Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αυστηροί έλεγχοι στον Προμαχώνα – Περνούν μόνο με βεβαίωση (ΦΩΤΟ)

Σε ισχύ τέθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση – Πόσο κοστίζει κάθε τεστ

Επισταμένους ελέγχους διενεργούν από νωρίς σήμερα το πρωί τα στελέχη τη Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σε όλους τους τουρίστες - επισκέπτες που εισέρχονται στη χώρα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν φέρουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις που πιστοποιούν πως είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες 72 ώρες, κατ εφαρμογή της νέας ΚΥΑ που τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα.

Πλέον, όσα πρόσωπα επιθυμούν να περάσουν από τα ελληνικά σύνορα πρέπει να έχουν μαζί τους πέρα από τον ηλεκτρονικό κωδικό εισόδου και τη γνήσια βεβαίωση (όχι αντίγραφο) του εργαστηρίου όπου πραγματοποίησαν το τεστ. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι αστυνομικές αρχές του Προμαχώνα δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα.

 

Στα 50 με 55 ευρώ το κόστος του κάθε τεστ

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρκετοί τουρίστες που πέρασαν σε ελληνικό έδαφος, ενημερώθηκαν για την εφαρμογή των νέων μέτρων και  φρόντισαν έγκαιρα να κάνουν τα τεστ στα πιστοποιημένα εργαστήρια της χώρας. Το κόστος για κάθε ένα τεστ κυμαίνεται μεταξύ 50 με 55 ευρών το άτομα, ενώ μια πενταμελής οικογένεια από τη Βουλγαρία που ταξίδευσε με τελικό προορισμό τη Θάσο είπε πως δαπάνησε 400 λέβα για να κάνει τα τεστ, περίπου 200 ευρώ.

Ο Γιόργι και η Νταλιένα ,ζευγάρι από τη Σόφια, γιατροί στο επάγγελμα, είπαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι δαπάνησαν 120 ευρώ περίπου για να κάνουν τα τεστ. Νιώθουν ασφαλείς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα έχοντας τελικό προορισμό τη Νέα Καρβάλη στην Καβάλα, όπου θα περάσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους με φίλους που έχουν εκεί.

Ο Κωνσταντίν από το Ιάσιο της Ρουμανίας, καθηγητής μουσικής στον επάγγελμα ταξίδεψε για την Ελλάδα προκειμένου να συναντήσει την οικογένεια του που κάνει ήδη διακοπές στη Θάσο με οικογενειακούς φίλους από τις αρχές Ιουλίου. Έκανε το τεστ στη χώρα του και πλήρωσε περίπου πενήντα ευρώ. Ωστόσο, επισημαίνει, ότι ταλαιπωρήθηκε στο ταξίδι του αυτό του καθώς έπρεπε να κάνει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα για να φτάσει στον Προμαχώνα ενώ πέρυσι πέρασε στην Ελλάδα από το συνοριακό φυλάκιο της Νυμφαίας.

promaxonas_elegxoi_2.jpg

Τα υγειονομικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίσουν να πραγματοποιούν πλέον μόνο στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό κωδικό και τη χώρα προέλευσης, αν δηλαδή οι επισκέπτες προέρχονται από χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Από την εφαρμογή των μέτρων της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφαση εξαιρούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες που εισέρχονται στη χώρα χωρίς να έχουν τις βεβαιώσεις αλλά είναι απαραίτητος ο ηλεκτρονικός κωδικός εισόδου. Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν σε αυτούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και καταγράφουν τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας τους.

Το ενδιαφέρον για την εφαρμογή των νέων μέτρων στα σημεία εισόδου των συνόρων είναι αυξημένο σήμερα και από την Βουλγαρική πλευρά για την εφαρμογή των  νέων μέτρων, καθώς από νωρίς τα πρωί τρία τηλεοπτικά συνεργεία από τη γειτονική χώρα βρίσκονται στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Με ζωντανές συνδέσεις και ρεπορτάζ παρουσιάζουν την εικόνα που επικρατεί στα σύνορα και παρακολουθούν από κοντά την είσοδο των τουριστών - επισκεπτών στην Ελλάδα.

Το σύνολο σχεδόν των τουριστών - επισκεπτών (είτε μεμονωμένα είτε οικογένειες) που πέρασαν μέχρι το μεσημέρι από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα είχαν μαζί τους πέρα από τον ηλεκτρονικό κωδικό εισόδου και τις βεβαιώσεις που πιστοποιούσαν πως  είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό. Τα συνεργεία έλεγχου εφάρμοσαν πλήρως την σχετική οδηγία στην περίπτωση ενός Αυστριακού που μαζί με την οικογένειά του θέλησε νωρίς το πρωί να περάσει από τον Προμαχώνα αλλά στερούνταν της απαραίτητης βεβαίωσης. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι έπρεπε να έχει κάνει το τεστ και μετά από αρκετή ώρα ...διαπραγματεύσεων με τις αστυνομικές αρχές αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω.

promaxonas_elegxoi_4.jpg

 

Τι ορίζει η ΚΥΑ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

•  Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο  ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

• Φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στο συνοριακό φυλάκιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ