Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Οι 3 λόγοι που οδήγησαν σε «έκρηξη» κρουσμάτων

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας

Στους λόγους αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη του ιού.

Τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων απέδωσε στις ακραίες καιρικές συνθήκες, στην αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, αλλά και στις πορείες που έγιναν, όπως είπε.

«Όσο αυξάνεται η κινητικότητα αυξάνονται και τα κρούσματα αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον» τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι ουσιαστικά η εικόνα για όσα έγιναν δύο εβδομάδες πριν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι μία ευθεία γραμμή, αυτό δικαιολογεί και την αύξηση των κρουσμάτων».

Αναφορικά με την άρση του lockdown είπε ότι «προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν» συμπληρώνοντας ότι «παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα πάμε βήμα βήμα για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε αλλά και να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας».

 

Η εικόνα στα λύματα - Αύξηση 22% στη Θεσσαλονίκη

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ και τα εβδομαδιαία αποτελέσματα από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων με τα νούμερα να είναι ανησυχητικά για τις περισσότερες περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης η οποία καταγράφει αύξηση 22% στο ιικό φορτίο για την εβδομάδα 15-21/2 σε σχέση με τη βδομάδα 8-14/2. 

"Έκρηξη" έχουμε στο Ηράκλειο με αύξηση 265% ενώ 5 από τις 7 περιοχές που αναφέρονται παρουσιάζουν αύξηση.

Ακόμη και στην Αττική η μείωση που διαφαίνεται είναι πολύ μικρή με δεδομένο το πολύ υψηλό ιικό φορτίο που εντοπίζεται στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 15 έως 21 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων, όπως αναφέρονται παρακάτω, και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Πίνακας 1: Ποσοστό μέσης εβδομαδιαίας μεταβολής στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

lymata

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Περιφέρεια Αττικής και η πόλη του Βόλου παρουσιάζουν ελαφρώς φθίνουσες τάσεις για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με την Αττική όμως να διατηρεί υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου.

Σημ.:Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών, δηλαδή ως προς τη ροή του αποχετευτικού δικτύου και τον πραγματικό πληθυσμό που εξυπηρετείται από το εκάστοτε δίκτυο όταν λαμβάνονται τα δείγματα και οι μετρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Εξιχνιάστηκαν 16 απάτες, τρεις εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία για 9 άτομα - Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες άνω των...
Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής