Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φαρμακευτική αγωγή και όχι αναγκαστική σίτιση σε Κουφοντίνα

Xορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων για να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας

Βασανιστήριο θεωρείται η αναγκαστική σίτιση δηλώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε από την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος διανύει την 47η ημέρα της απεργίας του.

Η Ομοσπονδία προχώρησε στην ανακοίνωση μετά την διαταγή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας για χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων για να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα των γιατρών του νοσοκομείου Λαμίας όπου νοσηλεύεται ο Δ. Κουφοντίνας, προς την τοπική Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή το αίτημά του να αφαιρεθεί και ο ορός ενυδάτωσης.

Στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ σημειώνεται ότι «Πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις απεργίας πείνας είναι:

  1. Σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας, δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά τη θέλησή του.
  2. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο, σύμφωνα με αποφάσεις διεθνώς ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας».

Σημειώνεται ότι το θέμα δημιουργήθηκε από εσφαλμένη πληροφόρηση πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας είχε διατάξει την αναγκαστική σίτιση του κρατουμένου, κάτι που στη συνέχεια διαψεύσθηκε.

Αντιθέτως, διευκρινίστηκε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε ζητήσει να ληφθούν όλα τα μέτρα ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής με στόχο να κρατηθεί ο απεργός πείνας στη ζωή και να του παρασχεθούν οι απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες όταν και εφόσον χρειαστεί.

Οι γιατροί της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, διαβεβαίωσαν την δικηγόρο του ότι προς το παρόν ο κρατούμενος έχει τις αισθήσεις του, αλλά ακόμη και εάν διακόψει την απεργία πείνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποκατάσταση της υγείας του και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες γι΄αυτό.

Πηγή: in,gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ