Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βαρθολομαίος για Αγιά Σοφιά: Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος

«Συγκλονίζομαι από τις δηλώσεις Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά»

«Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος» αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δήλωσή του στην εφημερίδα Washington Post για όλη τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης της Αγίας Σοφίας.

Ο ίδιος τονίζει πως «επιζήσαμε για 17 αιώνες και θα μείνουμε εδώ για πάντα, όπως θέλει ο Θεός»

Στο αναλυτικό σχετικό δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το μέσο ενημέρωσης να κάνει λόγο για τοξική γλώσσα στη συζήτηση περί Αγιάς Σοφιάς, η οποία, όπως αναφέρει υπογραμμίζει τους αιώνες θρησκευτικής αντιπαλότητας σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Παράλληλα η Washigton Post, υπενθυμίζει πως στα τέλη Μαΐου, ο Ερντογάν συμμετείχε με βίντεο κλήση σε μια ανάγνωση εδαφίου του εδαφίου «Κατάκτηση» από την Αγία Σοφία, «Θα αφήσουμε πίσω από μια Τουρκία που αρμόζει στον πρόγονο μας Φατίχ κατακτητής.»

«Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης, προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους. Όμως σε σημεία, που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολά μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα, δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί.», είχε αναφέρει για το ζήτημα ο Ερντογάν.

Πηγή: skai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός