Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠΕΔ-ΚΜ: «Η Αγία Σοφία, αποτελεί το λίκνο της Ορθοδοξίας»

agia-sofia

Εκφράζει την αποδοκιμασία της η ΠΕΔ-ΚΜ για την απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος

Την αποδοκιμασία της για την απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να μετατραπεί η  Αγία Σοφία σε τέμενος (τζαμί), εκφράζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ),  επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια απόφαση αποτελεί πρόκληση σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση που συνυπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της γειτονικής χώρας, τόσο με την Ελλάδα και την Ε.Ε, όσο και με τη Διεθνή Κοινότητα.

Η ΠΕΔ-ΚΜ τονίζει πως η Αγία Σοφία, αποτελεί το λίκνο της Ορθοδοξίας, ένα σημαντικό σύμβολο του Χριστιανικού κόσμου, και είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως Μουσείο, και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει.

Η ανακοίνωση της  Ε.Ε της ΠΕΔ-ΚΜ 

«Η ΠΕΔ-ΚΜ δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση της στην απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να τροποποιηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και το Διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Η ενέργεια αυτή του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας συνιστά ασέβεια και προκλητική συμπεριφορά, αφού αγνοεί τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις και αψηφά εκ νέου την Ευρώπη.

Πιστεύουμε επίσης ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά θρησκευτικά ζητήματα, αλλά εντάσσεται στην πολιτική προκλήσεων που ακολουθεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Η ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος πρέπει να προφυλαχθεί.

Η Αγία Σοφία, αυτό το θρησκευτικό, αρχιτεκτονικό κόσμημα, πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας που έχει για όλους τους Έλληνες και το συμβολισμό της για τους απανταχού Χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO. 

Απευθυνόμαστε στην παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα στους αδερφούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συλλογικοτήτων να συνταχθούν με τις θέσεις μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών - Δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι (VIDEO)
Σπάνια συνέντευξη παραχώρησε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια – Τι είπε για τις προσπάθειες να «πετάξει» από πάνω της τον τίτλο της όμορφης
Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών - Δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι (VIDEO)
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη τα νέα εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Το νέο σχολικό συγκρότημα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων στο Νέο Ρύσιο – Τι ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θέρμης
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη τα νέα εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης