Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ συμπληρώνει 37 χρόνια λειτουργίας

Άνδρες με μέση ηλικία τα 37 έτη και με εξάρτηση στην ηρωίνη είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που απευθύνονται για θεραπεία

  Άνδρες με μέση ηλικία τα 37 έτη και με εξάρτηση στην ηρωίνη είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που απευθύνονται για θεραπεία στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, που φέτος συμπληρώνει 37 χρόνια λειτουργίας.

   Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ για το 2019, το 57% όσων απευθύνθηκαν στο Κέντρο δηλώνει ως κύρια ουσία για την οποία ζητά θεραπεία την ηρωίνη, το 19% την κάνναβη, το 12% τις διεγερτικές ουσίες, το 2% τις υπνωτικές/κατασταλτικές ουσίες και το 5% τη βουπρενορφίνη.

   «Ο πληθυσμός αυτός», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «εκτός από το πρόβλημα της εξάρτησης, και συνήθως ως απόρροια αυτής, έχει και άλλα σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες, το 54% είναι άνεργοι/ες, το 82% έχει συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά, το 64% έχει καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά, το 28% έχει φυλακιστεί και το 45% έχει δικαστικές εκκρεμότητες». Επίσης, το 41% αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 32% αναφέρει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα με κυριότερο την κατάθλιψη. Το 41% διαμένει με τη γονεϊκή του οικογένεια, το 27% μόνος/η, το 25% με σημαντικούς άλλους, ενώ το 7% είναι άστεγοι/ες.

   Σε ό,τι αφορά τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ, η μέση ηλικία τους είναι τα 18 έτη, και οι 9 στους 10 είναι αγόρια. Έχουν ξεκινήσει τη χρήση στα 15 χρόνια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με κάνναβη (91%), ουσία για την οποία ζητούν οι περισσότεροι απ' αυτούς (81%) υποστήριξη από το πρόγραμμα. Σχεδόν οι μισοί (47%) έχουν στο ενεργητικό τους μία σύλληψη, ωστόσο μόνο το 3% έχει καταδικαστεί στο παρελθόν. Για τους εφήβους και νεαρούς ενηλίκους σημαντικές πηγές παραπομπής σε θεραπεία είναι η οικογένεια (50%), η δικαστική υπηρεσία/αστυνομία (10%) και οι ιατρικές/κοινωνικές υπηρεσίες (8%).

   Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ συμπληρώνει στις 27 Νοεμβρίου 2020, 37 χρόνια λειτουργίας έχοντας δεχθεί και υποστηρίξει -μέχρι σήμερα- στις μονάδες του 15.466 άτομα: 7.271 ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης και εξάρτησης και 8.195 μέλη οικογενειών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ