Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γονέας αρνητής… τεστ: Θέλει να στείλει το παιδί του στο σχολείο χωρίς να κάνει τεστ

Γονέας έφθασε στο σημείο να προσκομίσει ακόμη και δικηγορική πράξη άρνησης αποδοχής ιατρικής πράξης

Ακόμη και δικηγορική πράξη άρνησης υποβολής του μαθητή σε ιατρική πράξη (τεστ για την ανίχνευση του COVID-19) δέχθηκε σχολική μονάδα στον Βόλο από γονέα που αρνείται να υποβάλει το παιδί του στη διαδικασία του τεστ. Τη Δευτέρα 12 Απριλίου ξεκινούν τη διά ζώσης λειτουργία τους τα γενικά και επαγγελματικά λύκεια ενώ τα ειδικά σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ωστόσο το αγωνιώδες ερώτημα τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος μαθητής ή ακόμη και εκπαιδευτικός αρνηθεί να κάνει το τεστ παραμένει αναπάντητο.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων θα διενεργείται self test από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τα τεστ θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, και θα είναι απαραίτητα κατά την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Αν το self-test είναι αρνητικό για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το self-test είναι θετικό θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές ή εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ταχυδρόμος", διευθυντές σχολικών μονάδων της Μαγνησίας δεν κρύβουν την αγωνία τους τι μέλει γενέσθαι με μαθητές οι γονείς των οποίων δεν επιθυμούν την υποβολή των παιδιών τους σε τεστ ή ακόμη και με αρνητές συναδέλφους τους. «Τι θα κάνουμε σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος αρνείται να υποβληθεί σε τεστ ή γονέας δεν επιτρέψει στο παιδί του; Θα έχουμε το δικαίωμα να μην τους δεχόμαστε στο σχολείο; Ηδη σήμερα, στα ειδικά σχολεία που συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης υπάρχουν γονείς που αρνούνται να υποβληθούν τα παιδιά τους σε τεστ. Γονέας έφθασε στο σημείο να προσκομίσει ακόμη και δικηγορική πράξη άρνησης αποδοχής ιατρικής πράξης», εκφράζουν τον προβληματισμό τους εκπαιδευτικοί.

 

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις γονέων, μεγάλη είναι η ανταπόκριση των μαθητών για την προμήθεια των self tests σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί πάνω από 315.000 self test από 10.055 φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές, ποσοστό που υπερέβη ήδη από χθες το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από την ζωή η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου
«Η Όλγα Κολιάτσου υπήρξε δημοσιογράφος που διακρίθηκε για το ήθος, τον επαγγελματισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης έναντι των συναδέλφων της»
Έφυγε από την ζωή η δημοσιογράφος Όλγα Κολιάτσου
Παπανδρέου: Η ΝΔ υπονομεύει τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
Ένα έγκλημα που συνεχίζεται εις βάρος της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της δημοκρατίας και τελικά, των συμφερόντων και της ομοψυχίας του ελληνικού...
Παπανδρέου: Η ΝΔ υπονομεύει τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 10.00 π.μ. στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης 
Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Έρχεται τριήμερη Έκθεση για τους λάτρεις του αυτοκινήτου (ΦΩΤΟ)
Για τρεις ολόκληρες μέρες ο πολυχώρος της Helexpo θα φιλοξενήσει το event της φετινής άνοιξης για το αυτοκίνητο από τη VAG Comment
Θεσσαλονίκη: Έρχεται τριήμερη Έκθεση για τους λάτρεις του αυτοκινήτου (ΦΩΤΟ)