Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Από Δευτέρα η διαδικασία σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους ανάδοχους - θετούς γονείς

Mέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών

Τη διαδικασία της σύνδεσης αλλά και των σταδίων μέχρι την τελική τοποθέτηση του παιδιού με υποψήφιους γονείς-οικογένεια καθόρισε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με δημόσιους φορείς παιδικής προστασίας. Θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών.

Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας, την εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα παιδικής προστασίας, την εκπαίδευση των Κοινωνικών Λειτουργών του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) και την έναρξη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων, το υπουργείο απέστειλε νωρίτερα σήμερα οδηγίες σε όλους τους φορείς παιδικής προστασίας της χώρας, με πρωτοβουλία της υφυπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσαφηνιστούν τα στάδια της διαδικασίας στους επαγγελματίες παιδικής προστασίας τόσο σε δημόσιες, όσο και σε ιδιωτικές δομές προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

Συνοπτικά, η διαδικασία ξεκινά με την πρόταση σύνδεσης των δύο μητρώων - του παιδιού και των υποψηφίων γονέων - από το Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο διενεργεί συνδέσεις μεταξύ των βάσεων δεδομένων κάθε 24 ώρες. Κάθε φορά που προκύπτει πρόταση σύνδεσης, ενημερώνονται αρχικά οι κοινωνικοί λειτουργοί του παιδιού και των υποψήφιων γονέων προκειμένου να επεξεργαστούν την πρόταση σύνδεσης. Ακολουθεί συνάντηση και επικοινωνία μεταξύ των κοινωνικών λειτουργών και των υποψηφίων γονέων. Σε περίπτωση συμφωνίας και των δύο μερών, ξεκινά η περίοδος προσαρμογής, κατά την οποία το παιδί προς αναδοχή ή υιοθεσία συναντά τους υποψήφιους γονείς υπό την εποπτεία του κοινωνικού του λειτουργού. Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου προσαρμογής, το παιδί τοποθετείται στην οικογένεια. Μετά την αρχική διασύνδεση των μητρώων, όλα τα υπόλοιπα στάδια πραγματοποιούνται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς - του παιδιού και των υποψηφίων γονέων - και σε κάθε στάδιο της διαδικασίας λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του ανηλίκου, κατά τρόπο που να συνάδει με την ηλικία και την ωριμότητά του.

Τα πρώτα αποτελέσματα της σύνδεσης (αριθμητικά δεδομένα) των παιδιών και υποψήφιων γονέων θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.   

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας, η υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Τον Δεκέμβριο ανακοινώσαμε ενώπιον του πρωθυπουργού το σχέδιό μας για την εφαρμογή ενός διαφανούς συστήματος αναδοχής και υιοθεσίας στη χώρα.  Έχοντας δουλέψει σκληρά και αψηφώντας τις δυσκολίες της πανδημίας, κατορθώσαμε μέσα σε λίγους μήνες να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σύνδεση υποψήφιων γονιών και παιδιών με τρόπο αποτελεσματικό και ισότιμο. Το όραμά μας ήταν και παραμένει παιδοκεντρικό: στόχος μας είναι η οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών που ζουν σε μονάδες παιδικής προστασίας μέσα από τη σύνδεση τους με υποψήφιους γονείς οι οποίοι ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ευθύνες του κάθε παιδιού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος χρόνου σήμερα για τις επιταγές διασύνδεσης POS - ταμειακών
Σε περίπτωση μη διασύνδεσης του POS με την ταμειακή μηχανή εντός των δεσμευτικών προθεσμιών, οι υπόχρεοι αντιμετωπίζουν πρόστιμο 10.000 ευρώ
Τέλος χρόνου σήμερα για τις επιταγές διασύνδεσης POS - ταμειακών