Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται βροχές και χαλάζι σε λίγες ώρες – Πότε «χτυπούν» στη Θεσσαλονίκη

Το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, η πρόγνωση του meteo και οι οδηγίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς σε λίγες ώρες δύο διαδοχικές διαταραχές από την Κεντρική Μεσόγειο θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας αλλά και κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Παρασκευής (25-09-2020) και από τα βορειοδυτικά, με έντονα φαινόμενα που το Σάββατο θα επεκταθούν σε όλα τα δυτικά και τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους εντάσεως έως 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:

1. Τη νύχτα της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (25-09-2020) το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος.

2. Το ΣΑΒΒΑΤΟ (26-09-2020):

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Βαθμιαία από τα δυτικά η Μακεδονία και το απόγευμα η Θράκη, με εξασθένηση από τα δυτικά τις απογευματινές ώρες.

γ. Πιθανώς η δυτική και η βόρεια Θεσσαλία έως το μεσημέρι.

3. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει τη ΔΕΥΤΕΡΑ (28-09-2020) εκ νέου τη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Πότε χτυπούν βροχές στη Θεσσαλονίκη

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το meteo, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, αναμένονται στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά έως το πρωί ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει έως το πρωί στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά και από το πρωί έως το μεσημέρι στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες κυρίως στα κεντρικά, νότα και ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές κι ενδεχομένως καταιγίδες από το πρωί έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το πρωί θα γίνουν νοτιοανατολικοί 2 έως 4 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους 4 έως 6 μποφόρ και προς το βράδυ θα γίνουν δυτικοί έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι σχετικά αυξημένες έως το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς.

Για βροχές ή και καταιγίδες σε συνδυασμό με δυνατούς ανέμους, με πιθανόν με έντονο χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, κάνει λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου, στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου και θα διαρκέσουν μέχρι και το μεσημέρι, ενώ βελτίωση προβλέπεται από το απόγευμα.

Δείτε το δελτίο καιρού στην ΕΡΤ.

 

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 17 έως 28, στα δυτικά ηπειρωτικά από 19 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 24, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 30, στα Δωδεκάνησα από 17 έως 33, στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου από 21 έως 30 και στην Κρήτη από 20 έως 38 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα γίνουν νοτιοδυτικοί ίδιας έντασης. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, όμως από το πρωί έως το απόγευμα θα γίνουν νότιοι 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα το μεσημέρι και απόγευμα κατά τόπους έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το πρωί έως το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς.

Δείτε το βίντεο της ΕΜΥ με την εξέλιξη του καιρού έως το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης με χρονικό βήμα των χαρτών ανά 6ωρο.

 

Οδηγίες στους πολίτες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 

Συμβουλές προς τους πολίτες εν όψει της επιδείνωσης του καιρού, δίνει με ανακοίνωσή της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα από τη νύχτα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου 2020.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).

Παρακαλούνται οι πολίτες υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

• Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

 Αν μετακινούνται πεζή:

• Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος επιτέθηκε στον Παπακαλιάτη: «Κλέβει ιδέες, σκηνές, τώρα και… φωτογραφίες»
«Τώρα για τον δεύτερο κύκλο των επεισοδίων σου κλέβεις και τις promo φωτογραφίες της ταινίας; Τζήζας πια!»
Ποιος επιτέθηκε στον Παπακαλιάτη: «Κλέβει ιδέες, σκηνές, τώρα και… φωτογραφίες»
Κασσελάκης: Μητσοτάκης και Καραμανλής δεμένοι χέρι, χέρι στη συγκάλυψη των Τεμπών
Παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα από το στρατόπεδο, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή
Κασσελάκης: Μητσοτάκης και Καραμανλής δεμένοι χέρι, χέρι στη συγκάλυψη των Τεμπών