Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επίορκοι αστυνομικοί «προστάτευαν» μπαρ που παραβίαζαν το ωράριο λειτουργίας

bar

Πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες προς τους «Αδιάφθορους»

Αστυνομικοί-αρπακτικά που εκμεταλλεύονται τα μέτρα για τον κορωνοϊό και προσπαθούν να ρίξουν δίχτυα προστασίας σε μπαρ και εστιατόρια μπήκαν στο στόχαστρο των «Αδιάφθορων». Οι «επίορκοι με το πηλήκιο» εκμεταλλεύονται την εγκληματική αμέλεια, αλλά και την οικονομική ανάγκη των καταστηματαρχών και παρουσιάζονται ως σωτήρες φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να ψευδορκίσουν προκειμένου να απαλλάξουν όσους παραβαίνουν τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του COVID-19 και το ωράριο.

Χαρακτηριστική περίπτωση ένας αξιωματικός σε Τμήμα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά που όχι μόνο κάλυπτε μαζί με άλλους ενστόλους την παράνομη λειτουργία γνωστού μπαρ της περιοχής, αλλά έφτασε και στο σημείο να παρεμβαίνει ο ίδιος στα κλιμάκια ελέγχου προκειμένου να σβήσει την παράβαση. Το απίστευτο είναι ότι την ώρα που προσπαθούσε να εξυπηρετήσει τον επιχειρηματία που παραβίαζε όλα τα περιοριστικά μέτρα ο ίδιος είχε διαγνωστεί ως φορέας του κορωνοϊού και βρισκόταν σε καραντίνα. Ο, δε, συνάδελφός του όχι μόνο έπινε αμέριμνος το ποτό του στο συγκεκριμένο μπαρ την ώρα που έπρεπε να ήταν κλειστό, αλλά προσπαθούσε να βγάλει τρελούς τους ελεγκτές λέγοντας με θράσος ότι ενώ αυτοί διαπίστωσαν την παράβαση σε ένα μπαρ που έπαιζε μουσική και είχε 20 πελάτες εκείνος θα κατέθετε ενόρκως ότι ήταν κλειστό!

Οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. που εξετάζουν τη συγκεκριμένη ιστορία το τελευταίο διάστημα δέχονται καθημερινά καταγγελίες για παρόμοιες συμπεριφορές από «μπουμπούκια» της Αστυνομίας που μετατρέπονται σε «μπράβους του κορωνοιού». Μάλιστα, αξιολογούν τις καταγγελίες και πολλαπλασιάζουν τις έρευνες για να βάλουν στο χέρι τη νέα μορφή επίορκων αστυνομικών.

Καταγγελίες

Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών και γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. να παλεύουν καθημερινά με την εγκληματικότητα και τους ελέγχους για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, όμως υπάρχουν και μερικοί «έξυπνοι» που βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν μεροκάματο αδιαφορώντας τις εγκληματικές συνέπειες των πράξεών τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απ’ ό,τι λένε οι πληροφορίες, πρόκειται για ενστόλους με θολό παρελθόν που έχουν άκρες στη νύχτα. Κάποιες φορές πλησιάζουν μόνοι τους τους καταστηματάρχες και σε άλλες περιπτώσεις οι ίδιοι οι επιχειρηματίες τούς προσεγγίζουν για να τους βοηθήσουν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά μετά τις 12.30 και τη λήξη του ωραρίου.

Οι «Αδιάφθοροι», λένε οι ίδιες πληροφορίες, έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο για να εμποδίσουν την εξάπλωση της νέας μορφής παραβατικότητας ορισμένων ενστόλων, καθώς το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωστή λειτουργία του Σώματος, αλλά, το κυριότερο, με τη δημόσια υγεία. Στο τηλεφωνικό κέντρο των Εσωτερικών Υποθέσεων στη λεωφόρο Κηφισίας χτυπούν καθημερινά τα τηλέφωνα και καταγράφονται καταγγελίες για τέτοιου είδους συμπεριφορές όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη τη χώρα. Στην άλλη άκρη της γραμμής, τις περισσότερες φορές, ανώνυμοι πολίτες αναφέρουν ότι κάποιοι αστυνομικοί κάνουν τα στραβά μάτια και δεν εφαρμόζουν όπως πρέπει τον νόμο για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Αυτό έχει να κάνει είτε με το να επιτρέπουν τη συγκέντρωση υπεράριθμων σε ένα μαγαζί χωρίς να λαμβάνονται μέτρα όπως η χρήση μάσκας ή να τηρούνται οι αποστάσεις, είτε με την ανοχή στη λειτουργία των καταστημάτων πέραν του ωραρίου. Ουσιαστικά λειτουργούν όπως οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης καλύπτοντας με δήθεν ελέγχους ή ειδοποιώντας τους καταστηματάρχες για τις κινήσεις των κλιμακίων που έχουν βγει περιπολίες.

Οι καταγγελίες που δέχονται ταξινομούνται, αξιολογούνται και ανάλογα με την περίπτωση οι «Αδιάφθοροι» καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ετσι, αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, τότε είτε προσπαθούν να ελέγξουν τους συγκεκριμένους ενστόλους για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες, είτε  ενημερώνουν τις τοπικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να τους έχουν υπό επιτήρηση. Μάλιστα, έχουν προχωρήσει σε ένα είδος χαρτογράφησης των περιοχών στο Λεκανοπέδιο αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα με τα σημεία όπου υπάρχουν πολλά μπαρ και νυχτερινά καταστήματα για ύποπτες κινήσεις επίορκων αστυνομικών.
Το σχέδιο εντείνεται τα Σαββατοκύριακα όπου υπάρχουν τόσο η διάθεση κυρίως από νέους ανθρώπους να διασκεδάσουν πέραν του επιτρεπτού ωραρίου όσο και η προθυμία από τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών να παρατείνουν το ωράριο για να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους αδιαφορώντας φυσικά για τις ολέθριες συνέπειες των επιλογών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μπαρ και τα κλαμπ στα οποία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα είναι εστίες υπερμετάδοσης COVID-19 αφού το κέφι και η κατανάλωση αλκοόλ μειώνουν τις αντιστάσεις των θαμώνων και έτσι δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.
Φυσικά, στο σχέδιο περιλαμβάνονται και τα «κορωνοπάρτυ» σε διαμερίσματα και βίλες για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες ότι αστυνομικοί αν και πρέπει να τα ελέγξουν κάνουν τα στραβά μάτια.

Ο αξιωματικός με τον κορωνοϊό

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο που σχηματίστηκε δικογραφία για αστυνομικούς-αρπακτικά που προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να αποτρέψουν τους ελέγχους αλλά και να σώσουν μπαρ του Πειραιά που λειτουργούσε μετά τις 12.30 τα μεσάνυχτα, και μάλιστα με πολύ κόσμο, ποτό και κέφι. Ενας αστυφύλακας έπινε το ποτό του έχοντας στην ουσία τον ρόλο του τσιλιαδόρου και όταν είδε ότι πλησίαζαν οι συνάδελφοί του από τα συνεργεία ελέγχου επιχείρησε να τους αποτρέψει να μπουν στο μαγαζί. Εκείνοι φυσικά τον αγνόησαν και πέρασαν στο εσωτερικό για να κάνουν τη δουλειά τους καταγράφοντας ότι υπήρχαν περίπου είκοσι πελάτες και ότι το κατάστημα έπαιζε μουσική. Μάλιστα, σε βάρος του ιδιοκτήτη επεβλήθη το τσουχτερό πρόστιμο των 3.000 ευρώ για παραβίαση του ωραρίου. Ομως η ιστορία δεν τελείωσε εκεί...

Ο αστυνομικός-τσιλιαδόρος, επιμένοντας να σώσει τον καταστηματάρχη, προσπάθησε να διαψεύσει τους συναδέλφούς του λέγοντας ότι θα καταθέσει ενόρκως ότι το κατάστημα ήταν κλειστό. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που ο αξιωματικός προϊστάμενός του, ο οποίος προφανώς είχε ενημερωθεί από τον τσιλιαδόρο ότι έγινε έλεγχος, καλούσε άγριο ξημέρωμα από την καραντίνα όπου βρισκόταν καθώς είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό τον επικεφαλής των μέτρων και του ζητούσε ευγενικά να δείξει επιείκεια στον καταστηματάρχη!

Οι «Αδιάφθοροι» μόλις ενημερώθηκαν για την υπόθεση ξεκίνησαν έρευνα μετά από εισαγγελική παραγγελία. Μάλιστα, θέλοντας να έχουν εικόνα για το προφίλ αξιωματικών που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, έψαξαν το παρελθόν του και έμειναν άφωνοι από αυτά που είδαν στον φάκελό του. Γιατί ο συγκεκριμένος φέρεται να είχε... χοντρό φάκελο. Οπως προέκυψε, το 2014 όταν υπηρετούσε στα νότια προάστια είχε μπλεχτεί σε μια περίεργη υπόθεση και είχε κατηγορηθεί για εκβίαση, δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία κ.λπ. Και αυτό γιατί φέρεται να πιάστηκε στα πράσα να τα παίρνει προκειμένου να καλύπτει ροζ στούντιο στην περιοχή της παραλιακής. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε για κάλυψη 2.500 ευρώ τον μήνα. Το απίστευτο είναι ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί και ο συγκεκριμένος αξιωματικός παραμένει στο Σώμα υπηρετώντας σε άλλη υπηρεσία του Λεκανοπεδίου.  

Πηγή: protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο