Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιβεβαίωση ΕΜΥ: Έρχονται χιόνια 13/2 σε Θεσσαλονίκη, Β. Ελλάδα - Έκτακτη σύσκεψη

Οι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη πλησιάζουν προς τη χώρα μας

Επιβεβαίωση από την ΕΜΥ για την επερχόμενη κακοκαιρία που έχει λάβει το όνομα «Μήδεια» από το meteo. Όπως αναφέρει η ΕΜΥ: «Κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13-02-2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14-02-2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

2. Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό

3. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο

4. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο (13-02-2021) το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή (14-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

2. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

3. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13-02-2021) το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14-02-2021) θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Από τη Δευτέρα (15-02-2021) μέχρι την Τετάρτη (17-02-2021) θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

4. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (13-02-2021) μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

β. Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

γ. Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021) μέχρι αργά το απόγευμα.

Έκτακτη σύσκεψη σήμερα υπό Χρυσοχοΐδη - Χαρδαλιά 

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 17:00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας κατά τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν ο γγ Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Καραγιάννης, οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρόγνωση από το meteo με χάρτες 

Οι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη πλησιάζουν προς τη χώρα μας και από το Σάββατο 13/02 θα επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια και στη συνέχεια τα υπόλοιπα τμήματα. Αποτέλεσμα της καθόδου των ψυχρών αερίων μαζών, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα είναι η δημιουργία της κακοκαιρίας «Μήδεια», τα κυριότερα χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι:

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από το Σάββατο 13/02 σε ολόκληρη τη χώρα
  • Επικράτηση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών έως τουλάχιστον τα μέσα της επόμενης εβδομάδας
  • Συνθήκες παγετού σε μεγάλο τμήμα της χώρας και ολικού παγετού στα κεντρικά και βόρεια
  • Πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο
  • Επικράτηση θυελλωδών βοριάδων από την Κυριακή 14/02

Η κίνηση των αέριων μαζών το διάστημα από Πέμπτη 11/02 έως και την Τετάρτη 17/02, όπως προβλέπεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού, παρουσιάζεται στο Βίντεο το οποίο ακολουθεί.

Βίντεο. Η κίνηση των αέριων μαζών το διάστημα από Πέμπτη 11/02 έως και την Τετάρτη 17/02, όπως προβλέπεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων). Το επίπεδο των 850 hPa, χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα, εντοπίζοντας τις ψυχρές και τις θερμές εισβολές σε μία περιοχή.       

Όμως πριν την έλευση της κακοκαιρίας «Μήδεια», σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για την Πέμπτη 11/02 αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας. Τα φαινόμενα έως το μεσημέρι στα δυτικά και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά, ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 11/02, καθώς επίσης και οι περιοχές όπου αναμένονται τα έντονα φαινόμενα, παρουσιάζονται στο Σχήμα 1.

1102_accrain.png

Σχήμα 1. Το αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 11/02, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές με τα κατά τόπους έντονα φαινόμενα.       

Παράλληλα, με θυελλώδεις εντάσεις θα πνέουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο έως το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο οι δυτικοί άνεμοι θα φτάσουν σε ένταση τα 7 μποφόρ, όπως απεικονίζεται στο χάρτη με τις εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr (Χάρτης 2).

1102_maxwind2.png

 

Σχήμα 2. Οι εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις του ανέμου (με πορτοκαλί αποχρώσεις) για την Πέμπτη 11/02, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη συμβολίζονται και οι διευθύνσεις των ανέμων.    

Μαρουσάκης: Χιόνια και μέσα στη Θεσσαλονίκη 

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει σε χθεσινή του ανάρτηση πως έρχονται χιόνια και χιονόστρωση στη Θεσσαλονίκη. 

Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής: 

ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΚΑΙ ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας με κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα σε μεγάλες πόλεις ή και νησιά.

Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να καλύψει μεγάλο τμήμα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και καθώς αυτό θα συνδυαστεί με χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις προς τα ανατολικά – βορειοανατολικά τμήματα θα ωθήσει πολικές αέριες μάζες προς τη χώρα μας και τη νότια Ευρώπη γενικότερα. Καθώς αυτές θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την κεντρική Μεσόγειο θα σχηματίσουν διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που θα επηρεάσουν τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ

Αναλύοντας τα διαθέσιμα στοιχεία από τα προγνωστικά μας συστήματα, μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερα στάδια ανάπτυξης του ισχυρού κύματος κακοκαιρίας που θα απασχολήσει για αρκετές ημέρες την περιοχή μας.

1ο ΣΤΑΔΙΟ

Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Σάββατο όπου βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα της Ιταλίας και θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά. Έτσι λοιπόν μέσα στο Σάββατο θα ξεκινήσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και την πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή συνοδεία πολύ χαμηλών θερμοκρασιών επιτρέποντας και τη χιονόστρωση η οποία είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πολλά και σημαντικά προβλήματα.

2ο ΣΤΑΔΙΟ

Μέσα στην Κυριακή αναμένουμε νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί αυτή τη φορά στο Ιόνιο και το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα μεταφέρει την πολική αέρια μάζα προς τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας.

ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και το νομό Αττικής αρχικά σε ορεινές περιοχές και την Κυριακή σταδιακά μέχρι και τα βόρεια προάστια. Μάλιστα από τις απογευματινές - βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας είναι πολύ πιθανό οι πυκνές χιονοπτώσεις να επηρεάσουν το σύνολο του νομού.

Τα δύο πρώτα στάδια της κακοκαιρίας που μόλις αναλύσαμε αποτυπώνονται στον δεύτερο χάρτη μας.

3ο ΣΤΑΔΙΟ

Μέσα στη Δευτέρα της νέας εβδομάδας αναμένουμε τα βαρομετρικά χαμηλά που θα μας έχουν απασχολήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουν μετατοπιστεί προς την Τουρκία και το νοτιοανατολικό Αιγαίο (τρίτος χάρτης). Αυτό θα έχει σαν συνέπεια οι πυκνές χιονοπτώσεις να περιοριστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας όπου αναμένουμε να ντυθούν στα λευκά ακόμη και νησιά του Αιγαίου.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ “AEGEAN LAKE EFFECT” ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Στο τρίτο στάδιο της κακοκαιρίας αναμένουμε να ενεργοποιηθεί το φαινόμενο Aegean Lake Effect που θα «ντύσει» στα λευκά πολλές περιοχές του Αιγαίο αλλά και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό.

 Στον τέταρτο χάρτη μας παρουσιάζουμε τη λειτουργία του φαινομένου αυτού. Καθώς οι πολικές αέριες μάζες θα περάσουν πάνω από το Αιγαίο (μπλε βέλη), θα εμπλουτιστούν με υγρασία. Στη συνέχεια εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς στη θερμοκρασία ανάμεσα στην χαμηλή ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της θάλασσας θα σχηματιστούν νέφη που θα δίνουν πυκνές χιονοπτώσεις για πολλές ώρες σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό.

 Το ποιες περιοχές θα απασχολήσει αυτό το φαινόμενο θα εξαρτηθεί από την διεύθυνση του ανέμου που και αυτό με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από τις τελικές θέσεις των βαρομετρικών συστημάτων. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να επηρεαστεί και η Αττική γεγονός που αν επαληθευτεί θα οδηγήσει σε πολλές ώρες χιονόπτωσης στο νομό που σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσει σε χιονόστρωση σε αρκετές περιοχές που πολύ πιθανό να δημιουργήσει πολλά και σημαντικά προβλήματα.

4ο ΣΤΑΔΙΟ

Προς τα μέσα της νέας εβδομάδας υπάρχει πιθανότητα ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας (πέμπτος χάρτης) με αποτέλεσμα ο καιρός να επιδεινωθεί εκ νέου με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές – θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Αυτό φαίνεται να διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή περίπου όπου δείχνει να εκτονώνεται το όλο αυτό κύμα.

Παρόλα αυτά υπάρχει πιθανότητα να έχουμε και πάλι ενεργοποίηση του Aegean Lake Effect και να δούμε μια παράταση της κακοκαιρίας που θα αφορά τα ανατολικά και νότια μέχρι και τις 20 με 23 του μήνα.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ -15°C Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ – ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΛΙΚΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ

Η πολική αέρια μάζα που θα καλύψει τη χώρα μας (έκτος χάρτης) θα οδηγήσει τον υδράργυρο σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασιακές τιμές. Μάλιστα καθώς ο καιρός θα ανοίξει – ξαστερώσει προς τη δυτική και βόρεια Ελλάδα είναι αρκετά πιθανό να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους -15 βαθμούς κελσίου ή και πιο κάτω με αποτέλεσμα τον ισχυρό και ολικό παγετό (παγετός όλο το 24ωρο).

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ

Η κακοκαιρία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ πιθανό να φέρει σημαντικά προβλήματα. Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να ενημερωνόμαστε τακτικά από τα δελτία καιρού, να ακολουθούμε τις οδηγίες της πολιτείας και σε κάθε περίπτωση να μην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα στοιχεία που αναλύσαμε παραπάνω. Και γι αυτό όπως τονίσαμε θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τα νεότερα δελτία καιρού τα οποία και θα εμπλουτίζονται με πιο "φρέσκα" μετεωρολογικά δεδομένα.

Καλό υπόλοιπο ημέρας φίλες και φίλοι μου!

https://www.facebook.com/100001745118512/videos/pcb.3635730813161720/3635805153154286

 

https://www.facebook.com/100001745118512/videos/pcb.3635730813161720/3635805873154214

 

https://www.facebook.com/100001745118512/videos/pcb.3635730813161720/3635806613154140

 

https://www.facebook.com/100001745118512/videos/pcb.3635730813161720/3635807556487379

 

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για σήμερα όπως μεταδόθηκε στο OPEN

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύδροι Αμβρόσιου κατά Ιερώνυμου – Επειδή συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη
Τον κατηγορεί πως παραβίασε κανόνες της Εκκλησίας και ότι «αποδέχεται τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων ως φυσιολογικούς»
Μύδροι Αμβρόσιου κατά Ιερώνυμου – Επειδή συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη