ἑβδομάδος για όσους "ἐκ τοῦ Χριστεπωνύμου πληρώματος ὑφίσταται ἐπικρεμάμενος κίνδυνος κατά τῆς ὑγιείας καί τῆς ζωῆς των, ἰδίᾳ δέ τῶν ἐγκύων, τῶν λεχῶν, τῶν θηλαζουσῶν, τῶν γερόντων, τῶν ἐν ἀσθενείαις κατακειμένων καί τῶν ἀναρρωνυόντων. Καθίσταται σαφές ὅτι πρόκειται περί ἀναστολῆς ἐφαρμογῆς τοῦ ἱεροῦ Κανόνος καί οὐχί καταργήσεώς του, καί μόνον δι᾿ ὅσους ἔχουν προβλήματα ὑγείας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ