Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παράθυρο για μετακινήσεις εκτός νομού από 8 Φεβρουαρίου - Σε ποιες περιπτώσεις

Ποια είναι η πιθανότερη ημερομηνία και ποιες οι προϋποθέσεις

Aγκάθι αποτελεί για την κυβέρνηση η άρση του μέτρου για μετακίνηση εκτός νομού, καθώς ο φόβος να μολυνθούν «πράσινες» περιοχές από κατοίκους περιοχών με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού είναι ορατός κι αποτελεί τροχοπέδη για το «πράσινο φως» ειδικών και πολιτείας. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως πλησιάζει η μέρα που θα επιτραπεί η υπό προϋποθέσεις μετακίνησης από νομό σε νομό, εφόσον βεβαίως τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν.

Ετσι, σύμφωνα με το ethnos, μια πολύ πιθανή ημερομηνία είναι η 8η Φεβρουαρίου, αλλά κι αυτό υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες εξετάζεται η άρση του μέτρου για μετακίνηση από νομό σε νομό, αλλά μόνο για ψάρεμακυνήγι και χιονοδρομικά κέντρα. Το σενάριο αυτό όμως θα έχει και περιορισμούς, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν απαγορεύσεις να μετακινηθούν πολίτες από κόκκινες περιοχές προς νομούς που σήμερα είναι πράσινοι. 

Πάντως και οι εκπρόσωποι του κλάδου της χιονοδρομίας επισημαίνουν στο ethnos.gr επισημαίνουν ότι στόχος τους, στην ιδανική περίπτωση είναι η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με ένα άνοιγμα που θα γίνει ουσιαστικά από την Παρασκευή που θα προηγηθεί προκειμένου να μη χαθεί ακόμα ένα Σαββατοκύριακο. Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πιο πιθανή θεωρείται η ημερομηνία της 8ης Φεβρουαρίου. Γι' αυτό και ήταν οι ίδιοι που μεταξύ των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξαν την ύπαρξη πιστοποιητικού που θα επιβεβαιώνει την επίσκεψη των μετακινούμενων από νομό σε νομό σε χιονοδρομικό κέντρο.

«Εφόσον δε βρισκόταν καλύτερη λύση προτείναμε ακόμα και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων αποκλειστικά για χιονοδρόμους και όχι για απλούς εκδρομείς» λέει ο Αλέξανδρος Παπαιωάννου, προπονητής σκι και ιδιοκτήτης σχολής σκι στον Παρνασσό.

Εξάλλου, με τα νέα δεδομένα που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί, οι Αρχές έδωσαν την ευκαιρία να μετακινηθούν εκτός νομού οι φοιτητές, παρά την απαγόρευση της συγκεκριμένης μετακίνησης. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν. Θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων στο lockdown.

Oι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού

Πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yourdog
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€
Το TyposThes σε συνεργασία με τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων Yourdog σας προσφέρουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας με έκπτωση 50% από τις...
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€