Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ενεργοί Μπαμπάδες»: Κραυγή απόγνωσης για τη συνεπιμέλεια των παιδιών

«Η Ελλάδα αρνείται να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τη συνεπιμέλεια»

Την καθιέρωση της κοινής επιμέλειας των δύο γονέων σε περίπτωση διαζυγίου ζητούν οι «Ενεργοί Μπαμπάδες, για τα δικαιώματα των παιδιών», που καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι «αρνείται να εναρμονιστεί με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου, εμμένοντας στο σύστημα της αποκλειστικής επιμέλειας των τέκνων, σε περίπτωση διαζυγίου».

Οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» υπενθυμίζουν ότι από το 2015, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ψηφίσει ίσες γονικές ευθύνες απέναντι στα παιδιά και εναλλασσόμενη κατοικία.

«Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην χώρα μας, στα περισσότερα κράτη-μέλη, όπως στην Γαλλία, το Βέλγιο, την Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία έχουν παρατηρηθεί σημαντικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή! Η ισότητα και η συμμετοχή και των δυο γονέων πρέπει να διασφαλίζεται από την γέννηση του παιδιού. Η κοινή επιμέλεια σημαίνει ότι και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους, έχοντας ίσα δικαιώματα, καθήκοντα και ευθύνες! Εντούτοις, στην Ελλάδα, οι πατεράδες βρίσκονται αντιμέτωποι με νόμους και πρακτικές ή/και προκαταλήψεις, που μπορεί να οδηγήσουν στο να τους αποστερήσουν τις συνεχείς σχέσεις με τα παιδιά τους», σημειώνουν.

Τι προβλέπει το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η οργάνωση, σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τι προβλέπει το ψήφισμα 2079 του 2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης: 

Ζητά από τα κράτη μέλη να σέβονται το δικαίωμα των πατεράδων στην κοινή επιμέλεια και να διασφαλίσουν ότι το οικογενειακό δίκαιο προβλέπει σε περίπτωση διάστασης η διαζυγίου την από κοινού άσκηση της επιμέλειας. Ο σεβασμός της οικογενειακής ζωής αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( etsNo 5) και πολλά διεθνή νομικά κείμενα. Ο χωρισμός γονέα και παιδιού έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στις σχέσεις τους.

Είναι πεπεισμένο ότι η κοινή επιμέλεια βοηθά να υπερνικηθούν τα στερεότυπα βάσει φύλου τα σχετικά με ρόλους στο πλαίσιο της οικογένειας και αυτό αντανακλά στις κοινωνιολογικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν εδώ και μισό αιώνα στο χώρο οργάνωσης της οικογένειας.

Καλεί, για όλους τους ανωτέρω λόγους, τα κράτη-μέλη να υπογράψουν ή να κυρώσουν την σύμβαση για την άσκηση των δικαιωμάτων του παιδιού (etsΝo 160) και της σύμβασης για την επικοινωνία με τα τέκνα (etsΝo 192), για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική ισότητα των γονέων έναντι των παιδιών τους,

Καλεί τα κράτη-μέλη να εξαλείψουν από τις νομοθεσίες τους κάθε διαφορά μεταξύ των γονέων που έχουν αναγνωρίσει το παιδί τους, είτε έχουν τελέσει γάμο είτε όχι. Καλεί τα κράτη-μέλη να εισάγουν στην νομοθεσία τους την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας των παιδιών μετά τον χωρισμό.

«Η Ελλάδα έχει προσυπογράψει το εν λόγω ευρωπαϊκό ψήφισμα, αποδεχούμενη όλες τις προτεινόμενες οδηγίες που αναφέρονται σε αυτό, από το 2015. Παρ΄όλα αυτά εν έτει 2020 εξακολουθεί να κωλυσιεργεί και να μην έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του στο νομικό πλαίσιο του εθνικού οικογενειακού Δικαίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ίλον Μασκ εξηγεί γιατί παίρνει κεταμίνη – Πού υποστηρίζει ότι τον βοηθάει
«Υπάρχουν φορές που έχω κατά κάποιο τρόπο… μια αρνητική χημική κατάσταση στον εγκέφαλό μου, όπως η κατάθλιψη, υποθέτω»
Ο Ίλον Μασκ εξηγεί γιατί παίρνει κεταμίνη – Πού υποστηρίζει ότι τον βοηθάει
ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο
«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει στο πλάι του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη με μία και μόνη κυριαρχία»
ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν
«Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, οι οποίες κι αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν κι αυτές...
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν