Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τηλεκπαίδευση σε 2 ταχύτητες - Μάθημα σε καφενείο με κρύο και μπουφάν

Η τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα κινείται με δύο ταχύτητες, καθώς μαθητές κάνουν μάθημα με μπουφάν και κινητό στην αυλή καφενείου σε χωριό της Ηλείας.

Στον εξωτερικό χώρο της μοναδικής ψησταριάς – καφενείο, που διαθέτει σύνδεση στο internet στην κοινότητα Πεύκη στην Ηλεία, 17 μαθητές τάξεων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου με μοναδικά μέσα ένα παλιό laptop και ένα κινητό, εκπέμπουν SOS προς την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τα παιδιά μέχρι και σήμερα θα είναι υποχρεωμένα να συμμετέχουν στις διαδικτυακές αίθουσες της τηλεκπαίδευσης κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς εκτός από τα προβλήματα με το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο Webex θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το κρύο που κάνει στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του χωριού και ιδιοκτήτης του καφενείου, Γρηγόρης Ξουλεής, παρόλο που το κατάστημα πρέπει να είναι κλειστό λόγω lockdown, διαθέτει τον χώρο έξω από το καφενείο, ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το μόνο που ζητεί ο πρόεδρος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και να κινητοποιηθούν άμεσα.

https://www.facebook.com/lakis.xouleis/posts/423856432112063

Ακριβώς αυτή τη φωτογραφία άλλωστε ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καυτηριάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

""Η εικόνα αυτή δυστυχώς δεν είναι από κάποια τριτοκοσμική χώρα. Είναι από την Ελλάδα της κυβέρνησης των «αρίστων». Πέντε μικροί μαθητές μέσα στο κρύο μπροστά σε δύο κινητά να προσπαθούν μάταια να παρακολουθήσουν μάθημα" ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Τηλεκπαίδευση στο... κρεοπωλείο 

Ο μικρός Βασίλης, μαθητής δημοτικού στην Πάτρα, αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του και να βρεθεί στο κρεοπωλείο του παππού και της γιαγιάς του για να παρακολουθήσει το μάθημά του. Ο 9χρονος μαθητής μάλιστα, δεδομένου ότι οι γονείς του εργάζονταν την ώρα εκείνη, ήταν υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει το κινητό της γιαγιάς του, χωρίς αν έχει καμία βοήθεια για να συνδεθεί και αντιμετωπίζοντας πληθώρα προβλημάτων συνδεσιμότητας.

Η πρώτη μέρα τηλεκπαίδευσης, λοιπόν, τον βρήκε στο κρεοπωλείο των παππούδων του, εν μέσω πελατών και οχλαγωγίας να προσπαθεί να συνδεθεί. Όπως είπε και ο ίδιος ο μικρός μαθητής: "Δεν τα κατάφερα. Επειδή ήμουν σπίτι μου δεν είχα wifi, δεν έπιανα και δεν μπορούσα να κάνω το μάθημά μου. Από το ίντερνετ δεν πρόλαβα να παρακολουθήσω καθόλου μάθημα επειδή είχαμε τα προβλήματα αυτά. Δεν μπορούσα να συνδεθώ, ενώ η γιαγιά μου δεν ξέρει και δεν μπορεί να με βοηθήσει".

Από την πλευρά της, η γιαγιά του ανήλικου μαθητή τόνισε: "Είπαμε να βάλουμε ίντερνετ στο σπίτι, αλλά τώρα με την οικονομική κατάσταση και λόγω του lockdown δεν τα καταφέραμε. Και αναγκαστικά προσπαθούμε να διαβάσει στο μαγαζί ο μικρός. Εγώ δεν ξέρω καθόλου από τηλεκπαίδευση και ίντερνετ, ότι μπορέσει μόνος του".

https://www.youtube.com/watch?v=gUsJFPdW9n8

 

Οι χάκερ που προέβαλαν... πορνό 

Μεγάλη αναταραχή προκλήθηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όταν άγνωστοι "εισέβαλαν" στην τηλεκπαίδευση χακάροντας τους λογαριασμούς μαθητών και μαθητριών. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ξεκινήσει ήδη έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με το rodiaki.gr, καταγγελίες υπάρχουν τόσο στην Κάλυμνο, όσο και στη Ρόδο, σε Γυμνάσιο της οποίας, οι "χάκερ" προέβαλαν και βίντεο με ακατάλληλες σκηνές ερωτικού περιεχομένου, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Γιάννη Παπαδομαρκάκη, το ίδιο συνέβη και σε άλλα σχολεία, σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Νέα Σμύρνη, με το Υπουργείο Παιδείας να έχει ενημερωθεί σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση ήδη από χθες έχει ζητηθεί από όλους τους μαθητές να εισέρχονται στο σύστημα για τα διαδικτυακά μαθήματα με τα αληθινά τους στοιχεία και όχι με τη χρήση ψευδωνύμων όπως γίνονταν σε ορισμένες περιπτώσεις προηγουμένως, ούτως ώστε να δυσχεραίνονται τέτοιου είδους «εισβολές».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδομαρκάκη, με εξαίρεση αυτό το περιστατικό αλλά και μικρές αλλά αντιμετωπίσιμες δυσκολίες που υπήρξαν τις πρώτες ημέρες, τα διαδικτυακά μαθήματα διεξάγονται κανονικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ