Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρηγιάννης για Θεσσαλονίκη: Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν

koronoios-krousmata

Θα φοβηθώ να πάω το Πάσχα στο χωριό, σημειώνει ο καθηγητής

Για κλιμάκωση των στοιχείων της πανδημίας έως τις 17 με 18 Απριλίου, έκανε λόγο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα»

Εξήγησε ότι η αύξηση κρουσμάτων πανελλαδικά είναι πιο ήπια, δεν έχει την ίδια ταχύτητα με το προηγούμενο διάστημα ωστόσο θα παραμείνει αυξητική. Για την Αττική είπε ότι βρισκόμαστε σε φάση διακύμανσης με υψηλό επίπεδο κρουσμάτων, ενώ για την Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Θα φοβηθώ να πάω το Πάσχα στο χωριό

Με αυτό το δεδομένο ότι η χώρα θα βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης έως τα μέσα Απριλίου και σε αποκλιμάκωση από τις 18 Απριλίου, ένας απλός υπολογισμός «συν δέκα ημέρες» δείχνει ότι οι ανάγκες σε ΜΕΘ θα κορυφωθούν στις 28 Απριλίου, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά θα φοβηθεί να πάει στο χωριό το Πάσχα, όταν γνωρίζει ότι εάν συμβεί κάτι, δεν θα υπάρχει εύκολα η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί στα νοσοκομεία.

«28 Απριλίου είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Εγώ λοιπόν σαν πατέρας -και αν είναι όλα καλά οικογενειακά, κι εγώ θα ήθελα να μπορώ να μετακινηθώ για προσωπικούς λόγους. Ειλικρινά θα φοβηθώ όταν βλέπω πως αν συμβεί κάτι, δεν υπάρχει εύκολα δυνατότητα στα νοσοκομεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εγώ θα φοβηθώ να πάω στο χωριό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με τα Λύκεια

Για την επιστροφή των μαθητών του Λυκείου στις τάξεις τους, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι από τη στιγμή που είναι πραγματικά ανάγκη για αυτά τα παιδιά να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία για να δώσουν εξετάσεις, τότε είναι μονόδρομος το άνοιγμα των Λυκείων.

Πρόσθεσε ότι για τεχνικούς λόγους δεν γίνεται να γίνουν δια ζώσης μαθήματα μόνο στη Γ’ Λυκείου αλλά θα πρέπει να ανοίξουν και οι δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου.

Τόνισε ότι το «κλειδί» είναι τα self test, υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει σωστά, δηλαδή να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία και η Πολιτεία και το Κράτος να μπορούν να διαχειριστούν το «κύμα» όσων θα βγουν θετικοί που θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. «Αν αυτό λειτουργήσει θα αρχίσουμε γρήγορα να έχουμε αποσυμπίεση», σημείωσε ο καθηγητής.

Ο ίδιος, μιλώντας στον Status FM παρουσίασε με  μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λέγοντας πως κινούμαστε σε ρυθμούς Νοεμβρίου.

Εκτίμησε πως ορθά δεν άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα καθώς όπως είπε θα επιβάρυνε την κατάσταση τουλάχιστον κατά 5%. Ο ίδιος τόνισε πως όχι μόνο υπάρχει αύξηση στα κρούσματα αλλά είναι και πολύ μεγάλη η πίεση στις ΜΕΘ που κινούνται σε επίπεδα Νοεμβρίου. 

"Όλοι πρέπει να προσέχουμε"

Στο μεταξύ, για τον 86χρονο πατέρα του νοσηλεύεται με Covid-19, αν και έχει εμβολιαστεί από τις 9 Φεβρουαρίου με τη δεύτερη δόση, μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Ο πατέρας μου είναι στο 5% των ανθρώπων που μπορεί να τους συμβεί. Σε ότι αφορά στην λοίμωξη, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η κατάσταση πιο ήπια. Το πρόβλημα είναι στην ηλικία και στα υποκείμενα νοσήματα. Είναι 86 ετών» σημείωσε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ.

Όπως ανέφερε, ακόμα και αν η νόσηση από covid σε κάποιον ηλικιωμένο είναι ήπια, μπορεί να τον βάλει σε περιπέτειες με άλλα προβλήματα της υγείας του.

«Συζητάμε για τους ηλικιωμένους. Αλλά, να ψάξουμε, όλοι μας, από 45 και πάνω, αν μπορούμε να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε τίποτα. Ούτε άγχος, ούτε τσίμπημα στην πίεση. Όταν μιλάμε για ασθενείς και υποκείμενα νοσήματα, ας σκεφτούμε και αυτό» πρόσθεσε με νόημα.

«Όλοι θα πρέπει να προσέχουμε. Για να σταματήσουμε τη διασπορά. Γιατί είναι θέμα ζωής και θανάτου για πολλούς» κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν 12 δέντρα – Τα είχαν φυτεύσει για τα θύματα των Τεμπών
Άγνωστοι μπήκαν στο Πάρκο της Διαλογής και έσπασαν 12 από 57+1 δέντρα που είχαν φυτέψει μαθητές δημοτικού σχολείου και αστυνομικοί
Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν 12 δέντρα – Τα είχαν φυτεύσει για τα θύματα των Τεμπών