Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέσω YouΤube φέτος η Βραδιά Ερευνητή στις 27 Νοεμβρίου

Διαδικτυακές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου - Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

 Χριστίνα πώς μαθαίνουν οι μηχανές και, Γιάννη, τι σημαίνει η μηχανική μάθηση για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης; Ελευθερία τι είναι η ψηφιακή υγεία; Σπύρο πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων η γενετική μηχανική και, Θανάση, πώς επηρεάζει τους πληθυσμούς των εντόμων στον πλανήτη η κλιματική αλλαγή; Όλγα τι είναι τα deepfakes και πόσο διαδεδομένα είναι σήμερα τα παραποιημένα βίντεο στο Διαδίκτυο; 

   Ερωτήματα και προβληματισμούς των πολιτών γύρω από διάφορα πεδία της επιστήμης θα συζητήσουν οι 23 ερευνήτριες και ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που συμμετέχουν στο «Chat Lab», μια ψηφιακή δράση, η οποία εντάσσεται στη φετινή Βραδιά του Ερευνητή, που για πρώτη φορά λόγω των ειδικών συνθηκών εν μέσω πανδημίας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

   Οι διαδικτυακές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου - Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τον ερευνητή που επιθυμούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Βραδιάς του Ερευνητή στην Ελλάδα: https://researchersnight.gr/chat-lab/.

   Οι ερευνήτριες και ερευνητές που συμμετέχουν δραστηριοποιούνται στα εξής πεδία: μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη, εικονική πραγματικότητα, ρομποτική, Ιντερνετ των Πραγμάτων, εμπειρία χρήστη και μη καταστρεπτική αξιολόγηση (Non-destructive evaluation, ένα ισχυρό όπλο για τη βιομηχανία), ψηφιακή υγεία, ασφάλεια φαρμάκων, γενετική μηχανική, νερό, περιβάλλον, ενεργειακή διαχείριση και επεξεργασία υγρών αποβλήτων, οδική ασφάλεια και στάθμευση αυτοκινήτων, εντομολογία και γεωπονία, διατροφή, παραπληροφόρηση, παραποιημένα βίντεο και ψευδείς ειδήσεις.

   Η Βραδιά του Ερευνητή θα μεταδοθεί στο YouTube (youtube/rengreece) την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

 

Η «Βραδιά του Ερευνητή» αφορά εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στοχεύουν στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας.

Την περσινή χρονιά διοργανώθηκαν εκδηλώσεις “Βραδιά του Ερευνητή” σε 400 ευρωπαϊκές πόλεις με τη συμμετοχή 1.600.000 πολιτών. Η Ελλάδα είναι συνεπής στο ραντεβού της αναλαμβάνοντας ανελλιπώς τη διοργάνωση εκδηλώσεων “Βραδιά του Ερευνητή” από την έναρξη του θεσμού το 2005.

Ενώ κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευη του Σεπτέμβρη, η “Βραδιά του Ερευνητή” υποδέχεται το κοινό στους χώρους της, φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών η εκδήλωση θα πάρει ψηφιακή μορφή με πλούσιο και ενδιαφέρον ψηφιακό υλικό που θα δημοσιεύεται σταδιακά στα κοινωνικά δίκτυα της Βραδιάς και θα κορυφωθεί με ένα live virtual event στις 27 Νοεμβρίου 2020. 

Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να εξοικειωθείτε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, να λάβετε απαντήσεις στα πιο καυτά επιστημονικά ερωτήματα, να συνομιλήσετε ζωντανά με ερευνητές και να διασκεδάσετε με μουσική και άλλα ψυχαγωγικά δρώμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ