Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις - 19 τουρκικά πλοία στο Αιγαίο μετά τη Navtex

Tο 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετά τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου και την έξοδο στο Αιγαίο 19 τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανακληθεί και άδειες σε ορισμένες μονάδες του στρατού.

Στις 14.23 ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια, αυξάνοντας κι άλλο τον «πυρετό» στην περιοχή.  Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών στις 14.56 προχώρησε και σε νέα υπερπτήση πάνω από τη Μεγίστη, στις 29.000 πόδια. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έως το μεσημέρι σήμερα, είχαν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. 

Επιπρόσθετα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις, στις 16:12, πάνω από τη νήσο Ρω στα 17.000 πόδια και στις 16:16 πάνω από Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια. Δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πέταξε στις 16:26 πάνω από τη Ρω και τη Μεγίστη στα 29.000 πόδια και στις 16:31 πάνω από τη Μεγίστη, στα 9.500 πόδια. Ένα τρίτο ζεύγος αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 16:41 πάνω από τη Μεγίστη, στα 11.000 πόδια, στις 16:42 πάνω απο τη Ρω στα 5.000 πόδια, ξανά πάνω από τη Ρω στις 16:43, στα 9.000 πόδια και στις 16:51 στα 13.000 πόδια, και πάλι πάνω από τη Ρω.

Μάλιστα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος που βρισκόταν σε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, επιστρέφει σήμερα, αντί για αύριο, στην Αθήνα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακαλούνται άδειες στρατιωτικών που υπηρετούν στον Έβρο, στο πλαίσιο της επιφυλακής. Ανάκληση αδειών υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό. 

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη Navtex θα γίνουν σεισμικές έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελορίζου.

Η Τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:

Image-1

Πηγή: iefimerida, protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα στον Ανακριτή ο Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα
Για την επίθεση μέσα στην Βουλή σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου – Παραμένει κρατούμενος από χθες
Σήμερα στον Ανακριτή ο Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα