Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δράση για την άγρια ζωή: Προσοχή στις φωλιές πουλιών στις παραλίες

Προστατέψτε τα παρυδάτια πουλιά, είναι στο χέρι του καθενός μας, τονίζει το σωματείο

Με την απόσυρση σταδιακά των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουμε αρχίσει όλοι μας να κινούμαστε όλο και περισσότερο και να επισκεπτόμαστε μέρη που είχε καιρό να πατήσει πόδι ανθρώπου. Ένα από αυτά τα μέρη είναι και οι παραλίες στις οποίες όμως, όσο και αν αυτό δεν φαίνεται με μια πρώτη ματιά, δεν είμαστε μόνοι μας.

Τα παραπάνω αναφέρει το Σωματείο για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας σε ανακοίνωσή του, εφιστώντας την προσοχή ότι στις παραλίες πέρα από απίθανα φυτά συναντά κανείς και πανέμορφα πουλιά όπως ο Θαλασσοσφυριχτής όπου επιλέγει την άμμο της παραλίας ή μερικά χαλίκια για να γεννήσει τα αυγά του.

Ήδη όπως επισημαίνει το σωματείου, έχει δεχτεί κλήσεις για μικρά πουλιά που περπατάνε στην ακτή δίχως να «μπορούν να πετάξουν». Αυτή είναι χαρακτηριστική συμπεριφορά σφυριχτών και άλλων παρυδάτιων πουλιών, που αυτή την εποχή έχουν κάνει τη φωλιά τους κάπου εκεί κοντά. Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου η περίοδος είναι πολύ ευαίσθητη για τα πουλιά αυτά και πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, υπογραμμίζει το σωματείο. Για αυτό όποτε επισκεπτόμαστε την παραλία κατά την αναπαραγωγική περίοδο πρέπει να προσέχουμε:

α) Αν δούμε κάποιο παρυδάτιο να απομακρυνθούμε αμέσως από κει σε απόσταση 50 μέτρων για να νιώσει ασφάλεια ώστε να μπορέσει να τραφεί ή να συνεχίσει ανενόχλητο την επώαση των αυγών του.
β) Καλύτερα να επιλέγουμε να περπατάμε δίπλα στο κύμα, καθώς τα πουλιά αυτά έχουν συνήθως τη φωλιά τους σε σημείο πιο ψηλά, εκεί που δεν φτάνει το κύμα, 5-15 μέτρα από το νερό ή και πιο ψηλά στην αμμουδιά.

γ) Αν πάμε βόλτα με το σκύλο μας στην παραλία καλό είναι να τον έχουμε με το λουρί και να περπατάμε πάντα κοντά στο κύμα μαζί του.

δ) Σε καμία περίπτωση δεν οδηγούμε στην αμμουδιά με τη μηχανή μας, ή τη γουρούνα ή το 4Χ4 όχημά μας. Πέρα από το ότι απαγορεύεται η εκτός δρόμου οδήγηση είναι πολύ πιθανό εν αγνοία μας να καταστρέψουμε κάποια φωλιά. Οι ερασιτέχνες ψαράδες, αλλά ακόμα και οι λουόμενοι, συχνά οδηγούν με τα οχήματά τους πάνω στην αμμουδιά για να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο κύμα για να έχουν δίπλα τα σύνεργά τους, κάνοντας τεράστια ζημιά στο ευαίσθητο οικοσύστημα της παραλίας και σκοτώνοντας άθελά τους νεοσσούς ή καταστρέφοντας τις φωλιές και τα αυγά τους.

ε) Αν κατά τύχη βρούμε τη φωλιά δεν πιάνουμε τα αυγά και απομακρυνόμαστε άμεσα από το σημείο.

Επιπλέον, το σωματείο αναφέρει ότι «οι Δήμοι αλλά συχνά και οι ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων καταστημάτων κάθε χρόνο τέτοια εποχή προχωράνε σε καθαρισμό των παραλιών με μηχανήματα τα οποία όμως κατά τη διαδικασία αυτή καταστρέφουν φωλιές και αυγά ή και σκοτώνουν τους νεοσσούς που δεν μπορούν να πετάξουν». «Θα έπρεπε κάποια στιγμή η πολιτεία να θεσπίσει διαδικασίες για τον καθαρισμό των ακτών. Πως θα πρέπει να γίνεται ποια εποχή με τι μηχανήματα, ενώ μια και από το νόμο απαγορεύεται η καταστροφή των φωλιών κατά την αναπαραγωγική περίοδο, θα έπρεπε να καθιερωθεί υποχρεωτική μελέτη πριν τον καθαρισμό της ακτής που να υποδεικνύει τις θέσεις φωλεοποίησης ώστε να προστατευθούν κατά τον καθαρισμό», τονίζεται.

Η Δράση για την Άγρια Ζωή είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στην προσφορά εθελοντικής εργασίας και ως σκοπό έχει την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον καθώς και την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

charadrius_alexandrinus1.jpg
charadrius_alexandrinus2.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Τι προβλέπεται σε απόφαση από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας
Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς
Ανεβασμένοι είναι οι ρυθμοί στο ποδοσφαιρικό κουπόνι της Παρασκευής (29/03), με πληθος αγώνων λίγο πριν ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο.
Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς