Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θρίλερ κατασκοπείας στη Ρόδο - Ενημέρωναν Τούρκους και για αλλαγές φρουράς

56χρονος φέρεται να έστελνε και φωτογραφίες από τα στρατιωτικά πλοία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και να ενημέρωνε ακόμη και τι ώρα άλλαζε η φρουρά

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί Ελληνική Αστυνομία και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μετά τη σύλληψη δύο ατόμων στη Ρόδο με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας.

Σύμφωνα με το Open η ΕΥΠ είχε την πληροφορία ότι υπάλληλος που εργάζεται στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο στρατολογεί άτομα για να συγκεντρώνει πληροφορίες για ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα της Ελλάδας. Η ΕΥΠ διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν άνδρα 35 ετών, μουσουλμάνο από τη Ροδόπη που εδώ και αρκετά χρόνια ζει και εργάζεται στη Ρόδο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του σταθμού το άτομο αυτό φαίνεται να στρατολόγησε έναν 56χρονο, ο οποίος εργάζεται ως μάγειρας σε ένα από τα πλοία που κάνουν το δρομολόγιο Ρόδος- Κως-Καστελόριζο, επίσης μουσουλμάνος από τη Ροδόπη και του είπε να του δίνει οποιαδήποτε πληροφορία στρατιωτικής φύσεων. Τα ραντεβού των δύο αντρών δίνονταν σε καφενεία στη Ρόδο, ενώ όπως φαίνεται από την έρευνα της ΕΥΠ, ο 56χρονος έστελνε και φωτογραφίες από τα στρατιωτικά πλοία της Ελλάδας τα οποία είχαν αναπτυχθεί το καλοκαίρι στο Καστελόριζο αλλά ακόμη και τι ώρα άλλαζε η φρουρά.

Ο 56χρονος φέρεται να ομολόγησε τα πάντα στην Αστυνομία και είπε ότι δεν το έκανε για τα χρήματα αλλά για να βοηθήσει την πατρίδα του. Η δράση των φερόμενων ως κατασκόπων ξεκίνησε από τον Αύγουστο και μετά όταν Έλληνες πράκτορες άρχισαν να τους παρακολουθούν. Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λαπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης. 

Οι θέσεις του γραμματέα του Προξενείου για τη Δυτική Θράκη

Ο 35χρονος Έλληνας μουσουλμάνος με καταγωγή από Ροδόπη είχε εδώ και αρκετά χρόνια μπει στο «στόχαστρο» της ΕΥΠ για την δημόσια και ενεργή συμμετοχή του στο κίνημα αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης που προωθεί μία μειονότητα ατόμων φιλικά προσκείμενη στις εδώ και χρόνια προκλητικές δραστηριότητες του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, εν αντιθέσει με την φιλήσυχη στάση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων μουσουλμάνων.

Εδώ και δύο χρόνια προσελήφθη στην θέση του γραμματέα στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου και μάλιστα γνώρισε στο νησί και παντρεύτηκε Ελληνίδα χριστιανή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ., ο 35χρονος δραστήριος «γραμματέας» ενημερώθηκε τον περασμένο Αύγουστο ότι ένας 55χρονος συμπατριώτης του από την Θράκη εργαζόταν ως μάγειρας σε επιβατικό πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο και είδε την «χρυσή ευκαιρία» να αντλήσει κρίσιμες πληροφορίες για την χώρα που θεωρεί πατρίδα του, ειδικά μεσούσης μία θερμής περιόδου όπου οι στόλοι και των δύο χωρών είναι διαρκώς αντιμέτωποι σε καθεστώς ψυχρού πολέμου στην επίμαχη περιοχή.

Προσέγγισε τον συντοπίτη του μάγειρα ο οποίος συμπαθούσε το κίνημα αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης αλλά ουσιαστικά πρώτη φορά έμπαινε στον «χορό των κατασκόπων». Με θερμά λόγια και νουθεσία υπέρ πίστεως και μητέρας πατρίδος Τουρκίας, δεν άργησε ο «γραμματέας» να πείσει τον μάγειρα και να τον στρατολογήσει, όπως ο δεύτερος ομολόγησε μετά από πολύωρη ανάκριση και αφού του εξήγησαν οι αστυνομικοί ότι ήταν μάταιο να αρνείται οτιδήποτε αφού υπήρχαν αποδείξεις για την προδοσία του.

Από τον Αύγουστο λοιπόν αρχικά ξεκίνησε να δίνει πιο ανώδυνες πληροφορίες με γενικότητες για τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή και στη συνέχεια άρχισε να φωτογραφίζει με το κινητό του τις οχυρωματικές θέσεις των νησιών, τις μετακινήσεις των στρατευμάτων, τους σχηματισμούς του ελληνικού στόλου και έχοντας πρόσβαση στο πλοίο, κατέληξε ακόμα πιο συγκεκριμένος, δίνοντας αριθμούς αναγνώρισης πλοίων ακόμα και τα ονόματα Ελλήνων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού και προσωπικού μονάδων που χρησιμοποιούσαν το πλοίο της γραμμής για να μετακινηθούν στις θέσεις που λάμβαναν διαταγές να παρουσιαστούν…

Εδώ και μήνες αξιωματικοί της ΕΥΠ και της Κρατικής Ασφάλειας παρακολουθούσαν στενά τους δύο μουσουλμάνους και τους έχουν καταγράψει σε πλήθος συναντήσεων που είχαν πάντα σε δημόσιους χώρους και όχι εντός του Προξενείου για την ανταλλαγή και παράδοση φωτογραφιών και απόρρητων πληροφοριών, ενώ έχουν καταγραφεί και συνομιλίες τους. Στη συνέχεια, ο «γραμματέας» που λειτουργούσε ως ενεργός πράκτορας πήγαινε στην Υπηρεσία του και από εκεί όπως όλα δείχνουν, οι κρίσιμες αυτές πληροφορίες κατέληγαν στον ενδιαφερόμενο αποδέκτη τους.

Ως προς το τελευταίο, η έρευνα για την διαδικασία που ακολουθείτο βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΥΠ. Η προσαγωγή του αρχικά του «μάγειρα» αποφασίστηκε όταν πλέον οι ελληνικές Υπηρεσίες εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας είχαν πλήθος αποδείξεων και όταν κρίθηκε ότι οι δύο άντρες είχαν ξεσαλώσει, ενδεχομένως θεωρώντας ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτοί. Αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας και της Ασφάλειας Ρόδου τον περίμεναν να δέσει το πλοίο του στο λιμάνι της Ρόδου και μόλις κατέβηκε τον προσήγαγαν και τον οδήγησαν στην Ασφάλεια, όπου μετά από ολονύχτια ανάκριση «έσπασε» και ομολόγησε τα πάντα.

Ο δεύτερος που μπορεί να είναι προσωπικό του Προξενείου αλλά είναι Έλληνας υπήκοος και δεν τον καλύπτει το δικαίωμα της διπλωματικής ασυλίας, οδηγήθηκε και αυτός για ανάκριση αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στάθηκε πιο έμπειρος ως προς την διαδικασία, πιο σίγουρος, λιγομίλητος και ουσιαστικά έκανε χρήση του δικαιώματος του να ζητήσει και να λάβει πενθήμερη προθεσμία για την απολογία ενώπιον του Ανακριτή. Οι δύο άντρες δεν κρατούνται πλέον αφού ο σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος τους και η άσκηση διώξεων έγινε εκτός ορίων αυτοφώρου, ωστόσο κινείται κανονικά σε βάρος τους η τακτική διαδικασία.

Πηγή: newpost, newsit

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε αυτά τα έξι μέρη θα τοποθετηθούν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κβαντικοί υπολογιστές
Οι πανεπιστημιακοί ερευνητές και η βιομηχανία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στην Ευρώπη, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους έξι...
Σε αυτά τα έξι μέρη θα τοποθετηθούν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κβαντικοί υπολογιστές