Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σάμος: Προειδοποίηση για σεισμούς ως 6 ρίχτερ - Στο νοσοκομείο 8 τραυματίες

Με ελικόπτερο θα μεταβεί στο νησί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

«Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός στη Σάμο, 6,8, ή 6,9 Ρίχτερ. Είναι μια γνωστή περιοχή με μεγάλα ρήγματα, θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία» είπε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί και μάλιστα κάποιοι θα είναι πολύ ισχυροί, ακόμα και της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

Μάλιστα, υποστήριξε πως ενδέχεται να είναι και πιο καταστροφικοί από τον αρχικό σεισμό.

«Θα έχει μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, μετασεισμούς οι οποίοι θα διαρκέσουν μήνες, αλλά σε μεγάλη ένταση το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη εβδομάδα, επειδή ένα κομμάτι του ρήγματος προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της Σάμου, υπάρχει περίπτωση κάποιοι μετασεισμοί να γίνουν πιο κοντά στο νησί και αν και μικρότερου μεγέθους να έχουν επίσης μεγάλες επιπτώσεις. Μετασεισμοί της τάξης του 6 πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν με έναν τόσο ισχυρό σεισμό», είπε ο κ. Παπαζάχος και τόνισε ότι όποιο σπίτι δίνει δείγμα για ζημιά δεν θα πρέπει να κατοικηθεί.

«Οποιοδήποτε κτίσμα έχει κάποια ζημιά δεν πρέπει να κατοικηθεί και να ελεγχθεί από μηχανικούς», είπε χαρακτηριστικά.

Στο νοσοκομείο της Σάμου άλλωστε έχουν διακομισθεί ή μεταφέρονται σε λίγο οκτώ τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό των  6,7 Ρίχτερ.  Τουλάχιστον ένας εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, καθώς έχει τραυματισθεί από τοίχο που κατέρρευσε και τον πλάκωσε.

Ηδη, σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι υγειονομικές μονάδες σε Σάμο και Ικαρία, όπως έκανε γνωστό μέσω twitter ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας: 

Με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) και μεταβαίνει στη Σάμο 6μελης ομάδα Ιατρών και Διασωστών με ATR της ΓΓΠΠ

Τo Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη σχεδίων καθώς και για την εφαρμογή τους σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας λόγω φυσικών η μη μαζικών καταστροφών. Τα σχέδια που συντάσσει το ΕΤΙΚ εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και συγκεκριμένα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη Ξενοκράτης.

Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν γιατροί και πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση μαζικών απωλειών υγείας λόγω μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών. Στα πλαίσια του σχεδίου Ξενοκράτης καλείται η υπηρεσία μας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγειά των πολιτών από διαφόρων αντίξοες καταστάσεις με αίτιο φυσικές η τεχνολογικές καταστροφές, μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

Τέλος στη Σάμο μεταβαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με ειδική ομάδα της ΕΚΑΜ με ελικόπτερο και ειδικό συνεργείο διασωστών του ΕΚΑΒ.

Καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο παράλληλης αντιμετώπισης πανδημίας και σεισμού, σε περίπτωση που κάτοικοι δεν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους, λόγω ζημιών, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πηγή: protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ