Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καιρός της εβδομάδας: Πώς θα κινηθεί στη Θεσσαλονίκη – Η πρόγνωση ανά μέρα

Η πρόγνωση της ΕΜΥ και η προειδοποίηση για τα μέσα της εβδομάδας

Καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα. Σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στη Βόρεια Ελλάδα και στο Αιγαίο. Περιορισμένη ορατότητα και τοπικές ομίχλες.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα είναι κατά περιόδους πυκνότερες στα δυτικά, στα νότα και στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας. Σχετικά αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στο Αιγαίο. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις. Σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης, ενώ περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ και μετά το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 23 βαθμούς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 24, στην Ήπειρο από 2 έως 25 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 24, και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα χερσαία τμήματα θα είναι ασθενείς ενώ βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη έως το μεσημέρι, με προοδευτική εξασθένηση στη συνέχεια.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις. Νωρίς το πρωί η ορατότητα ενδέχεται να είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ και μετά το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς.

Η πρόγνωση της εβδομάδας από την ΕΜΥ

ΤΡΙΤΗ 27-10-2020

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες που τη νύχτα θα ενταθούν.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και από το βράδυ στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28-10-2020 (28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ)

Αρχικά στα δυτικά, γρήγορα στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη και από το μεσημέρι βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ στα δυτικά.

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες που τη νύχτα θα ενταθούν.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ που από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά.

ΠΕΜΠΤΗ 29-10-2020

Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.

Στις υπόλοιπα νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο και την Κρήτη πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-10-2020

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στη Θράκη όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Βαθμιαία από το βράδυ και από τα βόρεια θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που τη νύχτα θα πυκνώσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31-10-2020

Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια, όπου από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια.

Η προειδοποίηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ισχυρή κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη.  Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο καιρός τις επόμενες ημέρες και εντός του εορταστικού τριημέρου θα είναι άστατος, θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΘΑ "ΧΤΥΠΗΣΕΙ" ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας (ύφεση) αναμένεται να οργανωθεί στην κεντρική Ευρώπη και διασχίζοντας την Ιταλία θα επηρεάσει τη χώρα μας το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που θα προκαλέσει αυτή η οργανωμένη ύφεση θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδευόμενες πιθανόν και από χαλάζι και έντονους κεραυνούς, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, η πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και τα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (μεγαλύτερα από τα 1800 με 2000 μέτρα κατά μέσο όρο).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία από νωρίς το πρωί της Τετάρτης τα φαινόμενα θα αρχίσουν να επηρεάζουν το Ιόνιο και την Ήπειρο ενώ προς το μεσημέρι - απόγευμα θα επηρεαστούν η Στερεά, η Πελοπόννησος, η Εύβοια, κατά τόπους η Κρήτη με έμφαση τα δυτικά και βόρεια τμήματα, οι Κυκλάδες, η Θεσσαλία και οι Σποράδες. Προς τις βραδινές ώρες και μέσα στην Πέμπτη θα επηρεαστούν πρόσκαιρα η Χαλκιδική, το ανατολικό Αιγαίο και η βορειοανατολική χώρα οπότε και θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το κύμα κακοκαιρίας μιας και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η βελτίωση του καιρού και από τα δυτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εξέλιξη των φαινομένων δεν αποκλείεται να σχηματιστούν υδροστρόβιλοι ή ανεμοστρόβιλοι με έμφαση το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά - δυτική Πελοπόννησο, τα παράλια της Κρήτης, τις Κυκλάδες, την Εύβοια και το ανατολικό - νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στην περιοχή της Αττικής αναμένουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες κοντά στο μεσημέρι της Τετάρτης ενώ μέσα στη νύχτα προς την Πέμπτη αναμένουμε υποχώρηση των φαινομένων. Υψηλό κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζουν τα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται, το Θριάσιο πεδίο, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Νίκαια, το Μενίδι, τα Σεπόλια αλλά και περιοχές κοντά στην Πεντέλη. Η κακοκαιρία φαίνεται να περνάει σχετικά γρήγορα από το νομό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Είδαμε άλλωστε και στην προηγούμενη κακοκαιρία η οποία δεν κράτησε πάνω από 2 με 4 ώρες τι καταστροφές προκλήθηκαν. Γι αυτό λοιπόν λαμβάνουμε τα μέτρα μας.

Η Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα μιας και το μέτωπο κακοκαιρίας φαίνεται να φτάνει μέχρι τα πόδια της Χαλκιδικής όπου χρειάζεται προσοχή.

ΜΕ ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΡΥΟ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, την κακοκαιρία αυτή θα την διαδεχτεί ψυχρή εισβολή από την Κυριακή μις και ένα ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα κινηθεί γρήγορα προς τα νότια μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες προς τη χώρα μας οπότε ετοιμάζουμε και την αλλαγή της γκαρνταρόμπας μας σιγά σιγά.

Επισυνάπτονται χάρτες περιγραφής των όσων αναλύθηκαν παραπάνω.

https://www.facebook.com/klearhos.marousakis/posts/3352861438115327

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ