Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε Έβρο και Θεσσαλία (VIDEO)

Ποτάμια «φούσκωσαν», δρόμοι, σπίτια και καλλιέργειες πλημμύρισαν σε πολλές περιοχές της χώρας

Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα έφερε η κακοκαιρία των τελευταίων ωρών. Ποτάμια «φούσκωσαν», δρόμοι, σπίτια και καλλιέργειες πλημμύρισαν και έπεσαν βράχια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκε χθες το απόγευμα ο νομός Έβρου, όπου πλημμύρισαν οικισμοί και καλλιέργειες, ενώ κατέρρευσε γέφυρα στο Σουφλί.

Δρόμοι και χωράφια πλημμύρισαν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στη Ροδόπη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, εκτάσεις και σπίτια πλημμύρισαν.

evros.jpg

Εικόνες καταστροφής και στα χωριά Τσιφλίκιο, Λύκειο και Αμάραντα. Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως το ύψος της βροχής που έπεσε κυμάνθηκε από 6.6 εκατοστά έως 8,6 εκ, δηλαδή περίπου 86 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Τα περισσότερα προβλήματα, όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν, αλλά όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στη Θράκη, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος είχε δεχθεί 210 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας.

Ο δρόμος Φερών – Αρδανίου έκλεισε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ επιστρατεύτηκε μπουλντόζα για να μεταφερθούν με ασφάλεια μαθητές.

«Οι ποσότητες του νερού ήταν τρομακτικές και τόσο απότομες που παρέσυραν γέφυρες. Αν δεν υπήρχε η εμπειρία και η γνώση των υπηρεσιών, θα θρηνούσαμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών...». Με αυτήν τη φράση, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, σκιαγραφεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στον δήμο μετά την επέλαση της χθεσινής κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό της σφοδρές βροχοπτώσεις. Με τη βροχή να έχει σταματήσει από χθες το βράδυ, η δημοτική Αρχή προχωρά σήμερα στην καταγραφή των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν σε υποδομές, κατοικίες, επιχειρήσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες. Όμως, προτάσσει, όπως τονίζει ο κ. Καλακίκος, τις ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν, καθώς «το πρώτιστο είναι ο άνθρωπος, να μην υπάρξει απώλεια ζωής, γιατί όλα τα άλλα μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει καλή θέληση και πολιτική βούληση».
 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, «υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους, χρήζουν βοήθειας οικοσυσκευών και ρουχισμού. Γίνεται ήδη η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις στο σύνολο του δήμου αλλά και σε υποδομές. Έχουν πέσει γέφυρες, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα προς το Μικρό Δέρειο και παράλληλα σε πολλά σημεία έχει γίνει διακοπή της υδροδότησης γιατί τα αντλιοστάσια δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού, παράλληλα με τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση».

Όπως επισημαίνει, χάρη στην εμπειρία και τη γνώση των υπηρεσιών «αλλά και την αλληλεγγύη που επέδειξαν κάποιοι συμπολίτες μας απομακρύνθηκαν εγκαίρως ηλικιωμένοι και άτομα που δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της επικινδυνότητας, γιατί η στάθμη του νερού ανέβαινε τόσο πολύ γρήγορα. Έγιναν πολλές επιχειρήσεις χθες, όπως η διάσωση των αλλοδαπών που ήταν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο του Μικρού Δερείου, στην άκρη του οικισμού. Ενώ αρχικά δεν υπήρχε νερό, ξαφνικά το κτίριο πλημμύρισε και καλούσαν σε βοήθεια. Διασώθηκαν με ειδική επιχείρηση της πυροσβεστικής, αλλά και το ΕΚΑΒ μετέφερε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ασθενείς αιμοκάθαρσης».
«Σίγουρα χρειάζεται, πλέον, η συμπαράσταση και στήριξη της Πολιτείας, γιατί μιλάμε για μεγάλες καταστροφές, οι οποίες θα πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία και να γίνουν οι σχετικές μελέτες», αναφέρει ο κ. Καλακίκος και συμπληρώνει: «Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων έχουν έρθει σε επικοινωνία οι αρμόδιοι υπουργοί. Χθες δέχθηκα τα τηλέφωνα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, οι οποίοι μετέφεραν και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού. Βεβαίως, πρωτίστως το να μην υπάρχει ανθρώπινη απώλεια... ».
Σημειώνεται, ότι με ανακοίνωσή του ο Δήμος Σουφλίου ενημερώνει πως ξεκινά τη συλλογή σε είδη πρώτης ανάγκης, με σημείο συγκέντρωσης το ΚΑΠΗ του δήμου, από τις 9:00 έως τις 13:00. Τα είδη που απαιτείται να συγκεντρωθούν είναι τρόφιμα, εμφιαλωμένα νερά, κουβέρτες, παπλώματα, πετσέτες, καθώς και ρουχισμός για άτομα μέσης ηλικίας.

 «Μάχη» δίνουν τις τελευταίες ημέρες 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, προκειμένου να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο σε διάφορα σημεία στα ορεινά των περιοχών Καλαμπάκας και Πύλης, μετά τις μεγάλες καταπτώσεις βράχων που έχουν προκαλέσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις.

trikala.jpg

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια της ΠΕ Τρικάλων για να απομακρυνθούν τεράστιοι όγκοι βράχων, ώστε να πραγματοποιούνται με ασφάλεια οι μετακινήσεις των πολιτών τόσο προς άλλες περιοχές όσο και προς τις κτηνοτροφικές μονάδες τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα νερά των ποταμών που είχαν «φουσκώσει» επικίνδυνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, και σε αυτό βοήθησαν και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς δεν βρέχει.

karditsa_3.jpg

Πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται στον κάμπο των Φιλιατών, ειδικά στην περιοχή της Βρυσέλλας, λόγω υπερχείλησης του ποταμού Καλαμά. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών βρίσκονται μέσα στα νερά, με τους παραγωγούς να είναι σε δυσχερή θέση.

Οι συνεχιζόμενες σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, καθώς και το άνοιγμα του θυροφράγματος της Λίμνης των Ιωαννίνων, είχαν σαν αποτέλεσμα την συσώρευση μεγάλου όγκου υδάτων στο ποτάμι.

Επιπλέον, τα ορμητικά νερά παρέσυραν κορμούς δένδρων, τους οποίους προσπαθούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας να απομακρύνουν, γιατί έχουν φράξει σε πολλά σημεία το ποτάμι.

Ύφεση παρουσίασαν τις βραδινές ώρες χθες τα πλημμυρικά φαινόμενα εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού Στρυμόνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση της εισροής των υδάτων από τη μεριά της Βουλγαρίας και κατ' επέκταση μείωση της ροής των υδάτων εντός του ελληνικού εδάφους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος δεν κρύβει την αγωνία που είχε το τελευταίο 24ωρο. «Να φανταστείτε», υπογραμμίζει, «ότι χθες το απόγευμα η εισροή των υδάτων ξεπερνούσε τα 300 ακόμα και τα 400 κυβικά το δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα κάποια στιγμή προς το βράδυ, στο ύψος της γέφυρας του Μεγαλοχωρίου, να έχει αυξηθεί κοντά στο ένα μέτρο η στάθμη του ποταμού κατεβάζοντας πολλούς κορμούς δέντρων και άλλα φερτά υλικά. Το λυπηρό σε όλη αυτή την κατάσταση ήταν πως δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τους φίλους μας στη βουλγαρική μεριά για το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί, σε τι βαθμό είχαν πλημμυρικά φαινόμενα, πόσο είχε ανέβει η στάθμη του ποταμού. Τεχνικές πληροφορίες δηλαδή που θα μας ήταν χρήσιμες για να μπορέσουμε να δράσουμε αναλόγως. Η μόνο γενική πληροφόρηση που είχαμε ήταν η ενημέρωση από την πρεσβεία μας στη Σόφια».

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών επισημαίνει ότι χθες το απόγευμα υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και δήμων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια πλημμυρικά φαινόμενα. «Ευτυχώς», επισημαίνει, «μετά τις δέκα το βράδυ όπως φαίνεται κατάφεραν στο Μπλαγκόεβγκραντ να ελέγξουν την κατάσταση και έτσι υπήρξε σταθεροποίηση της ροής των υδάτων και ξεκίνησαν να παρουσιάζουν μια κάποια ύφεση τα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι παρεμβάσεις και οι υποδομές που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία και τον κ. Τζιτζικώστα, αλλά και τον προκάτοχό μου στην λίμνη Κερκίνη, στο φράγμα του Λιθότοπου, βοήθησαν ώστε να υπάρχει συγκράτηση και έλεγχος των υδάτων επί ελληνικού εδάφους».

Η μείωση της βροχόπτωσης τις τελευταίες ώρες στα βόρεια και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών συνέβαλαν σημαντικά ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση των πλημμυρικών φαινομένων. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Σπυρόπουλος, όλες οι υπηρεσίες και οι εμπλεκόμενοι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή για τα επόμενα 24ωρα.

Στην Ήπειρο, στα Θεοδώριανα Άρτας το πέρασμα ανεμοστρόβιλου προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν και τους Μελισσουργούς. Ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και μετέτρεψε σε λίμνη τους κάμπους των γύρω περιοχών. Σε Κουτσελιό και Κατσικά υπήρξαν πλημμύρες, όμως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη στη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας. Σε πολλές περιπτώσεις πλημμύρισαν εκτάσεις, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στα οδικά δίκτυα των ορεινών περιοχών.

Δύσκολη η νύχτα στο λεκανοπέδιο της Καλλονής, στη Λέσβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Καθάρισαν παράνομη χωματερή – Ήταν υγειονομική «βόμβα» (ΦΩΤΟ)
Συνεργεία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου καθάρισαν μέρος της τεράστιας παράνομης χωματερής πάνω από τον Περιφερειακό
Θεσσαλονίκη: Καθάρισαν παράνομη χωματερή – Ήταν υγειονομική «βόμβα» (ΦΩΤΟ)