Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Lockdown: Πρόταση για έξοδο με σύστημα μονά - ζυγά με βάση την ταυτότητα

Υπό συζήτηση μέτρα περιορισμού της κινητικότητας

Ως τρόπο να μειωθεί η κινητικότητα στους δρόμους και ως υπό συζήτηση πρόταση ανέφερε τη λύση του να επιτρέπεται η κυκλοφορία με βάση του αν ο αριθμός της ταυτότητας λήγει σε ζυγό ή μονό νούμερο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» σήμερα το πρωί  ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που επίκεινται στην Αττική, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

«Τα κρούσματα έχουν ανέβει στην Αττική, η Αττική έχει 5.000.000 κατοίκους, οπότε καταλαβαίνετε ότι αν ξεφύγει η επιδημία στην Αθήνα, τα νούμερα θα είναι τεράστια, άρα είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση του περιορισμού της κινητικότητας», δήλωσε αρχικά ο κ. Βατόπουλος, προσθέτοντας όμως ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από την πολιτεία και η εισήγηση της επιτροπής θα έχει σαν στόχο την ελάττωση της κινητικότητας.

Ως προς τα σχολεία ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη να ανοίξει μόνο το γυμνάσιο και όχι το λύκειο, αλλά και να βγαίνουν έξω οι άνθρωποι με βάση τον αριθμό της ταυτότητας τους. Αν αυτός λήγει σε μονό ή ζυγό νούμερο, δηλαδή την μία μέρα να βγαίνει η μία ομάδα πολιτών και την επόμενη μέρα η άλλη.

Υποστήριξε ότι ο κοινός παρανομαστής είναι να υπακούσουν οι πολίτες, γιατί το να «υπάρχει η αστυνομία και να ελέγχει τις ταυτότητες μας έναν έναν αν είναι μονές ή ζυγές δεν είναι εύκολο».

Σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα επιλογής ανάμεσα στο λιανεμπόριο και στα σχολεία, τόνισε ότι είναι μία επιλογή, την οποία θα την κάνει η πολιτεία.

«Ουσιαστικά η πολιτεία έβαλε τις προτεραιότητες. Εμείς συμφωνήσαμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ν’ ανοίξουν κατ’ αρχήν τα σχολεία. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική την εκπαίδευση των παιδιών, αλλά η προτεραιότητα τέθηκε από την πολιτεία και το έχει πει και ο πρωθυπουργός», προσέθεσε ο καθηγητής.

«Τώρα όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και με μία οικονομία που ταλαιπωρείται πάρα πολύ, το θέμα της οικονομίας είναι επίσης εξαιρετικά κρίσιμο, οπότε είναι μία δύσκολη απόφαση τι θα γίνει. Το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνουν κατανοητά δύο πράγματα. Νομίζω ότι έχουμε πειστεί όλοι ότι όσο προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τον ιό, τόσο αυτός μας τιμωρεί, άρα η αποφυγή των συνωστισμών, οι μάσκες και όλα αυτά είναι απαραίτητα και το δεύτερο είναι ο εμβολιασμός».

Τόνισε μάλιστα ότι πλέον έχουμε ένα όπλο, ωστόσο θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της παρασκευής και διανομής εμβολίων παγκοσμίως.

Ακόμα υπενθύμισε ότι όταν η επιτροπή συναίνεσε ν’ ανοίξει το λιανεμπόριο, το έκανε με την προϋπόθεση να ισχύει το δίωρο.

Τέλος για τη διάρκεια των νέων μέτρων, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «συνήθως μιλάμε για 15ημερα» και σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσει η εφαρμογή των νέων μέτρων δήλωσε «ότι το σωστό είναι να εφαρμόζονται άμεσα», δηλαδή από αύριο Σάββατο, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μία πιθανής «κοινωνικής προσαρμογής».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ