Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαρκουλάκης: Δύσκολο να κατηγορήσεις ή να υπερασπιστείς κάποιον με απόλυτο τρόπο

«Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του»

O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τοποθετείται έπειτα από το κύμα αποκαλύψεων περί σεξουαλικής παρενόχλησης που έρχονται στο φως από τον χώρο του θεάτρου, υποστηρίζοντας πως, σε κάθε περίπτωση, «κάθε άνθρωπος θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του».

Μιλώντας στο «Κ» της «Καθημερινής», ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης υποστηρίζει πως αν γινόταν μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού θα είχε το θάρρος να το καταγγείλει.

«Αυτά τα πράγματα, οι σεξουαλικές δηλαδή κακοποιήσεις, γίνονται κυρίως εν κρυπτώ, οπότε είναι δύσκολο να κατηγορήσεις ή να υπερασπιστείς κάποιον με απόλυτο τρόπο» συνέχισε, περιγράφοντας πως κάποτε μια συνάδελφός του, ηθοποιός, του μετέφερε μια ιστορία άσχημης συμπεριφοράς από σκηνοθέτη.

«Όταν μπήκα στη μέση, το ίδιο το άτομο μου είπε να μην ανακατευτώ. Όπως και για τους καταγγέλλοντες υπήρχε δυσκολία να μιλήσουν για διάφορους λόγους, έτσι δεν είναι απλό και για τους τρίτους», συνεχίζει.

«Η πραγματική δικαίωση είναι η αλλαγή που επέρχεται»
Για τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη πάντως, «η πραγματική δικαίωση των ανθρώπων που υπέφεραν και υποφέρουν είναι η αλλαγή που επέρχεται. Για εμένα προσωπικά μαθαίνω πως ακούγονται διάφορα ψέματα, όπως το ότι έκλεισα τα κοινωνικά μου δίκτυα όταν ξέσπασε αυτή η ιστορία, ενώ τα έχω κλείσει από τις 12 Ιανουαρίου. Επειδή αυτό το θέμα είναι σπουδαίο, είναι καλό να προσέχουμε από πού και πώς ενημερωνόμαστε».

«Την έκλεισα [τη σελίδα] για να κάνω καλύτερη διαχείριση του χρόνου μου -το έχω κάνει ξανά στο παρελθόν. Μου μεταφέρουν κι άλλα απίστευτα ψεύδη για μένα -δε με αγγίζουν, η πραγματική ζωή δεν είναι στα social media κι εγώ δεν έχω τίποτε να κρύψω και τίποτε να φοβηθώ», σημειώνει την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στο flix ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Καθώς οι καταγγελίες για επιφανή ονόματα του θεάτρου πληθαίνουν, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τονίζει: «Όσο για το θέατρο, στο οποίο ανήκω εδώ και 30 χρόνια, θέλω να ξεκαθαρίσω πως η εικόνα του συνολικά δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό όσων καταγγέλλονται είναι πολύ μικρότερο από εκείνους που δεν παραβατούν. Σας διαβεβαιώνω ότι το θέατρο είναι γεμάτο από ανθρώπους με ταλέντο και ψυχικά χαρίσματα. Από την άλλη, όπως συμβαίνει παντού στην κοινωνία, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εννοήσει τη θέση τους στην κοινότητα διαφορετικά από ό,τι θα έπρεπε, που συμπεριφέρονται κακοποιητικά».

«Επικροτώ τη στάση των θυμάτων. Η στάση των θυμάτων χρειάστηκε μεγάλη γενναιότητα»

Για το ίδιο θέμα, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε στην ιστοσελίδα Flix.gr προτάσσοντας την πράξη των θυμάτων που βγήκαν να μιλήσουν για τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης.

«Πρώτα από όλα: επικροτώ τη στάση των θυμάτων. Η στάση των θυμάτων χρειάστηκε μεγάλη γενναιότητα. Από εμάς τους υπόλοιπους όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι σπουδαίο. Οδηγεί σε μια νέα εποχή, χωρίς φόβο, όπου οι κακοποιητικές συμπεριφορές δε θα γίνονται ανεκτές -μέσα από θεσμούς και κανόνες. Αυτή είναι η στιγμή για αλλαγές», λέει.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης απορρίπτει τα ερωτήματα που αναδύθηκαν από την πρώτη στιγμή, όπως το «γιατί τώρα;», ωστόσο τονίζει: «Πιστεύω ότι η μόνη οδός είναι η θεσμική οδός (το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που οργανώνεται εξαιρετικά, ο εισαγγελέας) κι όχι οι καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα και τα κανάλια. Με όνομα και επώνυμο. Αυτή άλλωστε είναι και η ιδέα τού ''δε φοβάμαι πια''».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκουλάκη, «η ηθική δικαίωση των θυμάτων, όταν συχνά ο θύτης δεν μπορεί να υποστεί καμία ποινή ή τιμωρία, είναι πως θα συντελέσουν για αυτό που θα γίνει από δω και πέρα: να θεσπίσουμε νόμους, κανόνες, να φτιάξουμε το πλαίσιο που θα επιτρέψει στους νεότερους να μη ζήσουν ποτέ τέτοιες εμπειρίες».

«Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία»
Αυτός είναι και ο λόγος που «δεν «πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», όπως λέει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. «Είναι κρίμα, μέσα στην ονοματολαγνεία, να χαθεί η ευκαιρία να προχωρήσει το μαχαίρι σ’ όλους τους χώρους εργασίας -το θέατρο, που προσφέρει θέαμα, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου», αναφέρει.

Όσο για την αποκαθήλωση αγαπημένων ηθοποιών και καλλιτεχνών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σημειώνει. «Θεωρώ την καλoσύνη σημαντικότερη αρετή απ’ το ταλέντο ή την ευφυΐα -για τη δική μου ζωή. […] Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως κάθε άνθρωπος θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του».

Πηγή: iefimerida
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα