Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γενική Κλινική: Προσφορές εξετάσεων από το Τμήμα Προγεννητικού ελέγχου

Άρτια στελέχωση με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και εξειδικευμένους ιατρούς στον τομέα του προγεννητικού ελέγχου και της ιατρικής του εμβρύου

Με στόχο την παροχή προγεννητικού ελέγχου υψηλής ποιότητας και εξατομικευμένης συμβουλευτικής στους μέλλοντες γονείς, δημιουργήσαμε το Τμήμα Προγεννητικού ελέγχου της «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης», σε συνεργασία με τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Ειδικό στον Προγεννητικό Έλεγχο κ. Ανθουλάκη Χρήστο.

Η άρτια στελέχωσή του με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και εξειδικευμένους ιατρούς στον τομέα του προγεννητικού ελέγχου και της ιατρικής του εμβρύου αποτελούν εχέγγυα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Το τμήμα διαθέτει την πιο σύγχρονη συσκευή υπερηχογραφικής απεικόνισης GE VOLUSON E10 BT20. Παρέχεται όλο το φάσμα επεμβατικών και μη επεμβατικών μεθόδων προγεννητικού ελέγχου.

 

Υπηρεσίες

Το Τμήμα Προγεννητικού ελέγχου της Γενικής Κλινικής παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

1. Υπερηχογραφήματα

  • υπερηχογράφημα 11-13+6εβδομάδων/Αυχενική διαφάνεια (nuchal scan): 110€
  • υπερηχογράφημα 20-23+6εβδομάδων/Β΄ Επιπέδου (anomaly scan): 135€
  • υπερηχογράφημα ανάπτυξης (Doppler ultrasound): 135€

Προσφορά: Για όσες εγκύους πραγματοποιήσουν υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας &PAPP-A  και υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου, παρέχεται το Doppler στην προνομιακή τιμή των 80€ ΚΑΙ αναβάθμιση δωματίου στον τοκετό.

Για όσες εγκύους πραγματοποιήσουν είτε υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας & PAPP-A  είτε υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου, παρέχεται το Doppler στην προνομιακή τιμή των 110€ ΚΑΙ αναβάθμιση δωματίου στον τοκετό.

  • υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας & PAPP–A(με χρήση παραπεμπτικού ΕΟΠΥΥ): 132€
  • υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας & PAPP–A(χωρίς χρήση παραπεμπτικού ΕΟΠΥΥ): 170€

 

2. Μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο 

(non invasive prenatal testing, NIPT) / Ελεύθερο εμβρυικό DNA (cell free DNA, cfDNA): 400€  μονήρης κύηση και 580€ δίδυμη κύηση

 

3. Επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο

  • Λήψη χοριακών λαχνών (chorionic villous sampling, CVS): 600€
  • Αμνιοπαρακέντηση (amniocentesis) : α) 450€ με κλασικό καρυότυπο  β) 700€ με μοριακό καρυότυπο

 

Το τμήμα λειτουργεί κατόπιν ραντεβού, κάθε Τετάρτη 9:00-14:00. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στη Γραμματεία Μαιευτικού, Δευτέρα-Παρασκευή 7:00-15:00, τηλέφωνο 2310 895389.

Αναλυτικά οι υπηρεσίες του τμήματος Προγεννητικού Ελέγχου

1. Υπερηχογραφήματα

  • Το υπερηχογράφημα 11-13+6 εβδομάδων/Αυχενική διαφάνεια (nuchal scan)

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος 1ου τριμήνου διενεργείται μεταξύ 11-13+6 εβδομάδων. Το υπερηχογράφημα διενεργείται κυρίως διακοιλιακά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο να διενεργηθεί διακολπικά. Στόχοι της εξέτασης είναι:

  • Η ακριβής χρονολόγηση της κύησης.
  • Ο καθορισμός της χοριονικότητας σε περίπτωση πολύδυμης κύησης.
  • Η διάγνωση σοβαρών εμβρυικών ανωμαλιών.
  • Η εκτίμηση του κινδύνου για σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Σε κάθε έγκυο γυναίκα υπολογίζεται ο εξατομικευμένος κίνδυνος για την παρούσα εγκυμοσύνη. Αυτό γίνεται λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την ηλικία της μητέρας, τις τιμές δύο ορμονών στο αίμα της εγκύου (PAPP-A, β-HCG) και τα υπερηχογραφικά ευρήματα, δηλαδή τη μέτρησης της αυχενικής διαφάνειας, τον έλεγχο του ρινικού οστού, την κυκλοφορία του αίματος διαμέσου της τριγλώχινας βαλβίδας και του φλεβώδους πόρου.

 

  • Το υπερηχογράφημα 20-23+6 εβδομάδων/Β΄ Επιπέδου (anomaly scan)

Πρόκειται για ένα αναλυτικό υπερηχογράφημα και πραγματοποιείται κατά προτίμηση μεταξύ 20 και 23+6 εβδομάδων. Στόχοι της εξέτασης είναι:

  • Ο έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου (εγκέφαλος, πρόσωπο, σπονδυλική στήλη καρδιά, πνεύμονες, στομάχι, έντερο, νεφροί και άκρα).
  • Ο έλεγχος της ποσότητας του αμνιακού υγρού.
  • Ο προσδιορισμός της θέσης του πλακούντα και της απόστασής του από το έσω τραχηλικό στόμιο.
  • Η μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας για τον προσδιορισμό της πιθανότητας για πρόωρο τοκετό (˂34 εβδομάδων).
  • Η μέτρηση των αντιστάσεων στις μητριαίες αρτηρίες με σκοπό την πρώιμη διάγνωση της ενδομήτριας βραδύτητας της αύξησης (intrauterine growth restriction, IUGR).

 

  • Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης (Doppler ultrasound): To υπερηχογράφημα ανάπτυξης διενεργείται συνήθως μεταξύ 32 και 33+6 εβδομάδων. Στόχοι της εξέτασης είναι:

 

  • O υπολογισμός του εκτιμώμενου βάρους του εμβρύου.
  • Ο έλεγχος της κινητικότητας του εμβρύου.
  • Ο προσδιορισμός της θέσης και του βαθμού ωρίμανσης του πλακούντα.
  • Η μέτρηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού.
  • Η αξιολόγηση της κυκλοφορίας του αίματος στον πλακούντα και το έμβρυο με τη χρήση έγχρωμου Doppler.

 

2. Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (non invasive prenatal testing, NIPT) / Ελεύθερο εμβρυικό DNA (cell free DNA, cfDNA)

Το τεστ αναλύει το ελεύθερο εμβρυικό DNA (cfDNA) στο αίμα της εγκύου και παρέχει μια ισχυρή ένδειξη ότι το εξεταζόμενο έμβρυο είναι υψηλού ή χαμηλού κινδύνου για τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards) ή τρισωμία 13 (σύνδρομο Patau).

Το τεστ ανιχνεύει το 99%, αλλά όχι όλα, των εμβρύων με τρισωμία 21, 97% των εμβρύων με τρισωμία 18 και το 92% των εμβρύων με τρισωμία 13. Επιπλέον, αν ελεγχθούν 1.000 εγκυμοσύνες με φυσιολογικά έμβρυα, σε 1 περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι παθολογικό και θα είναι λάθος.

Ωστόσο, παρά το ότι το τεστ είναι εξαιρετικά ακριβές και ταυτόχρονα ακίνδυνο, πρέπει να επισημανθούν ορισμένα σημεία:

  • Εάν το cfDNA δείξει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για τρισωμία 21 ή 18 ή 13, δεν σημαίνει ότι το έμβρυο έχει σίγουρα μια από αυτές τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να διενεργηθεί συμπληρωματικά αμνιοπαρακέντηση για την οριστική διάγνωση.
  • Εάν το cfDNA δείξει ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος (˂1/10.000) για τρισωμία 21 ή 18 ή 13, είναι απίθανο το έμβρυο να έχει κάποια από αυτές τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
  • Το cfDNA αποτελεί μέθοδο πρόβλεψης και όχι διάγνωσης. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να συγχέεται με τον επεμβατικό έλεγχο (αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστης) που είναι διαγνωστική μέθοδος. Ο επεμβατικός έλεγχος επιτρέπει τον έλεγχο πλειάδας χρωμοσωμικών ανωμαλιών και γενετικών νοσημάτων/συνδρόμων.
  • Υπάρχει 5% πιθανότητα αποτυχίας, δηλαδή σε 1/20 περιπτώσεις δε θα είναι δυνατό να προκύψει αποτέλεσμα από την εξέταση μετά την αναμονή των 2 εβδομάδων. Αυτό οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα και δεν υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το έμβρυο. Το τεστ επαναλαμβάνεται (δωρεάν) και στο 50% των περιπτώσεων δίνει αποτέλεσμα.
  • To cfDNA δεν παρέχει πληροφορίες για σωματικές ατέλειες, όπως ανωμαλίες του εγκεφάλου ή/και της καρδιάς ή/και δισχιδής ράχη, ή της εμβρυικής ανάπτυξης. Επομένως, ανεξαρτήτως χαμηλού κινδύνου cfDNA, συνιστάται να διενεργούνται τα υπερηχογραφήματα 11-13 εβδομάδων και 20-23 εβδομάδων για τον έλεγχο της εμβρυικής ανατομίας, καθώς και 32-34 εβδομάδων για τον έλεγχο της εμβρυικής ανάπτυξης.

 

3. Επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος

Η λήψη χοριακών λαχνών (chorionic villous sampling, CVS) καθώς και η αμνιοπαρακέντηση (amniocentesis) αποτελούν επεμβατικές μεθόδους για την προγεννητική διάγνωση ορισμένων νόσων του εμβρύου.

  • Λήψη χοριακών λαχνών (chorionic villous sampling, CVS)

Τι είναι η λήψη χοριακών λαχνών;

Πρόκειται για μια μέθοδο εξέτασης των χοριακών λαχνών (πλακούντα). Επειδή τόσο το έμβρυο όσο και ο πλακούντας προέρχονται από το ίδιο αρχικό κύτταρο, έχουν το ίδιο γενετικό υλικό.

Πώς πραγματοποιείται η λήψη χοριακών λαχνών;

Η διαδικασία διαρκεί 1 λεπτό. Μια λεπτή βελόνη προωθείται διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος της μητέρας προς τον πλακούντα και λαμβάνεται μικρή ποσότητα χοριακών λαχνών υπό συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Τι πρέπει να κάνω πριν την επέμβαση;

Δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Θα πρέπει να γνωρίζετε την ομάδα αίματος και Rhesus σας. Αν είστε Rhesus αρνητική θα πρέπει να προμηθευτείτε μία ένεση σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Τι πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;

Δεν απαιτείται κατάκλιση. Μπορεί να υπάρχει μια ελαφρά ενόχληση σαν πόνος περιόδου.

Πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα για το σύνδρομο Down και κάποιες άλλες σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι διαθέσιμα σε 1 εργάσιμη μέρα. Τα αποτελέσματα για πιο σπάνιες παθήσεις είναι διαθέσιμα σε 5 ως 10 εργάσιμες ημέρες.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Ο κίνδυνος αποβολής είναι περίπου 1%. Ο κίνδυνος διαρκεί 5 ημέρες μετά την επέμβαση.

  • Αμνιοπαρακέντηση (amniocentesis)

Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση;

Πρόκειται για μια μέθοδο εξέτασης κυττάρων του αμνιακού υγρού που προέρχονται από το έμβρυο.

Πώς πραγματοποιείται η αμνιοπαρακέντηση;

Η διαδικασία διαρκεί 1 λεπτό. Μια λεπτή βελόνη προωθείται διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος της μητέρας προς την αμνιακή κοιλότητα και αναρροφάται μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού υπό συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Τι πρέπει να κάνω πριν την επέμβαση;

Δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Θα πρέπει να γνωρίζετε την ομάδα αίματος και Rhesus σας. Αν είστε Rhesus αρνητική θα πρέπει να προμηθευτείτε μία ένεση σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Τι πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;

Δεν απαιτείται κατάκλιση. Μπορεί να υπάρχει μια ελαφρά ενόχληση σαν πόνος περιόδου.

Πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα για το σύνδρομο Down και κάποιες άλλες σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι διαθέσιμα σε 1 εργάσιμη μέρα. Τα αποτελέσματα για πιο σπάνιες παθήσεις είναι διαθέσιμα σε 5 ως 10 εργάσιμες ημέρες.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Ο κίνδυνος αποβολής είναι περίπου 1%. Ο κίνδυνος διαρκεί 5 ημέρες μετά την επέμβαση.

 

INFO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Θα ήθελα να αναδειχθεί το θέμα των κλιματικών προσφύγων», σημείωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από...
«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
Θεσσαλονίκη: Μέσα σε 2 μήνες κατασχέθηκαν 21.000 προϊόντα παρεμπορίου
Έγιναν 966 έλεγχοι σε λαϊκές αγορές σε Ξηροκρήνη, Κανάρη, Κλεάνθους, Σόλωνος και Βούλγαρη, όπως επίσης σε Νέα Παραλία και ιστορικό κέντρο
Θεσσαλονίκη: Μέσα σε 2 μήνες κατασχέθηκαν 21.000 προϊόντα παρεμπορίου