Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έκπληκτοι οι σεισμολόγοι: Φόβοι για νέους ισχυρούς σεισμούς – Το άγνωστο ρήγμα

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες για τους σεισμούς που δονούν τη μισή Ελλάδα

Ανάστατη η επιστημονική κοινότητα, όπως και οι κάτοικοι στη Θεσσαλία αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα, καθώς οι εξελίξεις με τη σεισμική δραστηριότητα, αποτελούν «έκπληξη» σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ υπάρχει αναφορά για ενεργοποίηση ενός άλλου κλάδου του ρήγματος στην περιοχή, ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, έκπληξη χαρακτήρισε τον χθεσινοβραδινό ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, μία ημέρα μετά τη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ, o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1. Σημειώνεται πως η σεισμική δόνηση, τόσο η πρώτη, όσο και η χθεσινή έγιναν αισθητές και στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

«Ήταν μια έκπληξη για εμάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ότι ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο βόρεια από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης των 6 Ρίχτερ, σε απόσταση 15 χλμ βόρεια του Μεσοχωρίου.

«Ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα. Το ρήγμα σταματούσε στο χωριό Μεσοχώρι. Δεν ήταν χαρτογραφημένο ρήγμα βόρεια του Μεσοχωρίου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν καινούριο κλάδο, ο οποίος – το ευτύχημα είναι ότι – ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι «μεγάλο πρόβλημα είναι η πόλη της Λάρισας», όπου οι κάτοικοι «έχουν βγει από τα σπίτια τους». Ωστόσο, σημείωσε πως το θετικό είναι ότι το επίκεντρο «απομακρύνεται από την πόλη της Λάρισας». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να μην διαμένουν στα σπίτια τους.

Στο ερώτημα εάν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής τόνισε μιλώντας αργότερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι τα 5,9 Ρίχτερ δεν ήταν μετασεισμός, αλλά ένας νέος σεισμός, που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του χθεσινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

 

Γκανάς: Θα έχει δική του μετασεισμική δραστηριότητα

Πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεσμική ακολουθία, τόνισε μιλώντας για τη δόση των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Βασίλη Κουφόπουλο.

Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι σε συνέχεια του πρώτου σεισμού, ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Καρακώστας - Καθηγητής ΑΠΘ: Ενδεχομένως δραστηριοποιήθηκε άλλο ρήγμα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, τόνισε ότι η δόνηση δεν εντάσσεται στα πλαίσια της κανονικής σεισμικής εξέλιξης αλλά δεν είναι και κάτι μη αναμενόμενο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον Βασίλη Κουφόπουλο, ο καθηγητής τόνισε ότι φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα δυτικά και ενδεχομένως να έχει δραστηριοποιηθεί ένα άλλο ρήγμα από τον προχθεσινό μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ.

«Αυτές είναι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Έως το μεσημέρι, θα έχουμε πιο ασφαλή στοιχεία όταν θα έχουμε αναλύσει και τους μικρότερους σεισμούς που γίνονται τώρα», τόνισε ο κ. Καρακώστας.

Τόνισε επίσης ότι τις επόμενες χώρες αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό.

Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας

Σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 ρίχτερ στην Ελασσόνα. Ο κ. Χαρδαλιάς παραμένει στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) , ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Παράλληλα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9 το πρωί υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σημειώνεται επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει, ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι. Υπενθυμίζεται ότι η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στις 20:38, 16 χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με δεδομένη την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή προχθες, οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους. Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), καθώς και οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους πολίτες, σύμφωνα με το γενικό σχέδιο «Εγκέλαδος» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ