Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιανός: Φονικό πέρασμα από τη Θεσσαλία - Μία νεκρή και 2 αγνοούμενοι (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μία νεκρή, 2 αγνοούμενους και ανυπολόγιστες ζημιές στην Θεσσαλία

Σε συναγερμό είναι οι αρχές, καθώς τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ιανός» είναι πάρα πολλά και η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στην Καρδίτσα.

Η κατάσταση είναι δραματική, με τις πρώτες επιβεβαιωμένες πληροφορίες να κάνουν λόγο για μία νεκρή, 2 αγνοούμενους και ανυπολόγιστες ζημιές στην Θεσσαλία. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, νεκρή ανασύρθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας μία ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι της στον οικισμό Βασιλί, στα Φάρσαλα.

Στο Μουζάκι, αγνοείται οδηγός οχήματος, η οποία παρά τις σημάνσεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, επιχείρησε να περάσει στον περιφερειακό, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά ποταμού που είχε πλημμυρίσει. Επίσης, λόγω της μεγάλης συσσώρευσης υδάτων έχουν υποχωρήσει γέφυρες και άλλες υποδομές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας χρειάστηκε να εκκενωθεί τμήμα του χωριού Πρόδρομος.

Αυτή τη στιγμή, άνθρωπος έχει εγκλωβιστεί σε κεντρικό δρόμο στην Καρδίτσα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε λίμνη. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ που δείχνει τον άνθρωπο να έχει ανέβει στην οροφή του αυτοκινήτου του προκειμένου να σωθεί. 

karditsa_autokinito_ianos.png

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος, ανέφερε ότι από χθες το μεσημέρι αγνοείται ένας κτηνοτρόφος από το χωριό Μαγουλίτσα. Πρόσθεσε ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μαγουλίτσα και Ρούσσο, με τους κατοίκους να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία. Η πόλη της Καρδίτσας παραμένει αποκλεισμένη, χωρίς ρεύμα και νερό.

Για τεράστιες ζημιές σε φυτικό και ζωικό βασίλειο μίλησε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο δήμαρχος Φαρσάλων, Ιορδάνης Εσκιόγλου. Όπως δήλωσε, ολόκληρες περιοχές με βαμβάκι φαίνονται σαν μια απέραντη λίμνη. 

Στο μεταξύ, αίσιο τέλος είχε η διάσωση οικογένειας με τρίχρονο παιδάκι στους Σοφάδες Καρδίτσας, η οποία είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι της λόγω της κακοκαιρίας. 

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ 100.3 ο δήμαρχος των Σοφάδων, Θάνος Σκάρλος ανέφερε ότι άνδρες της ΕΜΑΚ με πλωτά μέσα επιχειρούσαν προκειμένου να απεγκλωβίσουν απο την οικία της την οικογένεια.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων ενώ απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της μία (1) ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στον οικισμό Βασιλί στα Φάρσαλα Θεσσαλίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, πραγματοποιείται εκκένωση στον οικισμό Ρομά Μαύρικα. Όπως είπε, έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής 200 άτομα, ενώ απομένουν ακόμη 100 τα οποία μεταφέρονται με βάρκες. Παράλληλα, εγκλωβισμένα βρίσκονται επτά άτομα στην Αν. Αργιθέα.

Πάνω από 600 επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού πραγματοποίησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσουν πολίτες που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και κινδύνευσαν από το μένος της κακοκαιρίας Ιανός.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν ο μεσογειακός κυκλώνας άρχισε να επηρεάζει την ελληνική επικράτεια, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προέβησαν σε 619 απεγκλωβισμούς-διασώσεις, ενώ δέχτηκαν 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Πυροσβεστική:

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικότερα:

  • Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.
  • Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.
  • Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.
  • Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης τριών (3) ατόμων στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου όπου είχαν εγκλωβιστεί σε ορμητικό χείμαρρο. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, 1 ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και 1 διασωστική λέμβος.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων. Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η πορεία του κυκλώνα αυτή την ώρα

Νέα πορεία δείχνει να χαράζει το μέτωπο της καταιγίδας που έπληξε τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα νωρίτερα. Το τόξο της καταιγίδας, σύμφωνα με νεώτερο χάρτη, λίγο μετά τις 9 το πρωί, δείχνει να  έχει μεταφερθεί στην νησιά του Αιγαίου, και πιο συγκεκριμένα στις νότιες Κυκλάδες.

Έντονα καιρικά φαινόμενα δείχνουν να σημειώνονται αυτήν την ώρα και δυτικά της Κρήτης.

Νωρίτερα, τα δύο μέτωπα της καταιγίδας -Ιονίου και Θεσσαλίας- ενώθηκαν στο ύψος της νοτιοανατολικής Εύβοιας, σχηματίζοντας ένα τόξο που εκτείνεται από τη βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα, έως τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, διαπερνώντας τα Κύθηρα, το νομό Χανίων στην Κρήτη και σχεδόν όλες τις Κυκλάδες έως τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου, τα οποία προσεγγίζει.

Το μέτωπο των καταιγίδων που δημιούργησε ο κυκλώνας Ιανός στο Ιόνιο, κινήθηκε τις προηγούμενες ώρες ανατολικά προς τα Κύθηρα, το Αιγαίο και τις Κυκλάδες, όπου συνάντησε τις καταιγίδες που πέρασαν από Θεσσαλία και χτύπησαν έπειτα την Εύβοια.

Δείτε τον χάρτη της καταιγίδας στις 9 το πρωί:

xartis-ianos

Πηγή: protothema, skai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ