Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έλληνες αυτοκινητιστές: Το «ηρωικό» δρομολόγιο που κράτησε 5 μήνες!

Τα φορτηγά τους παρέμεναν αποκλεισμένα στο Ιράκ από τις 29 Φεβρουαρίου

Την δική τους Οδύσσεια έζησαν οι 13 Έλληνες αυτοκινητιστές, οι οποίοι με καθυστέρηση 4 και πλέον μηνών πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας, καθώς τα φορτηγά τους παρέμεναν αποκλεισμένα στο Ιράκ από τις 29 Φεβρουαρίου 2020, όταν η Τουρκία είχε ανακοινώσει ξαφνικά το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.

Οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί των φορτηγών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση που έγινε στη σελίδα της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα τον Μάρτιο, έπειτα από έναν μήνα άκαρπης αναμονής στα σύνορα, με ειδική πτήση που είχε ναυλώσει το Υπουργείο Μεταφορών με εντολή του ίδιου του Υπουργού. Αναγκάστηκαν όμως και άφησαν πίσω τα οχήματά τους, τα οποία παρέμειναν αποκλεισμένα στο Ιράκ φέρνοντάς τους σε ιδιαίτερα δύσκολη επαγγελματική κατάσταση!

Χθες, 1η Ιουλίου 2020, και αφού ταξίδεψαν ως το Ιράκ αλλάζοντας 3 λεωφορεία και μία εσωτερική πτήση στην Τουρκία, προκειμένου να παραλάβουν τα οχήματά τους, κατάφεραν με την συνεργασία του Ελληνικού Προξενείου στο Ερμπίλ, να κάνουν έξοδο από το Ιράκ και να ξεκινήσουν το πολυαναμενόμενο ταξίδι επαναπατρισμού!

Στην ανάρτησή της η ΟΦΑΕ  αναφέρει, επίσης: «Η ΟΦΑΕ έχοντας αναλάβει τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων και της οργάνωσης της αποστολής, θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με επαγγελματισμό και κυρίως με ανθρώπινο ενδιαφέρον.

» Η πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών, η διεύθυνση διεθνών εμπορευματικών μεταφορών, η Β3 Διεύθυνση του ΥΠΕΞ, και φυσικά το Ελληνικό Προξενείο στο Ερμπίλ συνεργάστηκαν μαζί μας καθ' όλο το διάστημα που διήρκησε η περιπέτεια των συναδέλφων μας. Θερμές ευχαριστίες και στην ομόλογη επαγγελματική ένωση της Τουρκίας, UND για την πολύτιμη συνεργασία και βοήθειά της!

» Τα συγχαρητήρια όμως ανήκουν στους ίδιους τους αυτοκινητιστές και στις οικογένειές τους, που αντιμετώπισαν αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με σθένος και αξιοπρέπεια. Τους ευχαριστούμε για την υπομονή και την κατανόησή τους και τους ευχόμαστε με το καλό να ολοκληρώσουν ένα "ηρωικό" δρομολόγιο που τελικά διήρκησε 5 μήνες!

» Οι φωτογραφίες είναι από τα οχήματα στον ιδιωτικό χώρο στο Ερμπίλ του Ιράκ, όπου βρίσκονταν ασφαλώς σταθμευμένα όλο αυτό το διάστημα, καθώς και από τα Τουρκικό-Ιρακινά σύνορα, από τα οποία διήλθαν εχθές πεζοί, διαθέτοντας ειδική άδεια εισόδου και διέλευσης στο Ιράκ!».

Δείτε τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από την ΟΦΑΕ:

ofae_fortiga_iraq_2.jpg
ofae_fortiga_iraq_1.jpg
ofae_fortiga_iraq_3.jpg

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ