Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Lockdown: Με ποια έγγραφα θα μετακινούνται αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς

Πώς θα μετακινούνται αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς

Διευκρινίσεις δίνονται σχετικά με τον τρόπο που θα μετακινούνται οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και αλιείς, κατά τη διάρκεια του lockdown. Συγκεκριμένα, προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν προς τις εργασίες τους, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις βεβαιώσεις μετακίνησης (τυπωμένες ή χειρόγραφες) μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Επιπλέον, όσοι είναι ιδιοκτήτες κληρονόμοι ή και ετεροεπαγγελματίες ιδιοκτήτες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους, εκτός από τις βεβαιώσεις μετακίνησης, και το Ε9.

Στη σχετική φόρμα οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τη θέση/θέσεις στην οποία θα μετακινηθούν και στην οποία/οποίες θα παραμείνουν μέχρι το πέρας των εργασιών τους, καθώς επίσης και το ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα απασχοληθούν στις αγροτικές τους εργασίες.

Εφόσον τους ζητηθεί, είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν την ταυτότητα τους και τη σχετική βεβαίωση κυκλοφορίας και να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για την αποφυγή συνωστισμού.

Οι εργάτες γης για τη μετακίνησή τους αρχικά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις βεβαιώσεις μετακίνησης, ενώ οι εργοδότες θα πρέπει να τους παρέχουν τη «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου» (https://forma.gov.gr/) στην οποία πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του εργάτη, το σημείο απασχόλησης και το ωράριο του μαζί με την υπογραφή του εργοδότη αγρότη.

Σε περίπτωση που δεν έχουν πρόσβαση στο έντυπο, οφείλουν να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία σε χειρόγραφη βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον εργοδότη αγρότη.

Σχετικά με την κίνηση των αγροτών με οχήματα, ισχύουν όσα έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή ο περιορισμός των επιβαινόντων σε 2 άτομα ανά όχημα.

Σημειώνεται ότι στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση, ενώ στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης για τον εργαζόμενο ή τον εαυτό του, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη, ύψους 500 ευρώ.

Οι έλεγχοι για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων διενεργούνται από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ