Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο νέο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια

Κατά την είσοδο στο νέο κέντρο θα διενεργείται σε όλους ανεξαιρέτως τους επωφελούμενους έλεγχος για COVID-19

Με τις εργασίες κατασκευής του νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ να βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεκίνησε ήδη η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, ώστε να ακολουθήσει η είσοδος και στέγασή τους σε αυτή. Στόχος είναι να στεγασθούν στην προσωρινή δομή όλοι όσοι διέμεναν στη Μόρια και παράλληλα να συνεχισθεί η προσπάθεια της αποσυμφόρησης της Λέσβου με την μεταφορά εκτός του νησιού όσων δικαιούνται άσυλο.

Εως το βράδυ σήμερα αναμένεται να έχουν στηθεί  σκηνές για 2.500 ανθρώπους και εκτιμάται ότι για το σύνολο των μεταναστών- προσφύγων οι σκηνές θα έχουν στηθεί περίπου σε μία εβδομάδα. 

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά την είσοδο στο νέο κέντρο «θα διενεργείται σε όλους ανεξαιρέτως τους επωφελούμενους έλεγχος για COVID-19». 

Τα αποτελέσματα των τεστ βγαίνουν άμεσα (σε 15').   Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα είναι μέρος των 200.000 τεστ της δωρεάς της οικογένειας του εφοπλιστή Μαρτίνου. 

Ήδη μάλιστα εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα,που θα οδηγηθεί σε χώρο υγειονομικής απομόνωσης που έχει δημιουργηθεί στο νέο καταυλισμό.

Ωστόσο, πρόβλημα εντοπίζεται μεταξύ των Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάστασή τους στον προσωρινό καταυλισμό . Οι Αφγανοί που είναι και η μεγαλύτεροι «κοινότητα» που διαβιούσε στη Μόρια (περίπου οι 3 στους 4) εκτιμάται ότι επιχειρούν να ασκήσουν πίεση μέσω της δημοσιότητας από τα διεθνή ΜΜΕ, ώστε να πετύχουν να μεταφερθούν στην Αθήνα. Η απόφαση βέβαια, είναι να μην φύγει κανείς, εκτός κι αν δικαιούται άσυλο. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, η μεταφορά θα φίνει αφού προηγηθεί τεστ για αρνητικό και εφόσον αυτό βγει αρνητικό. 

Εκτιμαται ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουν στηθεί οι σκηνές για το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων που ζούσαν στη Μόρια και ήταν περίπου 12.700 τον Αύγουστο. 

Πετροπόλεμος και χημικά μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας

Στο μεταξύ, πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν το πρωί του Σαββάτου πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας. Αρκετά άτομα, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, ζητούν να αποχωρήσουν από τη Λέσβο.

Μετά τις 11, τα πνεύματα άναψαν μεταξύ ομάδας μεταναστών και δυνάμεων της Αστυνομίας, με τους πρώτους να ξεκινούν πετροπόλεμο και τους αστυνομικούς να «απαντούν» με χρήση χημικών.

Κατά τη διάρκεια της πορείας στην Ε.Ο Παναγιούδας- Μυτιλήνης, ξέσπασε φωτιά στο βουνό, στον Καρά Τεπέ κοντά σε επιχειρήσεις και βενζινάδικο της περιοχής.

Πηγή: protothema
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Έρευνα και για τους αστυνομικούς ζητά η οικογένεια της Κυριακής Γρίβα
Ζητά διερεύνηση αδικημάτων όπως αυτό της ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως – Η ανακοίνωση των συνηγόρων τους
Άγιοι Ανάργυροι: Έρευνα και για τους αστυνομικούς ζητά η οικογένεια της Κυριακής Γρίβα