Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γερμανικά και βρετανικά ΜΜΕ για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Πώς αντιμετωπίζουν ξένα ΜΜΕ την είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής

Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την δράση της Χρυσής Αυγής μεταδίδεται από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ. Για την «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από την Δίκη των Συνταγματαρχών» κάνει λόγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναφέρεται σε απόφαση «πιο σκληρή από το αναμενόμενο».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη σε «σημαντική πολιτική πίεση», αλλά και πίεση «από τον δρόμο» προς την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ενώ περιγράφει όσα συνέβησαν νωρίτερα σήμερα έξω από το κτίριο του δικαστηρίου, με το συγκεντρωμένο πλήθος και την έντονη αστυνομική παρουσία. Υπενθυμίζει μεταξύ άλλων, την στάση της Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών και δημοσιογράφων, αλλά και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στελεχών της, σημειώνοντας ότι «το σοκ ήταν μεγάλο για την ελληνική κοινωνία, η οποία παραδοσιακά τοποθετείται κυρίως φιλελεύθερα ή κεντροαριστερά».

Το ZDF τονίζει ακόμη, ότι η απόφαση έχει μεγάλη σημασία και για τους πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι «όσο αυξάνονται οι ακροδεξιές φωνές, τόσο πιο δύσκολα ενσωματώνονται» στην κοινωνία. Αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθήνα προβλήθηκε και από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας Τηλεόρασης ARD, ενώ και η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) δημοσιεύει σχετική ανταπόκριση στην ιστοσελίδα της.

Ανταποκρίσεις δημοσιεύονται στο σύνολο των γερμανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. «Δικαστήριο καταδικάζει τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής», γράφει ενδεικτικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Καταδίκη για τον ιδρυτή της Χρυσής Αυγής», είναι ο τίτλος της Deutsche Welle.

Για δικαστική απόφαση «συντριπτικής καταδίκης» της Χρυσής Αυγής κάνει λόγο η ανταπόκριση του Guardian από την Αθήνα αναφορικά με την ετυμηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τη δίκη «ορόσημο» και τη μεγαλύτερη για νεο-φασίστες από τη δική της Νυρεμβέργης.

Επισημαίνονται οι πανηγυρισμοί του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο με την ανακοίνωση της απόφασης, ενώ φιλοξενείται δήλωση Έλληνα ακτιβιστή που κάνει λόγο για «μία πολύ καλή ημέρα για το αντιφασιστικό κίνημα παγκοσμίως».

Σημειώνεται ότι η καταδίκη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επισύρει ποινή κάθειρξης έως 15 ετών, με πρόσθετες ποινές για πρόσθετα αδικήματα.

Την είδηση μεταδίδει και ο Independent, επίσης συγκρίνοντας τη δική με εκείνη των Ναζί στη Νυρεμβέργη.

Επισημαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή ήταν το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα κατά την περίοδο της ελληνικής χρεωστικής κρίσης.

Αναπαράγοντας ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων η Daily Telegraph σχολιάζει ότι πρόκειται για ετυμηγορία «ορόσημο», ενώ η Daily Mail επισημαίνει την αντίδραση της μητέρας του Παύλου Φύσσα στο τέλος της «μαραθώνιας» δίκης.

Το ιστορικό και την ετυμηγορία της δίκης, όπως και την παρουσία πλήθους κόσμου έξω από το Εφετείο μεταφέρει και το BBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)
Μπαίνοντας στο μαγαζί στη Θήβα τον περίμενε μια τούρτα έκπληξη για τα γενέθλιά του, που πάνω της είχε μπλε κεράκια με τον αριθμό 35
Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)