Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΑΡΣΙΣ: Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας για πρόσφυγες στον Έβρο

Συνέδραμε περισσότερα από 100 ανήλικα προσφυγόπουλα, ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους το 2020

Περισσότερα από 100 ανήλικα προσφυγόπουλα, ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους, συνέδραμε κατά τη διάρκεια του 2020 η Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο του Έβρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «από τους περίπου 60 ανήλικους ασυνόδευτους που κατέθεσαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, οι εννέα (από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν) είδαν το αίτημά τους να γίνεται πραγματικότητα ήδη κατά το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν στο ΚΥΤ».

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της Κινητής Μονάδας Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ, «οι ανήλικοι που αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο στη χώρα καταγωγής, δέχτηκαν ενδοοικογενειακή βία, έπεσαν θύματα εμπορίας ανθρώπων και παιδικής εργασίας ή κινδύνεψαν να στρατολογηθούν από ένοπλες ομάδες».

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία αιτημάτων που κατατέθηκαν αφορά ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι ζήτησαν οικογενειακή επανένωση και ήδη οι 17 βρίσκονται σε ευρωπαϊκά κράτη κοντά σε στενούς συγγενείς τους.

«Επίσης, η Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στον Έβρο διαχειρίστηκε περίπου είκοσι υποθέσεις προσωρινής φροντίδας, με αποτέλεσμα οι χωρισμένοι από την οικογένειά τους ανήλικοι να αναχωρήσουν από το ΚΥΤ Φυλακίου μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης παρέχουν φιλοξενία και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και νομικής βοήθειας σε ασυνόδευτους ανήλικους σε Ασφαλείς Ζώνες που λειτουργούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Έβρου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG HOME).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ