Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανησυχία για «εστία» κορωνοϊού από πάρτι σε beach – bar στη Χαλκιδική

Τι αποκάλυψε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη Χαλκιδική και τη σχέση με τον ιό στη Θεσσαλονίκη

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σήμερα αποκάλυψε πως πίσω από την διασπορά στον οίκο ευγηρίας με 36 κρούσματα βρίσκονταν συναυλία στη Χαλκιδική, προκαλώντας ανησυχίες πως συναυλία σε γνωστό beach bar προ ημερών έχει διασπείρει τον κορωνοϊό σε παραβρισκόμενους.

Όπως είναι γνωστό εδώ και μέρες, το πάρτι του beach bar με συναυλία γνωστού τραγουδιστή συγκέντρωσε εκατοντάδες κόσμου χωρίς να τηρηθούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Πρόκειται για ένα κοινό «μυστικό» των τελευταίων ημερών και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα που αφορούν το εν λόγω πάρτυ χωρίς να έχει διασταυρωθεί αν πρόκειται για το ίδιο πάρτυ που αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος ήταν σαφής στα λεγόμενά τους, τονίζοντας πως τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης «εξαρτώνται» από τη Χαλκιδική όπως τα κρούσματα της Αττικής σχετίζονται με τα νησιά των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Σ. Τσιόδρα ανακοινώνονταν η δραματική αύξηση στα νέα κρούσματα σήμερα, με 262 συνολικά ανά τη χώρα.

Σε επταήμερη καραντίνα τίθεται ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

Σε καραντίνα επτά ημερών τίθεται ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, ενώ μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσοι βρέθηκαν θετικοί, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ολοκληρώνοντας τη σημερινή του επίσκεψη στη δομή, μαζί με τον καθηγητή λοιμοξιωλογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

«Από χθες το βράδυ που έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα, όλος ο μηχανισμός τέθηκε σε επιφυλακή, με εποπτεία του κ. Χαρδαλιά -γι’ αυτό ήρθαμε και εδώ με τον κ. Καθηγητή- δόθηκαν εντολές σε όλο το προσωπικό της δομής και από αυτή τη στιγμή τίθεται σε επταήμερη καραντίνα. Δεν μπαίνει, δε βγαίνει κανένας και (γίνεται) ό,τι προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.
«Κάθε δύο μέρες θα γίνονται επαναληπτικά τεστ και θα ελέγχεται η κατάσταση. Τριάντα τρεις τρόφιμοι και τρεις εργαζόμενοι είναι θετικοί. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί πάνω από είκοσι και σιγά σιγά θα μεταφέρονται και άλλοι», πρόσθεσε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

«Όλα τα θετικά περιστατικά θα μεταφερθούν προοδευτικά σήμερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο», εξήγησε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στην Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης. Πρόσθεσε δε πως «έχουν μεταφερθεί περιστατικά χθες και στο νοσοκομείο Παπανικολάου και στην πορεία θα υπάρχει μια συνεχής ιχνηλάτηση, ώστε αν υπάρχουν νέα περιστατικά σε αυτόν τον χώρο θα μεταφερθούν και αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη υπάρχει μια «αυξημένη εγρήγορση για να μην έχουμε καινούργια περιστατικά», ενώ οι περισσότεροι «είναι σε καλή κατάσταση, αλλά παραμένουν για φιλοξενία σε νοσοκομεία για να αποσυμφορηθεί ο συγκεκριμένος χώρος».

Τους κ.κ. Τσιόδρα και Παπαγεωργίου συνόδευαν κατά την επίσκεψή τους στον οίκο ευγηρίας, στο Ασβεστοχώρι, στελέχη του ΕΟΠΥ, του ΕΣΥ, της πολιτικής προστασίας, του πυροσβεστικού σώματος, υπηρεσιακοί παράγοντες της δημόσιας υγείας, κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ