Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απολύθηκαν εργαζόμενοι σε γηροκομείο που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν

Δίχασε η απόλυση εργαζομένων που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν στο γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης στη Γαστούνη

Δίχασε η απόφαση του Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανού, ν’ απολύσει δύο υπαλλήλους από το γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης στη Γαστούνη, επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.

«Τους απολύσαμε γιατί ενώ πήγε το κλιμάκιο να κάνει εμβόλιο αυτοί οι δύο εργαζόμενοι είπαν “εμείς δεν κάνουμε”. Τους δώσαμε και 15 μέρες άδεια να πάνε για εμβολιασμό ή σε γιατρό να τους δώσει χαρτί ότι δεν ενδείκνυται εμβολιασμός αλλά οι εργαζόμενοι ήταν ανένδοτοι. “Εγώ δεν το κάνω ό,τι και να γίνει” είπαν.»

Όπως εξηγεί ο Μητροπολίτης προχώρησε στην απόλυση των δύο υπαλλήλων καθώς η απόφαση τους να μην εμβολιαστούν έθετε άμεσα σε κίνδυνο την υγεία των ηλικιωμένων.

«Δυστυχώς τους απολύσαμε για να μην κινδυνεύσει η υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και των εργαζομένων. Πήγα από τους πρώτους με ραντεβού στο Νοσοκομείο του Πύργου χωρίς τυμπανοκρουσίες και εμβολιάστηκα. Είμαι 89 ετών και έχω κάνει και τις δύο δόσεις.»

Ο Μητροπολίτης αποφάσισε να απολύσει τους δύο υπαλλήλους ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αν εμβολιαστούν θα επανέλθουν στις θέσεις τους.

Η απόφαση αυτή του ιεράρχη δίχασε την κοινή γνώμη δεδομένου ότι ο εμβολιασμός στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικός βάσει νόμου.

«Σε κάθε περίπτωση το ν’ απολυθεί κάποιος με την αιτιολογία ότι δεν έχει εμβολιαστεί προφανώς είναι παράνομη και άκυρη απόλυση καθώς δεν προβλέπεται διαχωρισμός μεταξύ εργαζόμενων που έχουν ή δεν έχουν εμβολιαστεί.»

Ωστόσο, όπως εξηγεί στο LIVE NEWS, o εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιάζουσα καθώς πρόκειται για χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Ειδικά όμως στην περίπτωση αυτή επειδή έχουμε ένα γηροκομείο κι είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νομική πολυπλοκότητα με την έννοια και της ευθύνης που έχει ο πάροχος της υπηρεσίας του γηροκομείου απέναντι στους πελάτες του, δηλαδή στους ηλικιωμένους και συγγενείς σε περίπτωση που κολλήσει κάποιος από εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί.»

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη πάντως, οι δύο εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις θέσεις τους όταν κι εφόσον εμβολιαστούν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ