Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παραίτηση ιστορικού από την Επιτροπή Ελλάδα 2021

Ο «αποχρωματισμός της ελληνικής ιστορίας που επέλεξε η επιτροπή» ένας εκ των λόγων της παραίτησης

Η διακεκριμένη ιστορικός Μαρία Ευθυμίου φέρεται να παραιτήθηκε από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Εστία» η Μαρία Ευθυμίου αποχώρησε από την επιτροπή ενημερώνοντας σχετικά την κ. Αγγελοπούλου, μέσω επιστολής της, στις 6 Μαΐου, πριν την ανάρτηση του ιστορικού και μέλους της επιτροπής Αριστείδη Χατζή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, που προκάλεσε αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «σε τόνο ευγενικό και αξιοπρεπή, εις τρόπον ίνα καταστεί σαφές ότι δεν έχει προσωπική αντιπαράθεση με την κυρία Αγγελοπούλου, η κυρία Ευθυμίου εξέφρασε την διαφωνία της για τον ασύντακτο χωρίς σχεδιασμό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η επιτροπή τον εορτασμό».

Ως βασικοί λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, αναφέρονται από την εφημερίδα οι «συνεχείς γκάφες με αναρτήσεις μελών της επιτροπής», η «τάσις 'ουδετεροπατρίας' που διακατέχει τον εορτασμό -δεν νοείται να εορτάζεται η γέννησις ενός έθνους χωρίς να υπάρχει η σημαία του στο επίσημο έμβλημά του-» και ο «αποχρωματισμός της ελληνικής ιστορίας που επέλεξε η επιτροπή».

Η διαπρεπής ιστορικός, αδελφή του πρώην υπουργού Παιδείας, Πέτρου Ευθυμίου σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόνη, ενώ διδάσκει ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1981. Από το 2006 πραγματοποιεί διαλέξεις ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας ανά την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ