Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αγριεύει ο «Ιανός»: Έρχεται με 100 χλμ/ώρα και 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα

Οι εκτιμήσεις για τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» που πλησιάζει την Ελλάδα

Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Μαρουσάκης: Έρχεται με 100 χλμ/ώρα

Ο μεσογειακός κυκλώνας έρχεται με 100 χλμ την ώρα, λέει ο μετεωρολόγος του Open Tv, Κλέαρχος Μαρουσάκης και αναλύει την πορεία του στη χώρα μας:

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧEIA ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Προ των πυλών της χώρας μας βρίσκεται πλέον ο Μεσογειακός κυκλώνας ο οποίος τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή μέσα στη θάλασσα του κεντρικού Ιονίου πελάγους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των μετεωρολογικών μας μοντέλων τα οποία πρώτα δείξανε τον σωστό δρόμο στην προσέγγιση του φαινομένου τη στιγμή που άλλοι φορείς καθησύχαζαν λόγω του πανικού που και καλά προκάλεσε η αρχική μας δημοσίευσή (τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμάζευτα και δεν έχουν καν το θάρρος να μιλήσουν για Μεσογειακό κυκλώνα και δε νομίζω ότι θα το κάνουν), ο κυκλώνας θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες το κεντρικό και νότιο Ιόνιο και στη συνέχεια θα εισέλθει στον ηπειρωτικό κορμό χτυπώντας δυτική και κεντρική Στερεά, τα νοτιότερα τμήματα της Θεσσαλίας - Ηπείρου καθώς επίσης την δυτική και μέρος της βόρειας Πελοποννήσου.

Από εκεί και μετά και αλληλεπιδρώντας με την οροσειρά της Πίνδου και με την ξηρά γενικότερα θα μετατραπεί σε ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα "θελήσει" να κρατήσει τις "δυνάμεις του" οπότε και θα κινηθεί γύρω γύρω από την Πελοπόννησο η οποία και θα χτυπηθεί αρκετά στο σύνολό της. Στη φάση αυτή θα επηρεαστεί και η Αττική για την οποία σημειώνουμε τα παρακάτω....

Από το βράδυ περίπου της Παρασκευής και μέχρι το πρωί του Σαββάτου αναμένουμε αρκετές βροχές και προς τα δυτικότερα καταιγίδες με ανατολικό νοτιοανατολικό άνεμο. Τα φαινόμενα δεν δείχνουν να είναι σε θέση να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα με εξαίρεση ίσως τα δυτικότερα τμήματα που βλέπουν προς Πελοπόννησο. Στη συνέχεια ο άνεμος θα στραφεί σε βορειοανατολικό οπότε ο καιρός θα γίνει πιο σταθερός που σημαίνει ότι οι βροχές θα είναι γενικά ήπιες και μάλιστα από το απόγευμα - βράδυ του Σαββάτου και μετά θα υποχωρήσουν.

Τώρα, μέσα στην Κυριακή το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς το νοτιοδυτικό Αιγαίο και θα ξαναοργανωθεί χτυπώντας πλέον τις Κυκλάδες με έμφαση τα δυτικά τμήματα, την Κρήτη και στο τελείωμα της όλης αυτής εξέλιξης τα Δωδεκάνησα για να "σβήσει" πλέον.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στα επισυναπτόμενα βίντεο όπου στο μεν πρώτο αποτυπώνεται ο άνεμος και στο δεύτερο τα ύψης βροχής.

Να είστε όλες και όλοι καλά και σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Λαγουβάρδος (ΘΕΜΑ 104,6): Τα μοντέλα μας δείχνουν και έως 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα

Για την πορεία της κακοκαιρίας Ιανός τις επόμενες ώρες μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

Όπως είπε ο μεσογειακός κυκλώνας «είναι σχηματισμένος με καλά διαμορφωμένο μάτι, η πίεση στο κέντρο πέφτει αναπτύσσονται καταιγίδες γύρω του και περιμένουμε να ξεκινήσουν οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές από το απόγευμα».

Όσον αφορά το τι φαινόμενα θα πρέπει να περιμένουμε ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε ότι «αυτό που προκαλούν είναι πολύ ισχυρούς ανέμους. Αρχικά θα είναι νότιας διεύθυνσης αλλά θα είναι σε εντάσεις που θα ξεπεράσουν τα 8-9 μποφόρ που είναι επικίνδυνο. Θα έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής με εμμονή σε ορισμένες περιοχές και ενδεχομένως πλημμυρικά φαινόμενα».

Αρχικά θα επηρεαστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η δυτική Πελοπόννησος και τα νησιά του νότιου Ιουνίου «μέχρι το πρωί της Παρασκευής οπότε και θα ξεκινήσει να κινείται ελαφρά προς τα ανατολικά».

«Όταν φτάνει στη στεριά διαλύεται ο κυκλώνας και δεν θα δούμε μάτι ηρεμίας αλλά θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την εκτίμηση ότι μπορεί να έχουμε έως και 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα ο κ. Λαγουβάρδος είπε ότι δεν είναι υπερβολή αλλά «προκύπτει από τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε» υπενθυμίζοντας ότι «πριν από δύο χρόνια είχαμε τον "Ξενοφώντα" που ήταν ο τελευταίος τέτοιος κυκλώνας στη Μεσόγειο και είχαμε μετρήσει σε 30 ώρες έως και 400 τόνους ανά στρέμμα σε ορισμένες περιοχές».

Όπως είπε, δε, οι εκτιμήσεις είναι ότι ο μεσογειακός κυκλώνας που φέρνει την κακοκαιρία ««σε ορισμένες περιοχές έριξε 400-500 χιλιοστά βροχής πάνω από τη θάλασσα».

Ωστόσο η τροχία της παραμένει αβέβαιη από το απόγευμα του Σαββάτου εκτιμώντας ότι «θα επηρεαστεί και η ανατολική Ελλάδα μέχρι τα μέσα της Παρασκευής. Καλύτερη εικόνα για το πού θα συνεχιστεί θα έχουμε μέσα στις επόμενες 12 ώρες».

Για την Αττική, τέλος, είπε ότι φαινόμενα θα υπάρξουν «από το πρωί προς το μεσημέρι της Παρασκευής και εκτιμούμε μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ