Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σάκης Αρναούτογλου: Θέλει προσοχή στη Θεσσαλονίκη – Ποιες ώρες θα χιονίσει

Το δελτίο καιρού του Σάκη Αρναούτογλου

Στα λευκά ντύνεται από αύριο η μίση σχεδόν χώρα, με χιονοπτώσεις σε Μακεδονία, Θράκη από το βράδυ, Θεσσαλία ακόμη και στα πεδινά, και στα ορεινά της Ηπείρου, την ώρα που ο καιρός σε πολλές περιοχές στα νότια θα είναι σχεδόν ανοιξιάτικος.

Από αύριο Σάββατο, την ώρα που στα βορειοδυτικά της χώρας θα χρειάζεται προσοχή λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, από τις μεσημβρινές ώρες και μετά και θα ξεκινήσουν πυκνές χιονοπτώσεις από τη Στερεά και βορειότερα. 

Στην Κεντρική Μακεδονία από τις πρωινές ώρες θα σημειώνονται ασθενείς και μεσαίας έντασης χιονοπτώσεις, που όσο περνά η μέρα θα γίνονται όλο και πιο πυκνές κυρίως σε Πέλλα, Πιερία και Ημαθία.

Προσοχή συνέστησε ο Σ. Αρναούτογλου και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που το πρωί θα ξυπνήσει με συννεφιά, που βαδίζοντας προς το μεσημέρι θα πυκνώνει με τις ασθενείς χιονοπτώσεις να γίνονται έντονες με χιόνι και στο κέντρο της πόλης. Τα φαινόμενα μάλιστα θα ενταθούν το βράδυ. 

Η θερμοκρασία στην πόλη το πρωί θα είναι στο 0 για να ανέβει στους δύο βαθμούς το μεσημέρι και όσο βραδιάζει θα πέφτει ακόμη πιο χαμηλά.

Η Χαλκιδική θα έχει βροχές κυρίως μέχρι το μεσημέρι, ενώ από εκείνη την ώρα και μετά χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν πάνω από τα 200 μέτρα.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα την Κυριακή από το απόγευμα και μετά θα κινούνται προς τα νότια, με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Τη Δευτέρα όπως και την Τρίτη ο καιρός ανοίγει με ήλιο όμως με «χαυλιόδοντες», ενώ χιόνια θα πέσουν στα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και στις Κυκλάδες, επηρεάζοντας Αττική, Βοιωτία και Εύβοια.

Αναλυτικά πρόγνωση από τον Σάκη Αρναούτογλου 

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται την ίδια ώρα οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που θα φέρει τις επόμενες ώρες η «Μήδεια».

 

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, καθώς είναι η περιοχή όπου συνήθως πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού. Οι πολίτες θα ενημερωθούν με sms στο κινητό τους τηλέφωνο ώστε να λάβουν όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο στόλος του δήμου θα βρίσκεται σε επιφυλακή και τα κτίρια των δημαρχείων θα είναι ανοιχτά για τους πολίτες.

«Θα είμαστε σε επιφυλακή μέχρι την ολοκλήρωση των καιρικών φαινομένων με 40 οχήματα στους δρόμους, εκ των οποίων τα 22 εκχιονιστικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) συμμετείχε και σε τηλεδιάσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της «Μήδειας».

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και η Δημοτική Αστυνομία θα βρίσκονται σε επιφυλακή από το βράδυ της Παρασκευής για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του κεντρικού δήμου, Νίκος Ζεϊμπέκης, ο στόλος με τις αλατιέρες, τις υδροφόρες και τα φορτηγά είναι πανέτοιμος, ενώ έχουν μοιραστεί σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης σακουλάκια με αλάτι.

Στον δήμο Θέρμης, με απόφαση του δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου, η Πολιτική Προστασία και όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες τίθενται σε πλήρη επιφυλακή από το αύριο, Σάββατο, ενώ το επιχειρησιακό κέντρο του δήμου θα δέχεται τηλεφωνήματα των πολιτών για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι δημότες από σήμερα θα μπορούν να βρουν συσκευασμένο αλάτι σε όλες τις κοινότητες, ενώ επιπλέον χύμα αλάτι μπορούν να προμηθευτούν έγκαιρα από τα εργοτάξια Θέρμης, Βασιλικών και μπροστά από την κοινότητα Τριλόφου.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωραιοκάστρου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μήδεια», που αναμένεται να εκδηλωθεί τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αντιδημάρχους και τους προέδρους των Κοινοτήτων. Ζήτησε να λάβουν όλα τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα στις περιοχές ευθύνης τους, με στόχο την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν. Στο πλαίσιο αυτό, τα οχήματα αποχιονισμού είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και σε αποθήκες στις Δημοτικές Ενότητες Καλλιθέας, Μυγδονίας και Ωραιοκάστρου υπάρχουν ποσότητες αλατιού έτοιμες προς χρήση για τον αποχιονισμό δρόμων. Ποσότητες αλατιού συσκευάστηκαν και σε σακιά, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους από τους πολίτες.

Επίσης, καταρτίστηκε κατάλογος με τηλέφωνα, στα οποία οι πολίτες μπορούν να καλούν όλο το 24ωρο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί επίσης, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ωραιοκάστρου και το «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε εάν χρειαστεί οι υπάλληλοι να παρέχουν βοήθεια σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωραιοκάστρου (http://oraiokastro.gr/odigies-prostasias/), για να ενημερώνονται σχετικά με τα μέτρα που κρίνεται απαραίτητο να λάβουν για την προστασία τους από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται η διοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χαλκηδόνος. Το πρωί, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου με την παρουσία όλων των Αντιδημάρχων και του προέδρου της ΔΕΥΑΧ, όπου αναπτύχθηκε ο συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις, παγετό και πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να κρατηθεί ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο στο σύνολο του δήμου καθώς και τα τμήματα που οδηγούν στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. “Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, όσο και με τους προέδρους των Κοινοτήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις επιπτώσεις από την επερχόμενη κακοκαιρία των επόμενων ημερών με την ονομασία «Μήδεια»”, είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας στη διάθεση του Δήμου υπάρχουν ιδιόκτητα και μισθωμένα διάφορα μηχανήματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου ή για άλλες περιπτώσεις αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων.

“Εχουμε προμηθευτεί 150 τόνους αλατιού ενώ έχουν διανεμηθεί σακούλες σε όλες τις κοινότητες του Δήμου, από όπου οι πολίτες θα μπορούν να το προμηθεύονται, σε περίπτωση ανάγκης, κατόπιν επικοινωνίας με τους υπευθύνους. Σακούλες με αλάτι διανεμήθηκαν επίσης σε όλες τις σχολικές μονάδες”, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ο Δήμος Χαλκηδόνος ήδη βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου θα είναι ανοικτά τα παρακάτω δημοτικά καταστήματα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα:

Δημοτικό εργοτάξιο Κουφαλίων: 2391052435

Δημοτικό κατάστημα Χαλκηδόνας: 2391330203- 205

Δημοτικό κατάστημα Μικρού Μοναστηρίου: 2391061108

Δημοτικό κατάστημα Αδένδρου: 2391031208

Δημοτικό κατάστημα Προχώματος: 2310711198

Δημοτικό κατάστημα Γεφύρας: 2310715255

Δημοτικό κατάστημα Μεσημβρίας: 2310713463

Δημοτικό κατάστημα Αγίου Αθανασίου: 2313300153-176

Ο Δήμος Χαλκηδόνος συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, ειδικότερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την χώρα, ο Δήμος Καλαμαριάς αναφέρει ότι είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανάγκη προκύψει. Στη διάθεσή του υπάρχει ένα μεγάλο εκχιονιστικό μηχάνημα-αλατιέρα και δύο ευέλικτα εκχιονιστικά τύπου 4×4, για την γρήγορη αποπαγοποίηση των λεωφορειόδρομων, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων, όπως σχολεία, πλατείες, εκκλησίες κ.α.

Όσο για την διαθέσιμη ποσότητα αλατιού, ο δήμος Καλαμαριάς έχει εξασφαλίσει 450 τόνους, ποσότητα η οποία μπορεί να καλύψει στο μέγιστο τις ανάγκες που πιθανόν θα προκύψουν.

«Έχουμε κάνει τη μέγιστη δυνατή προετοιμασία για να ανταποκριθούμε στον χιονιά. Οι κάτοικοι του Δήμου Καλαμαριάς, μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, καθώς έχουμε φροντίσει να προμηθευτούν, εάν χρειαστεί, αλάτι από τα γνωστά 26 σημεία, που ορίσαμε από την προηγούμενη κακοκαιρία και θα ανανεώνονται διαρκώς. Φτάνει και οι ίδιοι οι πολίτες να συνεργαστούν και να ακολουθήσουν με ευλάβεια τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας» δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Πρώτη προτεραιότητα του δήμου είναι να μείνουν ανοιχτοί οι δύο κεντρικοί λεωφόροι, Ανδριανουπόλεως και Εθνικής Αντιστάσεως, δηλαδή η είσοδος και η έξοδος στη νότια πλευρά της πόλης, που συνδέουν το Αεροδρόμιο με τη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου σ’ αυτές τις δύο λεωφόρους βρίσκεται το νοσοκομείο Άγιος Παύλος και το εργοτάξιο του ΟΑΣΘ, για τα οποία πρέπει να εξασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση.

Σημεία απόθεσης αλατιού

  1. Πάρκο Κηφισιάς στην οδό Ιουστινιανού
  2. Πάρκο Ιεροσολύμων στις οδούς Περικλέους με Έκτορος
  3. Πεζόδρομος Αν. Θράκης με Μεγ. Αλεξάνδρου
  4. Πάρκο Ηροδότου με Αντιγόνης
  5. Αδόμητο οικόπεδο στις οδούς Βενιζέλου με Περικλέους
  6. Πάρκο Καυκάσου με Παπαδιαμάντη
  7. Πάρκο χαμένων πατρίδων στις οδούς Τσιγγιρίδου με Μητρ. Ιωσήφ
  8. Πάρκο Α. Παπανδρέου
  9. Πάρκο στις οδούς Πολυβίου με Λυκούδη (έναντι εκκλησίας Αγ. Παύλου)
  10. Πλατεία Ύδρας
  11. Πλατεία Σκρά (στο ηρώο)
  12. Πλατεία προσφυγικού ελληνισμού (Δημαρχείο)
  13. Πάρκο Κερασούντος
  14. Πάρκο στις οδούς Τραπεζούντος με Τ. Οικονομίδη
  15. Πάρκο Αγίου Ιωάννη Κατιρλί
  16. Πλατεία Φοίνικα
  17. Νοσοκομείο Άγιος Παύλος
  18. Ο.Α.Σ.Θ
  19. Εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα
  20. Καπναποθήκες (είσοδος Κανάρη – Εφέσου)
  21. Εργοτάξιο πολιτικής προστασίας στην οδό Πόντου
  22. Εργοτάξιο καθαριότητας στην οδό Ηλέκτρας (Φοίνικας)
  23. Πάρκο Θεμ. Σοφούλη έμπροσθεν κέντρου ¨SHARK¨
  24. Αδόμητο οικόπεδο Αγίου Νικολάου με Ροδοπόλεως (έναντι γηπέδου Αριστοτέλη)
  25. Πάρκο Γ. Πενόπουλου στην οδό Ιωακείμ Γ
  26. Αδόμητο οικόπεδο στις οδούς Πόντου με Μητ. Κυδωνιών ( έμπροσθεν 8ου Γυμνασίου)

Ανάλογα μέτρα ετοιμότητας με τα εκχιονιστικά οχήματα και τα αποθέματα σε αλάτι έχουν λάβει και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε σε ενδεχόμενη χιονόπτωση να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στους δρόμους για την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά ούτε και στις μετακινήσεις των πολιτών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί