Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Στη Λάρισα κυβερνητικό κλιμάκιο με Χαρδαλιά και Τσιόδρα

Θα ληφθεί μεγάλος αριθμός δειγμάτων από το συνοικισμό Ρομά

Με ελικόπτερο σούπερ πούμα της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στη Λάρισα στις 12 σήμερα το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού.

   Στο κλιμάκιο που μεταβαίνει στη Λάρισα συμμετέχουν ακόμα ο γγ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γγ Κοινωνικής αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου. Το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αναμένεται να φτάσει στη Λάρισα στις 13:00 και το ελικόπτερο θα προσγειωθεί στη βάση της 1ης Στρατιάς.

   Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτός από τον οικισμό των Ρομά όπου μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ 20 κρούσματα της επιδημίας, σε καραντίνα θα μπει και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά που ήταν το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα είχε επαφές και με μη διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή.

   Ο κ. Χαρδαλιάς, με τον κ. Λιβάνιο και τον κ. Τσιόδρα, καθώς και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο κλιμάκιο, θα έχουν διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθούν με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας.

larissa-roma.jpg

 

Κλιμάκιο ειδικών του ΕΟΔΥ, με επικεφαλής των καθηγητή Eπιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, βρίσκεται ήδη στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, ώστε να λάβει ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων από μερίδα του πληθυσμού που βρίσκεται από χθες το βράδυ σε καραντίνα λόγω πολλαπλών κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, το κλιμάκιο θα λάβει τουλάχιστον 200 δείγματα, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς που ενδεχομένως υπάρχει στην περιοχή.

   Υπενθυμίζεται πως χθες εντοπίστηκαν 20 θετικά κρούσματα στην συνοικία των Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, μετά από ιχνηλάτηση που είχε πραγματοποιηθεί από τις επαφές ενός 32χρονου που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Σημειώνεται ότι όλοι οι θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή», όπου θα παρακολουθούνται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της ΓΓΠΠ.

larisa-krousmata.jpg

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ στην απόφαση που ελήφθη αναφέρεται:

1. Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους δημόσιας υγείας.

 

2. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ' οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους - Πλάτωνος - Λεωφόρο Καραμανλή - Δανάης - Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.

 

3. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

 

4. Η λήψη μέριμνας της περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

 

5. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ' οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Πηγή φωτ. : larissanet

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ